Image 1
Image 2
Acasa

Dragnea şi Tăriceanu răspund criticilor primite de la Comisia Europeană

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

După avertismentul fără echivoc primit, miercuri, de la Comisia Europeană, în legătură cu modificările aduse legilor justiţiei, Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu au transmis spre Bruxelles o scrisoare de răspuns, în calitate de preşedinţi ai Parlamentului, în care îşi exprimă îngrijorarea faţă de “modul incorect în care a fost informată Comisia Europeană”.

Preşedinţii celor două Camere, Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu, au transmis, miercuri, o scrisoare de răspuns preşedintelui şi vicepreşedintelui CE, Jean Claude Juncker şi Frans Timmermans, în care cataloghează preocupările CE pentru sistemul judiciar din România drept „surprinzătoare”.

Potrivit Mediafax, Dragnea şi Tăriceanu au precizat, în deschiderea scrisorii, că elaborarea şi examinarea textelor de lege în cauză s-a făcut cu respectarea exigenţelor constituţionale, acestea fiind supuse controlului constituţional realizat de CCR, care verifică atât conformitatea cu Constituţia, cât şi respectarea standardelor Comisiei de la Veneţia

Ei au menţionat că dezbaterile din România privind reforma sistemului judiciar au fost prilejuite de necesitatea transpunerii în legislaţia naţională a standardelor în materie de justiţie la nivel european şi au amintit, în acest sens, recomandările Comisiei de la Veneţia cu privire la clarificarea statutului procurorilor şi judecătorilor şi necesitatea separării carierelor acestora.

„Ne exprimăm îngrijorarea cu privire la modul incorect în care a fost informată Comisia în ceea ce priveşte transparenţa dezbaterilor pe tema justiţiei din România. Dezbaterea privind acest subiect a început cu mult înainte ca legile în cauză să fie discutate şi adoptate în Parlament. Dialogul a fost coordonat într-o primă fază de Guvern, prin Ministerul Justiţiei, cu participarea şi consultarea tuturor organizaţiilor relevante: CSM, asociaţiile judecătorilor, procurorilor, avocaţilor, reprezentanţii societăţii civile şi ai mediului academic. În acest cadru toţi cei preocupaţi de reforma justiţiei au avut ocazia de a formula amendamente şi observaţii”, au precizat cei doi semnatari, care au menţionat că dezbaterile parlamentare au durat patru luni şi au fost transmise live.

Ciornă automată

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with