Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

MODIFICĂRI FISCALE ÎN ROMÂNIA

Dintre noile măsuri fiscale, limitarea cash-ului nemulțumește numeroase persoane

Pachetul de modificări fiscale a fost promulgat și apoi publicat pe 29 octombrie în Monitorul Oficial, în cadrul Legii privind unele măsuri fiscal-bugetare privind asigurarea sustenabilităţii financiare a României pe termen lung (296/2023).
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Aceasta înseamnă că de la 1 noiembrie, adică de miercuri, deja au intrat în vigoare o parte dintre măsuri, în timp ce altele vor intra în vigoare din ianuarie.

Una dintre modificările care a intrat în vigoare deja este limitarea încasărilor cash zilnice. În timp ce premierul Marcel Ciolacu a făcut cunoscut în spațiul public că măsura limitării plăţilor cash la 5.000 de lei nu va afecta cetăţenii, ci reprezintă un instrument de combatere a evaziunii fiscale, mulți români sunt de-a dreptul nemulțumiți. Cei mai afectați de noua măsură vor fi oamenii de la sat, unde este aproape imposibil să plătească totul cu cardul. Printre cei afectați de noua măsură se numără și proprietarii magazinelor de bloc, cei din HoReCa, dar afectate vor fi și persoanele care vor să își cumpere o mașină cu “banii jos”.

Limitarea plăților cash pentru persoane fizice va fi dificil de aplicat, nemulțumirile acestora fiind obiective, dat fiind că 40% dintre români nu dețin carduri. Multe persoane primesc pensia direct de la poștaș, ori salariul din casierie. În opinia deputatului USR, de pildă, Claudiu Năsui, “sunt țări occidentale care nu au impus astfel de limitări, și unde colectarea de taxe și impozite este mult mai bună decât `n țara noastră”.

Trebuie amintit faptul că și Banca Centrală Europeană a transmis că plățile cash ar trebui să fie acceptate peste tot, că magazinele nu pot exclude numerarul.

Prezentăm în continuare principalele modificări fiscale.

 

Schimbări care au intrat deja în vigoare

 

Modificările care intră în vigoare începând cu data de 1 noiembrie 2023 sunt: -nu se mai acordă scutire CASS pentru angajaţii din construcţii şi agricultură; -IT-știi sunt scutiţi de cota CAS corespunzătoare fondului de pensii administrat privat (cota 4,75% începând cu anul 2024), în limita unui salariu brut de 10.000 lei.

Totodată, de la 1 noiembrie, angajaţii din construcţii, agricultură şi industria alimentară nu vor mai fi scutiţi de la plata contribuţiei la sănătate (CASS) şi a contribuţiei asigurătorie pentru muncă (CAM) . În acest sens, Guvernul a aprobat noile valori ale salariului minim în construcţii, agricultură şi industria alimentară, care se vor aplica începând cu luna noiembrie. Potrivit unui comunicat al Executivului, în sectorul construcţiilor salariul minim brut va fi de 4.582 de lei, iar în domeniul agricol şi în industria alimentară de 3.436 de lei. Decizia a fost luată pentru ca salariile angajaţilor din aceste sectoare să nu scadă după reintroducerea contribuţiilor la sănătate.

În privința încasărilor cash, schimbările sunt următoarele: se poate încasa cash în limita unui plafon zilnic de 1.000 lei, de la o persoană juridicăș -se pot face plăți către persoanele juridice, în limita unui plafon zilnic de 1.000 lei / persoană, dar nu mai mult de un plafon total de 2.000 lei/zi; -se pot face încasări şi plăţi între o persoană juridică şi o persoană fizică în plafonul zilnic de 5.000 lei către/de la o persoanăș -sumele în numerar aflate în casieria persoanelor juridice nu pot depăşi, la sfârşitul fiecărei zile, plafonul de 50.000 lei; -dacă nu se respectă plafoanele de mai sus se aplică amendă în valoare de 25% din suma încasată / plătită, respectiv deținută în casierie, care depășește plafonulș -se pot face încasări şi plăţi cash între două persoane fizice în limita unui plafon zilnic de 10.000 lei.

 

Modificări care vor fi valabile de la 1 ianuaie 2024

 

De la 1 ianuarie 2024 vor intra în vigoare noi măsuri fiscale ce vizează creşterea TVA pentru anumite produse şi servicii, dar şi introducerea de noi taxe şi impozite pentru bănci şi companii.

Astfel: se aplică CASS la tichetele de masă şi voucherele de vacanţă; -creşte TVA de la 5% la 9% pentru locuinţele care au valoarea de maxim 600.000 lei ( exclusiv TVA) şi suprafaţa utilă maximă de 120 mp; -creşte TVA de la 5% la 9% pentru produsele bio şi eco; -creşte TVA de la 5% la 19% pentru serviciile din centre fitness; – 1% din venituri pentru companii care au cifra de afaceri anuală sub 60.000 euro şi care nu au activităţi în domeniile: IT, stomatologie, medicină, HoReCa; -3% din venituri pentru companiile care au cifra de afaceri între 60.000 – 500.000 euro sau au sub 60.000 euro dar activează într-un domeniu prezentat mai sus. -creşte TVA de la 5% la 9% pentru livrarea și instalarea de panouri fotovoltaice; -creşte TVA de la 5% la 9% pentru expoziţii, cinematografe.

Începând cu veniturile din 2024, PFA-urile datorează CASS la venitul net în limita a 60 salarii minime brute pe ţară. Se elimină plafoanele de 6,12, 24 salarii. Astfel, pentru PFA-urile care obţin venituri mai mici de 60 salarii minime brute, se va plăti CASS la valoarea de 10% din venitul net.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns