Image 1
Image 2

EDUCAȚIA COPILULUI

Dezvoltarea personală, o activitate ce susține copilul în descoperirea resurselor interioare

Dezvoltarea personală,  o activitate ce susține copilul  în descoperirea resurselor interioare
Am pășit într-un an nou și dacă pe finele lui 2018 puneam accentul pe planurile de dezvoltare personală în cazul adulților, în rândurile de mai jos, din cele spuse de psihologi, ne oprim atenția asupra copiilor. 
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Dezvoltarea personală nu e doar pentru adulți, ci și pentru copii, iar specialiștii sunt de părere că ea e necesară în cazul celor mici, la fel ca în cel al părinților și, de ce nu bunicilor lor.

 

Accesul copilului la un viitor în care să simtă echilibru și încredere

 

Părinții care citesc aceste rânduri cu siguranță sunt de părere că un copil are nevoie constantă de îndrumare în viață, iar pentru copii cel mai bun model e chiar părintele său. Aici intervine următorul aspect< dezvoltarea personală e calea sigură de urmat și pentru părinți, care vor să devină modelul pozitiv în viața copilului lor, dar și pentru copil, care la rândul său pune cărămidă pe cărămidă la statutul său de om mare. În cazul copiilor, dezvoltarea personală presupune o activitate ce susține copilul în descoperirea resurselor interioare. Cel mic va învăța totodată să găsească modalități prin care să rezolve problemele ce le întâmpină. Toate activitățile cuprinse în buchetul denumit dezvoltare personală joacă un rol important în a facilita accesul copilului la un viitor în care să simtă din plin echilibrul, împlinirea, să simtă că nu îl doboară problemele ce îi apar în cale, că nu îl distrug emoțional necazurile.

 

Stimularea inteligenței emoționale și a creativității

 

 

La cursurile de dezvoltare dedicate copiilor, cei mici sunt efectiv ajutați. Le este stimulată creativitatea, spontaneitatea, învață să comunice mai bine, să se exprime, să se adapteze diferitelor medii de viață. Copiilor le este stimulată inteligența emoțională, dobândesc comportamente adecvate situațiilor în care se află. Ei vor învăța și despre faptul că în viața de zi cu zi apar probleme, inevitabil, dar vor ști cum să le facă față.

 

Creșterea stimei de sine

Un alt aspect important pe care se pune accentul la cursurile de dezvoltare personală pentru copii este creșterea stimei de sine. Pentru a deveni adulți cu o stimă de sine crescută, copiii trebuie să știe ce potențial au. Ei trebuie încă de mici încurajați să își descopere abilitățile. Toate aceste ingrediente îi ajută să se dezvolte pe plan personal.

 

Părintele, educat să aibă o relație mai bună cu cel mic

 

Desigur, atunci când un copil participă la cursuri de dezvoltare personală, foarte mult are de câștigat și părintele său. Acesta va cunoaște alți părinți, va învăța din experiențele lor, va avea acces la informații ce îl vor ajuta să devină un părinte mai bun. Și, nu în cele din urmă, părintele va învăța cum să aibă o relație mai apropiată și mai bună cu copilul său. În plus, părintele va primi și informațiile necesare organizării eficiente a timpului, astfel încât să petreacă timp de calitate cu copilul său.
Ca o concluzie, îndrumând copilul spre dezvoltarea personală, evident realizată de specialiști care cunosc tehnicile necesare, îi antrenăm capacitățile empatice, îl ajutăm să își dezvolte abilitățile de cooperare, să lege prietenii, să fie un copil sociabil, să își exploateze potențialul. Și dacă suntem părinți cărora ne place să investim în noi, participând la astfel de cursuri, citind cărți, atunci ne dorim cu siguranță ca și copiii noștri să primească o educație de calitate și, mai mult decât atât, să se dezvolte pe plan emoțional.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns