Image 1
Image 2

SĂNĂTATEA NOASTRĂ

Destrămarea a trei mituri despre micul dejun prin intermediul investigațiilor științifice

Destrămarea a trei mituri despre micul dejun prin intermediul investigațiilor științifice
În anii ’60, micul dejun a fost proclamat „cea mai importantă masă a zilei”, cu referire la celebrele cuvinte ale nutriționistei americane Adelle Davis, care recomanda ....
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

….. cine vrea să își păstreze silueta și sănătatea să mănânce dimineața ca un rege, la prânz ca un prinț și seara ca un cerșetor. Totuși, cercetările recente au arătat că acest principiu nu este universal valabil. S-a constatat că săritul peste micul dejun nu are un impact major asupra greutății corporale sau a sănătății, atâta timp cât dieta este echilibrată în restul zilei.

 

Contrar credinței populare, micul dejun nu pare să activeze în mod semnificativ metabolismul, iar absența lui nu duce automat la supraalimentare și creștere în greutate. Acest mit s-a întreținut mai ales pe baza unor studii observaționale, care au fost ulterior contestate de cercetări controlate randomizate.

 

Mit 1: Persoanele care sar peste micul dejun au un risc mai crescut de boli cardiovasculare și metabolice Parțial adevărat. Majoritatea beneficiilor atribuite micului dejun sunt, în principal, rezultatul unor studii observaționale, care sunt concepute să identifice corelații între diferite variabile, dar nu pot stabili o relație de cauzalitate clară între ele.

 

De exemplu, într-o revizuire sistematică din 2021, care a analizat 14 studii observaționale, s-a constatat că persoanele care mănâncă dimineața de șapte ori pe săptămână prezintă un risc redus să dezvolte o serie de afecțiuni, cum ar fi bolile de inimă, diabetul, obezitatea, hipertensiunea arterială, accidentul vascular cerebral, obezitatea abdominală, decesele cardiovasculare și nivelurile ridicate de colesterol LDL (colesterol cu lipoproteine cu densitate mică).

 

Mit 2: Micul dejun stimulează metabolismul și te ajută să slăbești Fals< Desi multe persoane susțin că micul dejun sporește senzația de sațietate și simt nevoia să mănânce mai puțin pe parcursul zilei, cercetările sugerează că atât cei care sar peste micul dejun, cât și cei care mănâncă dimineața. ajung să aibă aproximativ același aport caloric total zilnic. Un alt studiu controlat randomizat, desfășurat pe o perioadă de 4 luni, a investigat eficacitatea recomandării privind consumul sau omiterea micului dejun în ceea ce privește pierderea în greutate, în cazul a 309 de adulți supraponderali sau obezi care voiau să slăbească. La finalul acestui studiu, cercetătorii au ajuns la concluzia că micul dejun nu a avut un impact semnificativ asupra pierderii în greutate. Conform unei recenzii din 2019 a 13 studii controlate randomizate și publicate în The BMJ, consumul micului dejun pare să nu fie o strategie eficientă pentru pierderea în greutate. Cercetătorii au subliniat necesitatea precauției în recomandarea mesei de dimineață în cazul persoanelor care vor să slăbească. Totuși, este important de menționat că această recenzie a avut unele limitări. Tipurile de alimente consumate nu au fost incluse, iar studiile nu au avut o durată lungă. În plus, cercetătorii au evidențiat importanța realizării unor studii suplimentare pentru a determina efectele pe termen lung ale omiterii micului dejun.

 

Mit 3: Persoanele care mănâncă dimineața sunt mai sănătoase Posibil adevărat: Conform unui studiu observațional din 2018, s-a constatat că există o corelație între obiceiul de a mânca dimineața și alte aspecte ale stilului de viață. Persoanele care obișnuiesc să ia micul dejun în mod regulat par să acorde o atenție mai mare echilibrului alimentar și să opteze pentru alimente mai nutritive. Aceste alegeri sănătoase pot include alimente bogate în fibre, vitamine și minerale esențiale pentru funcționarea optimă a organismului. Pe de altă parte, cei care tind să sară peste micul dejun au adesea obiceiuri mai puțin sănătoase. Aceștia pot fi mai predispuși să adopte un comportament sedentar, să fumeze, să consume alcool sau să se confrunte cu niveluri mai ridicate de stres. De asemenea, există o asociere între omiterea micului dejun și unele carențe nutriționale, cum ar fi cele de acid folic, calciu, fier, vitamina A, vitaminele B1, B2, B3, vitamina C și vitamina D. Așadar, dacă alegi să mănânci sau nu dimineața ține de preferințele personale. Există atât aspecte pozitive, cât și negative asociate atât consumului, cât și omiterii micului dejun.

 

CITEȘTE ȘI:

 

Manuscrisul romanului “Mic dejun la Tiffany”, estimat la 250.000 de dolari

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with