Image 1
Image 2

Deputatul Adrian Cozma acuză Primăria Satu Mare că plăteşte chirii prea mari. Ce spune Primăria Satu Mare?

Adrian Cozma
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Deputatul Adrian Cozma acuză Primăria Satu Mare că plăteşte chirii prea mari. Ce spune Primăria Satu Mare?

Într-o conferinţă de presă de la sfârşitul săptămânii, deputatul PNL Adrian Cozma a atacat un subiect sensibil, care afectează nu doar bugetul municipiului, ci şi întreg sistemul de învăţământ din Satu Mare. Este vorba despre sumele imense pe care Primaria le plăteşte lunar către Episcopia Romano-catolică, Parohia Reformată, precum şi către anumite societăţi pe acţiuni, sau persoane fizice.

           Toate ar fi bine şi frumoase până aici, doar că marea problemă şi marile semne de întrebare se ridică în momentul în care vedem concret pentru ce fel de şcoli sunt achitate milioanele de lei şi sub egida cui funcţionează.
            Practic, parlamentarul a readus în atenţia publică o problemă mai veche, dar acută, care scoate în evidenţă faptul că unele episcopii, parohii sau asociaţii sunt favorizate, şi fac afaceri cu Primăria municipiului Satu Mare, după cum însuşi deputatul a declarat.

            “A sosit momentul, să aflaţi, dragi sătmareni, câte milioane de lei au fost efectiv aruncate pe apa sâmbetei, pentru închirieri de spaţii pentru învăţământ. Aceste unităţi de învăţământ se află în proprietatea unor biserici maghiare, respectiv Episcopia Romano-catolică, Parohia Reformată, Asociaţia Surorilor de Caritate Sfântul Vicenţiu, iar unele sunt deţinute de persoane fizice. Este inadmisibil ca Episcopia Romano-catolică, care deţine Colegiul Naţional Kolcsey Ferencz şi în acelaşi timp să încaseze chirie de la Primăria Satu Mare. Şi cumva este un liceul al Episcopiei şi vă rog să observaţi cuantumul chiriei lunare, care este de 28.000 lei. Şase mii şi ceva de euro reprezintă chiria lunară care se plăteşte doar la o unitate de învăţământ. În 5 ani, este vorba despre 1.682.139,60 lei.

           Colegiul Naţional Ioan Slavici Satu Mare plăteşte către Asociaţia Surorilor de Caritate Sfântul Vicenţiu o chirie lunară, pentru unul dintre imobile, căci au trei puncte, 21.229,44 de lei, adică aproximativ 5000 de euro. Pentru altă locaţie încă 4.000 de euro, la care se mai adaugă 4000 de euro pentru al treilea imobil”, a declarat parlamentarul, arătând datele concrete primite de la Curtea de Conturi a României, şi prezentate presei sătmărene printr-un proiector.
             De altfel, din informaţiile respective deputatul Cozma lasă să se înţeleagă că instituţiile religioase maghiare sunt favorizate prin sumele care se virează către acestea din bugetul municipiului, sub formă de chirii, raportat la sumele care se plătesc unor persoane fizice, pentru imobile cu aceeaşi destinaţie.

 

Adrian Cozma propune mutarea instituţiilor de învăţământ în imobile disponibile sau care nu se folosesc la capacitatea reală

O altă mare nemulţumire a avut deputatul Adrian Cozma în momentul în care a tras concluzia că municipalitatea dispune de clădiri în care ar fi posibilă desfăşurarea cursurilor în bune condiţii, evitându-se astfel a se plăti chiriile către instituţiile anterior menţionate, aici fiind vorba doar de voinţă din partea Consiliului Local pentru a se face reorganizările necesare.

La acest punct, preşedintele PNL Satu Mare a dat exemple precum fosta Şcoală Nr. 5, situată pe strada Wolfenbuttel, dar care nu este folosită la capacitatea reală, fiind închisă de ani de zile. Se preconizează că acolo ar putea funcţiona un Centru de Excelenţă, însă momentan această informaţie este incertă.

De asemenea, a adus în discuţie fosta Şcoală 13, situată pe strada Botizului. Aceasta ar putea fi utilizată pentru desfăşurarea activităţii unei instituţii de învăţământ pentru care se plăteşte lunar, o sumă colosală, a mai precizat Adrian Cozma.

Lista scolilor care platesc chirii

 

 

Din partea Birolui de presă al Primăriei Satu mare am primit următorul material, referitor la declaraţiile deputatului PNL Adrian Cozma, făcute în conferinţa de presă de vineri, 14 iulie.

Un număr de 12 unităţi de învăţământ din municipiul Satu Mare îşi desfăşoară activitatea (măcar parţial) în spaţii închriate sau în baza unor contracte de comodat. Marea majoritate a acestor contracte au fost încheiate în anii 2000-2004, cuantumul chiriilor nefiind modificat în ultimii 15 ani.

Astfel, chiar dacă cea mai mare parte a imobilelor închiriate pentru unităţile de învăţământ se află în zona centrală, aceste chirii variază între 3 şi 7 lei /mp (cu două excepţii), de 4 ori mai puţin decât preţul pieţei.
Totodată, în cazul Grădiniţei şi Liceului Teologic ”Hám János”, Colegiului Naţional ”Kölcsey Ferenc”, Liceului Reformat şi Liceului de Arte ”Aurel Popp”, proprietarii au investit în reabilitarea imobilelor peste 6 milioane de euro.

Dorind să provoace conflicte etnice, deputatul Adrian Cozma a împărţit şi în trecut unităţile de învăţământ din municipiul Satu Mare în ”româneşti” şi ”maghiare” (asta chiar dacă de exemplu la Liceul tehnologic ”IC Brătianu”, Liceul tehnologic ”Unio-Traian Vuia”, Liceul tehnlogic Elisa Zamfirescu sau la Liceul tehnlogic ”Constantin Brâncuşi” sunt şi clase cu predare în limba maghiară), în opinia Primăriei Satu Mare, toate unităţile fac parte din sistemul de învăţământ din România.

Deputatul Adrian Cozma îşi confirmă ”renumele” căpătat în ultima vreme şi popune scoaterea în stradă a elevilor Centrului :colar pentru educaţie incluzivă, care funcţionează pe str. Botizului în imobilul fostei Şcoli nr.13, dar şi a studenţilor de la Extensia Satu Mare a Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca, care funcţionează pe str. Lucian Blaga, în clădirea fostei Şcoli nr.7.

Totodată, deputatul cere public desfiinţarea Centrului de Excelenţă Satu Mare, care va funcţiona pe str. Wolfelbuttel, în clădirea fostei Şcoli nr.5, imobilul fiind modernizat printr-un proiect finanţat de Primăria municipiului Satu Mare.
Asigurăm părinţii şi elevii că Primăria Satu Mare nu este de acord cu scoaterea în stradă a celor trei unităţi de învăţământ menţionate de deputatul Adrian Cozma, sau cu mutarea Colegiului Naţional ”Ioan Slavici” şi a Grădiniţei cu program prelungit nr.2, învăţământul fiind o prioritate pentru actuala administraţie a municipiului Satu Mare.
Biroul de presă

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with