Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Reguli noi pentru cazurile de divorț

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Acasa
Asculta acest articol

Românii care vor să divorţeze trebuie să treacă pe la tribunal. Căsătoria nu se mai poate desface prin mediere, au decis magistraţii. Mai precis, judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au stabilit că desfacerea unei căsnicii este o problemă personală, în care este implicat statutul persoanei. Or, acesta din urmă nu poate fi subiect de negociere. De la data la care decizia a fost publicată în Monitorul Oficial, oricine vrea să divorţeze este obligat să treacă printr-un proces, cu termene, avocaţi şi martori.

Avocatul Adrian Cuculis a explicat la Digi24 că soţii care vor dori să divorţeze vor avea mai puţine opţiuni, în condiţiile în care acordul de mediere nu mai poate constitui decât o probă incipientă, doar judecătorii putând lua act de decizia de divorţ. Asta va avea drept consecinţe atât costuri mai ridicate – taxa de timbru va fi de 200 de lei faţă de 20 de lei cât costa medierea – cât şi timp mai îndelungat.

Decizia a fost luată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în 9 decembrie, iar hotărârea a fost publicată în Monitorul Oficial săptămâna trecută.

Instanţa a fost sesizată de Avocatul Poporului cu recurs în interesul legii în materie civilă cu privire la interpretarea unor articole din Legea 192/2006 privind medierea şi organizarea profesiei de mediator. Judecătorii trebuiau să stabilească dacă instanţa de judecată poate lua act de acordul de mediere prin care părţile s-au înţeles cu privire la desfacerea căsătoriei şi la rezolvarea aspectelor accesorii divorţului. Sesizarea a fost făcută în condiţiile în care instanţele judecătoreşti au dat interpretări diferite acestor prevederi legale.

Ciornă automată

1 comentariu

  1. Si din divort trebuie facuta un circ, un mare spectacol in salile de judecata ale tribunalelor cu spectatori ca nu cumva cei in cauza sa se desparta discret prin intelegere pe cale amiabila in mod civilizat la mediator si pe deasupra cu cheltuieli judiciare si cu avocatul mult mai mari. Ani de zile in unele cazuri bine definite divorturile se puteau face prin mediere. Acum justitiarii s-au trezit ca nu este bine asa. Ce ar fi ca si casatoriile sa se faca tot la Tribunal si nu la Primarie, si sa se plateasca taxa de casatorie identica cu cel de divort ?. Oare cati s-ar mai casatori ?….. Acestia in loc sa simplifice lucrurile mai rau le complica !!!.Si pe deasupra justitiarii se plang ca au foarte mult de lucru , ca sunt suprasolicitati, supraincarcati…. Hai sictir !.

Lasă un răspuns

Connect with