Image 1
Image 2

ÎNTÂLNIRE LA SATU MARE

Discuţii pe tema recuperării după cancerul la sân

Pentru milioane de femei din întreaga lume, lupta împotriva cancerului la sân poate reprezenta o provocare mentală şi fizică extraordinară.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Cancerul la sânt este una dintre cele mai frecvente forme de cancer în rândul femeilor, iar diagnosticul poate avea un impact devastator asupra vieţii lor. Cu toate acestea, sportul poate juca un rol semnificativ în procesul de recuperare, iar despre acest lucru a vorbit pe larg antrenoarea de fitness, Simona Niste în cadrul unei întâlniri de suflet cu profesionişti din Sănătatea sătmăreană şi femei dornice să cunoască cât mai multe informaţii despre ce înseamnă prevenţie, diagnostic, tratament şi recuperare prin sport în cancerul la sân. Gazdei evenimentului i-au fost alături: medicul oncolog, Loredana Aracs, şefa secţiei de Oncologie de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Satu Mare, dr. Annemarie Arpăşteuan – Breg, medic radiolog specialist în senologie, medic şef Radiologie la SJU Satu Mar eşi medicul chirurg, Cosmin Deac, secţia Chirurgie a SJU Satu Mare.

Cei trei specialişti au vorbit despre importanţa prevenţiei şi a depistării precoce a cancerului la sân, despre acele câteva elemente esenţiale care pot contribui la intervenţia în stadii incipiente a bolii (un consult anual de specialitate, efectuarea unei mamografii după vârsta de 45 de ani, autoxaminarea lunară a sânilor) pentru a fi tratată, cu şanse reale de vindecare. De asemenea, a fost adusă în atenţia audienţei importanţa suportului emoţional din partea familiei şi nu numai acordat persoanei bolnave pentru a face faţă luptei cu cancerul la sân.

Referitor la sport şi aportul pe care acesta îl are în procesul de recuperare după cancerul la sân, antrenoarea Simona Niste a vorbit atât din postura de femeie care a trecut prin experienţa acestei boli, dar şi ca profesionist care în urma situaţiei pe care a înfruntat-o cu mult curaj şi determinare a pus la punct un set de exerciţii de tip bodyart de folos în perioada refacerii după o astfel de boală. Simona Niste a evidenţiat modul în care sportul a ajutat-o să treacă mai uşor peste boală fiindu-i un aliat de nădejde. Mesajul ei a fost dătător de speranţă şi încredere că o astfel de suferinţă poate fi învinsă atunci când există voinţă proprie, un spirit pozitiv şi acceptarea ajutorului din partea familie şi specialiştilor. Perfecţionarea unui set de exerciţii destinat recuperării după cancerul la sân, i-a adus Simonei Niste recunoaşterea lor din partea Academiei de bodyart din Elveţia. Acest lucru îi dă posibilitatea antrenoarei de a face cunoscute aceste exerciţii prin traininguri la nivel naţional astfel încât mai multe femei să poată beneficia de efectele benefice ale lor.

În cea de-a doua parte a întâlnirii, Simona Niste a susţinut şi o lecţie demonstrativă împreună cu toţi cei prezenţi, zâmbetele şi buna dispoziţie fiind de bună seamă modul în care participanţii şi-au exprimat recunoştinţa şi aprecierea pentru iniţiativa unui astfel de moment de suflet.

La modul general, exerciţiile fizice regulate pot ajuta la reducerea stresului, anxietăţii şi a simpotomelor de oboseală asociate cu tratamentul cancerului la sân. Ele pot contribui la îmbunătăţirea calităţii generale a vieţii şi la restabilirea încrederii în sine. După intervenţii chirurgicale sau tratamente precum chimioterapia şi radioterapia, sportul poate ajuta la restabilirea mobilităţii şi a forţei musculare. El poate contribui, de asemenea, la reducerea riscului de complicaţii cum ar fi limfedemul. Numeroase studii indică faptul că participarea la activităţi sportive în grup poate oferi un suport social semnificativ şi poate ajuta la construirea unui mediu de susţinere în timpul recuperării.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with