Image 1
Image 2
Acasa

FOTO - AU FUGIT DE RĂZBOI

Doi ucraineni salvați din munții Maramureșului cu elicopterul de salvamontiștii maramureșeni

O noua actiune de cautare - salvare a SPJ Salvamont Maramures in aceasta dimineata de luni, 29 Ianuarie 2024.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Doi cetateni ucrainieni pe drum de 4 zile, in hipotermie cu degeraturi si in imposibilitatea de a mai continua parcurgera traseului propus datorita zapezii mari de pe munte si datorita frigului, in zona fiind undeva in dimineata asta intre -8 si -10 grade , ajunsi in Romania undeva in zona de frontiera de aproximativ 1 ora.

Din fericire am reusit sa obtinem coordonatele – locatia ucrainienilor datorita colegilor de la Politia de Frontiera Maramures care au vorbitori de limba ucraineana (ucrainienii nu vorbesc alta limba) si gratie colegilor de la STS Maramures care ulterior au reusit o localizarea pe harta.
A fost solicitat si elicopter (vom fi anuntati curand daca conditiile meteo permit interventia elicopterului). Politia de frontiera a trimis spre coordonate o patrula aflata de serviciu care ne vor anunta situatia din teren.

Ucrainienii au fost sfatuiti sa faca un foc(au ajuns la liziera unei paduri acum)sa se miste continuu pe o raza nu mai mare de 20- 30 metri pentru a nu iesi din zona localizarii, au tel incarcat (baterie inca 75%) si au fost avertizati ca atunci cand vor auzi elicopterul sa iasa din padure sa faca semne pentru a fi reperati.

Dupa aproape 5 ore de la apelul venit prin 112 si dupa efectuarea tuturor verificarilor pentru a putea actiona in siguranta, in masive fiind avertizare risc maxim (5) de avalansa, cetatenii ucrainieni au fost reperati din elicopter. Datorita stratului de zapada foarte mare elicopterul nu a putut ateriza in zona si a ales un alt punct de aterizare sigur.

Colegii salvatori montani aflati in elicopter au fost depusi in zona, vor parcurge o distanta relativ mica pana la ucrainieni ptr a le acorda primul ajutor dupa care vor decide evacuarea lor – posibil pe cale aeriana.

Prima persoana (ucraineanul)avand probleme medicale mai serioase este deja coborata cu elicopterul cu un salvator montan iar cealalta (al doilea ucrainean) impreuna cu al doilea salvator montan asteapta revenirea elicopterului pentru extractie.

Ambii cetateni ucrainieni au fost salvati, coborati la baza secundara unde au fost evaluati de echipajele medicale venite in sprijin si ambii vor fi transportati aero la unitatea medicala din Baia Mare avand probleme medicale in urma zilelor petrecute pe munte.

Salvatorii montani impreuna cu colegii de la Politia de Frontiera Maramures (pct de lucru Poienile de sub Munte) se reintorc la bazele lor.

Felicitari si multumim colegilor de la POA Jibou,
Comandant de echipaj: Capitan-comandor Mihai Muresan
Copilot: Locotenent-comandor Marius Avram
Echipa medicala:
Dr. Zaganescu Raluca
As. Chiorean Maria
pentru promtitudine, profesionalism si pentru reusita misiunii in timp record tinand cont de conditiile din munte!

Felicitari tuturor celor implicati in reusita misiunii de salvare, Politia de Frontiera Maramures, ISU Maramures, STS Maramures, SMURD Maramures si nu in ultimul rand colegilor salvatori montani participanti la aceasta dificila si contracronometru misiune de salvare.
Suntem mandri ca prin actiunea noastra de astazi am reusit sa aducem un plus activitatii DSU care tot astazi aniverseaza 10 ani de la infiintare, Departament pentru Situatiile de Urgenta din care cu ONOARE si MANDRIE facem si noi, cei de la SALVAMONT parte.

 

Ciornă automată

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with