Image 1
Image 2
Acasa

CONTROLUL EMOȚIILOR

Dieta recomandată celor cu atac de panică

Atacurile de panică reprezintă episoade subite de frică, panică sau anxietate. Acestea sunt copleșitoare și au atât simptome de natură fizică, dar și simptome de natură emoțională. Multe persoane care au atacuri de panică pot să aibă, ca simptome, dificultăți în respirație, să transpire din abundență, să tremure și să simtă că inima le bate atât de tare încât poate să iasă din piept.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Multe persoane care au atacuri de panică pot să aibă, ca simptome, dificultăți în respirație, să transpire din abundență, să tremure și să simtă că inima le bate atât de tare, încât poate să iasă din piept. Totodată, unele persoane vor simți în timpul unui atac de panică durere în piept și un sentiment de detașare de realitate sau de detașare de propria persoană, astfel încât este posibil să creadă că au suferit un atac de cord. Atacurile de panică pot fi evenimente înfricoșătoare și te pot “lovi” rapid. Din fericire, există o dietă alcătuită din anumite alimente, care te ajută să combați anxietatea și simptomele asociate atacurilor de panică.
Ca reguli generale, este important să iei mese regulate, să mănânci în mod regulat, pentru a-ți stabiliza glicemia (nivelul zahărului din sânge). O altă regulă importantă este să eviți băuturile cu cofeină, băuturile alcoolice și fumatul, deoarece acești factori pot agrava atacurile de panică.

 

 

Alimente care ajută la reducerea anxietății

 

 

Somonul. Poate fi benefic în ce privește reducerea anxietății. Conține nutrienți care contribuie la sănătatea creierului tău, inclusiv vitamina D și acizi grași Omega-3 (EPA și DHA). Acești acizi grași, EPA și DHA, pot ajuta la reglarea dopaminei și serotoninei, lucru care poate avea proprietăți calmante și relaxante. Consumând cantitățile adecvate de EPA și de DHAm, îți poți încuraja creierul să se adapteze la schimbări, permițându-ți să faci mai bine față unor factori care declanșează simptomele anxietății.
Frunze de kale sau de rucola. Cercetătorii de la State University of New York au descoperit că simptomele anxietății sunt asociate cu o stare antioxidantă redusă și că antioxidanții pot ajuta în ce privește starea de spirit. Legumele cu frunze de culoare verde închis, precum varză kale, bogată în betacaroten și vitamina E, sunt necesare pentru a crește nivelurile de antioxidanți și pentru a susține buna funcționare a creierului.

 

Produsele lactate. Laptele, iaurtul și brânza sunt surse valoroase de calciu, vitamina D și proteine, care ajută la stabilizarea glicemiei. Totodată, produsele lactate conțin triptofan, un aminoacid care ajută creierul să producă substanțe chimice asociate cu calmul și liniștea. Consumă variantele degresate de lapte și de iaurt, recomandat fiind și chefirul dacă are un procent mai mic de grăsimi.

 

Migdalele. Studiile au arătat că magneziul poate fi un tratament eficient pentru simptomele asociate anxietății, mai ales că valorile prea mici de magneziu reduc nivelurile de serotonină din creier. Doar 30 de grame de migdale (aproximativ 12 bucăți) conțin 75 mg de magneziu, care contribuie la necesarul tău zilnic. Alte surse de magneziu pe care le poți încerca sunt; leguminoasele, semințele și avocado.

 

Avocado. Conform site-ului doc.ro, fructele de avocado sunt bogate în complexul de vitamine B, care alin[ stresul și în grăsimi benefice pentru inim[, care pot ajuta la reducerea anxietății. Vitamina B6, de exemplu, ajută organismul să producă mai mulți neurotransmițători, printre care serotonină, care influențează dispoziția (starea ta de spirit). Vitaminele din complexul B (tiamină, riboflavina și niacina) au efecte pozitive asupra sistemului nervos, așa că ar trebui să le incluzi mai des în dieta ta, dacă suferi de atacuri de panică.

 

Carne de pește și carne de pasăre de curte. Peștele și carnea de pasăre îți oferă cantități mari de proteine și de nutrienți, inclusiv de vitamine din complexul B, fier și zinc. Nutriționiștii îți recomandă să ai mese echilibrate, care să conțină atât proteine, cât și carbohidrați complecși și grăsimi sănătoase, pentru a reduce simptomele anxietății. Carnea de curcan și cea de pui sunt alimente bogate în triptofan, așa că este bine să le incluzi în alimentația ta. Peștele gras, precum somonul, tonul, păstrăvul și halibutul îți oferă doze bune de acizi grași Omega-3, acele grăsimi sănătoase care încurajează buna funcționare a creierului și care pot ajuta la calmarea simptomelor depresive, asociate cu anxietatea și tulburările ei.
Discut[ cu medicul tău specialist dacă te confrunți des cu atacurile de panică, iar dacă acesta descoperă că ai carențe în ceea ce privește anumiți nutrienți, el este cel mai în măsură să îți recomande suplimente alimentare care te-ar putea ajuta.

Ciornă automată

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with