Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Doar sărbătorile religioase sunt constante

EDITORIAL-DUMITRU-PACURARU
În fiecare an, înainte de Crăciun, două evenimente are în vedere ziarul Informația Zilei.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

În primul rând republicăm an de an pagina cu cei șapte tineri martiri căzuți la Revoluție. Toți sunt sătmăreni, dar niciunul nu a murit în județul Satu Mare. Fiecare și-a găsi sfâritul în zone mai fierbinți ale Revoluției anticomuniste din decembrie 1989.

În al doilea rând în fiecare an pe frontispiciul ziarului Informația Zilei urăm sătmărenilor Crăciun Fericit în trei limbi: română, maghiară, germană. Anul acesta datorită noului site www.informația-zilei.ro urarea de Crăciun Fericit poate fi citită în 12 limbi.

Odată cu noile tehnologii posibilitățile de comunicare s-au diversificat. Lumea se schimbă datorită inovațiilor, făcute de om. Pe urma propriilor descoperiri, mai încet, mai greu, cu multe ezitări, se schimbă și omul. După descoperirea motorului cu aburi chiar și cei mai buni călăreți au început să călătorească în vagoanele trase de locomotivele cu aburi.

Sunt lucruri, însă, care nu se schimbă. Sau nu ar trebui să se schimbe. De exemplu definiția familiei. S-a organizat în România un referendum pe tema familiei, dar nu a fost validat din lipsă de cvorum. Doar 21% din cetățenii cu drept de vot s-au prezentat la urne. Oamenii nu s-au prezentat la vot. Unii din comoditate, alții pentru că nu le-a păsat dacă în Constituție familia va fi definită ca uniune între un bărbat și o femeie sau nu.

“Diferența de gen” a devenit o preocupare majoră sau este doar o glumă mondială? Recent într-un parlament dintr-o țară oarecare, o femeie parlamentar a creat rumoare în rândul colegilor parlamentari pentru că s-a declarat bărbat. “Dacă voi spuneți că politica este pentru bărbați, uite eu, în lumina noilor tendințe de diferențe de gen, mă declar bărbat.”

Un student de la universitatea din Kassel s-a dus în instanță pentru că i s-au scăzut  puncte la o lucrare pentru că nu a respectat genericul masculin. Mergând în direcția aceasta despre Goethe se poate scrie “Ea este autoarea lui Faust.”

Universitatea a întocmit un regulament prin care a arătat că  specificațiile de gen sunt inadmisibile, cu excepția cazurilor în care există o specificație expresă în acest sens.

Procesul intentat de student a creat o stare de spirit tensionată. Un expert în drept constituțional de la Universitatea din Augsburg a demonstrat că interdicția de gen încalcă libertatea academică.

De exemplu dacă la Universitatea din Cluj s-ar  da un edict intern prin care să se specifice că poate fi folosit genul feminin în cazul lui Eminescu, Blaga, Sadoveanu etc. ar trebui să fie acceptat pentru că este în conformitate cu libertatea academică.

În actuala conjunctură politică generală nu ar fi de mirare ca un parlamentar român, adversar radical al diferenței de gen, să vorbească  la masculin când îi dă o replică doamnei Diana Șoșoacă.

Anul 2023 se termină fără concluzii, oarecum în coadă de pește. Au trecut 34 de ani de la Revoluție și procesul încă nu s-a terminat.

Nimic nu este clar înafara faptului că în fiecare an la aceeași dată, 24 decembrie, este Ajunul Crăciunului, iar în 25 decembrie este ziua de Crăciun. Poate că doar asta contează. În rest nu este decât deșertăciune, deșerăciunea deșertăciunilor.
Crăciun fericit!

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Sigla Informatia Zilei

La spartul târgului

Asculta acest articol   Preşedintele Iohannis a şocat coaliţia PSD-ALDE anunţând că va participa la şedinţele de guvern. Deci le