Image 1
Image 2
Acasa

De ziua lor, pompierii au dat bani, cupe şi diplome

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Prietenii pompierilor au demonstrat ca stri sa stinga un incendiu, chiar daca a fost simulat
Prietenii pompierilor au demonstrat ca stri sa stinga un incendiu, chiar daca a fost simulat

Manifestările s-au încheiat cu demonstraţii spectaculoase de stingere a incendiilor

13 septembrie este, de 164 de ani, ziua celor care îşi sacrifică viaţa salavând-o pe a altora şi salvând din flăcări fiinţe şi bunuri, pompierii.

 

 

Joi, 13 septembrie, manifestările dedicate Zilei pompierilor din România s-au desfăşurat în piaţa Libertăţii (în faţa Catedralei romano catolice), începând cu ora 11,45.

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) “Someş” Satu Mare, din care face parte Detaşamentul de pompieri şi subunităţile sale din judeţ, a avut ca oaspeţi străini o delegaţie din Ungaria condusă de Csepe Zsigmond, una din Ucraina condusă de Ivan Gheţianin şi pe şeful pompierilor voluntari din judeţul Cham, Germania, Johann Weber.

Oficialităţile judeţene şi locale au fost reprezentate de prefectul dr. Eugeniu Avram însoţit de subprefectul Cristian Sasu şi de viceprimarii municipiului Satu Mare, Marcela Papici şi dr. Radu Roca. De asemenea, au mai luat parte echipele de elevi “Prietenii pompierilor”, echipa Crucii Roşii, comandanţii şi şefii unităţilor din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI), cei ai Direcţiei Judeţene de Informaţii (DJI) şi STS, ai Poliţiei de Frontieră şi ai unor instituţii. Firmele care fabrică echipemante sau ustensile pentru prevenirea şi stingerea incendiilor şi-au expus şi ele produsele. Circa 100-150 de sătmăreni au asistat de asemenea la aceste manifestări.

 

Echipele de elevi şi ai unor servicii voluntare au primit bani

 

După ce inspectorul şef al ISU, colonelul Iulian Burz, a evocat câteva fapte istorice şi actuale ale pompierilor şi a prezentat un bilanţ sintetic al activităţii pe anul în curs, a urmat citirea unor mesaje.

Prefectul Avram a dat citire mesajului adresat pompierilor de ministrul MAI, Mircea Duşa, maiorul de pompieri Ioan Bura celui al inspectorului şef al Inspectoratului General, Marcel S. Lucaci, dr. Radu Roca pe cel al primarului dr. Dorel Coica, iar oaspetele german, Johann Weber, a transmis salutul şi felicitările colegilor săi.

~n continuare, locotenent colonel Mariana Sălăgean a citit ordinele ministrului MAI şi ale Inspectorului General de avansare în gradul următor înainte de împlinirea stagiului, la cel de colonel a lui Nicolae Dima şi a trei subofiţeri. Au devenit plutonier adjutant şef, Marius Epuran, plutonier adjutant, Eugen I. Balint şi plutonier major, Sorin N. Mateş.

Colonelul Burz a anunţat apoi că, beneficiind de generosul sprijin al Consiliului Judeţean Satu Mare, ISU premiază cu sume de bani mai multe echipaje care au obţinut rezultate foarte bune la unele concursuri.

Astfel, echipele de fete şi de băieţi ai “Prietenilor pompierilor”, câştigători ai concursului naţional, au primit câte 600 lei/echipă. De asemenea, tot cu ajutorul CJ, ISU a înmânat membrilor echipelor pachete cu cadouri.

Tot de premii au beneficiat şi trei Servicii Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă (SVSU) care s-au clasat pe primele locuri la concursurile pe judeţ. Cel al comunei Viile Satu Mare (locul I) a primit 1.000 lei/echipă, al comunei Bârsău (locul II), 800 lei/echipă, iar al comunei Crucişor (locul III), 600 lei/echipă.

S-au acordat în continuare cupe şi diplome echipelor clasate pe primele 3 locuri la concursurile sportive organizate în cinstea Zilei Popmierilor.

La tenis de masă, au primit astfel de distincţii echipele Poliţiei de Frontieră (locul I), ISU (locul II) şi Penitenciarului (locul III).

La fotbal-tenis, au primit cupe şi diplome echipele ISU (locul I), Serviciul de Gospodărire a Apelor (locul II) şi DJI (locul III).

La fotbal, au primit destincţiile amintite echipele Penitenciarului (locul I), ISU (locul II) şi Poliţiei de Frontieră (locul III).

Clasamentul general prin cumularea punctelor la cele 3 sporturi arată astfel: locul I, ISU, locul II Penitenciarul şi locul III, Poliţia de Frontieră.

La concursul internaţional “Scări”, au fost premiaţi: plutonierii major Ciorcaş şi Bărbuţ de la Detaşamentul Satu Mare (locul I), pompierii Szabo şi Varga de la echipa din Nyiregyhaza (Ungaria) şi plutonierii Demian şi Ozohanici din Satu Mare.

 

Prietenii pompierilor ştiu să stingă incendii la case

 

În partea a doua a manifestărilor au urmat demonstraţii de vituozitate şi îndemânare ale micilor pompieri şi apoi ale celor militari.

Echipe ale “Prietenilor pompierilor” au incendiat două machete de case, după care au intervenit prompt şi cu multă pricepere şi au reuşit să stingă flăcările care le mistuiau.

Au urmat pompierii militari. Echipa subunităţii din Negreşti a dovedit că popicele pot fi doborâte şi cu un jet puternic de apă, nu numai cu bile.

Colegii lor din Carei au demonstrat că pot stinge cu mare viteză un incendiu de combustibil aprins într-o tavă metalică.

În fine, echipajul Detaşamentului Satu Mare a intervenit cu o autospecială de stingere, una de descarcerare şi o ambulanţă SMURD la incendiul izbucnit la o maşină. În maşina în flăcări se afla şi o persoană care a fost scoasă din flăcări şi trimisă la spital cu ambulanţa, conform scenariului pe care pompierii l-au urmat ad literam.

După demonstraţii, conducerea ISU, oaspeţii de seamă, oficialităţile şi cadre din ISU, au participat la un bogat bufet suedez.

Ciornă automată

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with

LUNA ŞES

Cât mai durează până vom putea schia?

Un locuitor al Ţării Oaşului, Grigore Ghere, a fost în vizită la Luna Şes, pentru a vedea care este starea şi situaţia zonei care se fi trebuit să se dezvolte din punct de vedere turistic, de ani buni. Investiţiile s-au făcut, prin intermediul aleşilor locali, dar şi prin investitorii care au ales să construiască locuri de cazare sau restaurante.