Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Doi miniştri, două dosare diferite

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

    Încă un ministru liberal părăseşte guvernul. Acuzat de subminarea economiei naţionale, Varujan Vosganian şi-a dat demisia de onoare, după ce Senatul a votat împotriva ridicării imunităţii. Acuzaţiile, extrem de grave, nu se referă la activitatea din acest mandat, ci din mandatul ocupat în perioada Guvernului Tăriceanu. Au trecut o grămadă de ani de atunci fără să se întâmple nimic.

Cazul  a apărut abia acum, ceea ce poate induce ideea că este vorba despre un dosar politic. Palmaresul miniştrilor PNL care au fost obligaţi să plece din guvern este impresionant.
Liberalii sunt înclinaţi să creadă că la mijloc ar fi mâna lungă a preşedintelui Băsescu. El nu o poate ierta pentru ruperea Alianţei DA şi pentru cele două suspendări, din 2007 şi 2012. Amândouă au fost iniţiate sau puternic susţinute de PNL. Mai mult decât orice altă forţă politică, partidul liberal a devenit adversarul natural al lui Traian Băsescu.

Privind dosarul lui Vosganian din acest unghi, îl putem considera nevinovat. Chiar dacă întâi şi-a asigurat imunitatea parlamentară apoi a demisionat, gestul său rămâne unul de onoare. A fost impresionat până şi Traian Băsescu. Dar nu până la lacrimi. Şi nu pare nici cuprins de remuşcări.

Un al caz, de o altă factură, dar cu acuzaţii la fel de pompoase este al ministrului Liviu Dragnea. El este trimis în judecată nu pentru fapte săvârşite în calitate de membru al guvernului, ci în calitate de şef de campanie electorală în timpul referendumului de suspendare a preşedintelui.

Ca secretar general al PSD lui îi revenea sarcina de a organiza scrutinul. A chemat oamenii la vot, dar procurorii DNA au considerat că a depăşit limitele legale. Fiind vorba strict despre acţiuni de ordin politic, evident dosarul nu poate fi considerat decât unul eminamente politic. Liviu Dragnea pe bună dreptate nu are de gând să demisioneze din guvern.
Prin urmare conducerea PSD, de fapt întreg USL, are datoria morală să-l susţină întrucât nu a lucrat în interes personal.  A reuşit să aducă la vot aproape opt milioane de oameni, din care 7,4 milioane au optat pentru suspendare. Nu este  o treabă uşoară. Dacă referendumul era validat, Dragnea ar fi fost considerat un erou.

Nu mai este cazul să spunem că este vorba tot despre Traian Băsescu. De fapt, dosarul lui Dragnea este tributul plătit de învinşi, în speţă de USL. Ministrul Dezvoltării Regionale nu acceptă rolul de ţap ispăşitor. Bănuim că alături de el se vor afla toţi liderii politici din USL. Pe la colţuri se discută că Victor Ponta ar dori să scape de Dragnea, însă ar fi total neonorabil să profite de situaţie. Ar fi o victorie a lui Traian Băsescu.

Cazurile celor doi miniştri vor fi pe larg dezbătute multă vreme de aici înainte. Prins în proiectul descentralizării şi al regionalizării, activitatea ministrului Dragnea fără îndoială va avea de suferit.

Pe fondul acestor evenimente ar fi trebuit să aibă loc negocieri dintre reprezentanţii celor două palate pe tema coabitării. Dar Traian Băsescu a făcut un pas înainte şi ieri mai spre seară a scos din nou securea de război. Şi-a adus aminte că anul trecut Victor Ponta şi Crin Antonescu au fost autorii loviturii de stat. În aceste condiţii se mai poate vorbi despre colaborare instituţională? Devine clar că nu mai poate exista împăcare. Situaţia celor doi miniştri este deja una secundară. Ieşirea lui Traian Băsescu cu siguranţă i-a luat prin surprindere pe Antonescu şi Ponta, numiţi de preşedinte  nici mai mult nici mai puţin decât “bebeluşi”.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)