Image 1
Image 2
Acasa

Dramaturgul si scriitorul Garvay Andor s-a nascut la Sighet

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

A fost unul dintre cei mai importanti scenaristi ai filmului mut

Unul dintre importantii scenaristi care a contribuit la dezvoltarea cinematografiei europene a fost scriitorul si dramaturgul Garvay Andor, nascut la 13 august 1875, la Sighet, dintr-o familie de evrei tipografi. Dupa terminarea studiilor in orasul natal, in anul 1898 se muta in Budapesta, unde va imbratisa o cariera de publicist, scriind editoriale si recenzii. In anul 1909, fotograful Uher Ödön ii transpune pe ecran drama in cinci acte “Surorile”. Este un film de o jumatate de ora, considerat monumental pentru acea perioada, datorita celor 900 metri de pelicula, fata de traditionalele 80-250 metri care ofereau aproximativ zece minute de proiectie. In 1912, scrie scenariul pentru comedia intitulata “Doctor Moarte”, filmat la Sighet (3-7 martie 1912), in regia lui Horkay Elemér.

In SUA, a fost metalurg, apoi fermier

In anul 1912, Garvay emigreaza in SUA, unde nu reusesete sa intre in lumea filmului< lucreaza in metalurgie, apoi fermier si colaboreaza cu presa newyorkeza cu recenzii. In 1918, piesa “In padure” ii este transpusa pe ecran cu titlul “Lupoaica” de Garas Márton, unul dintre cei mai apreciati regizori ai perioadei filmului mut, avand-o in rolul principal pe celebra actrita Fedák Sári. In urma succesului inregistrat, i se ofera conducerea cinematografiei budapestane, functie pe care o va implini doar pentru o scurta perioada< se intoarce la New York, unde va lucra editorialist pentru mai multe reviste pana la moartea survenita la 8 aprilie 1927.

Garvay Andor a lasat in urma sa sute de articole de presa si in jur de 20 de piese de teatru, din care amintim “Banii” (1908), “Dezonoarea” (1910), “Patru comedii intr-un act” (1913) si, bineinteles, “In padure” (1913). Aceasta din urma este o piesa a carei actiune se petrece in muntii Maramuresului si descrie povestea tipica a taranilor in timpul Monarhiei Austro-Ungare care, in urma presiunilor si masinatiunilor marilor proprietari, si-au pierdut proprietatile. Piesa “~n padure” a fost pusa pe scena chiar de la publicare, apoi pentru o perioada a fost uitata, ca azi sa intre din nou in repertoriul teatral. Cele doua filme, bazate pe scenariile semnate de Garvay Andor, “Surorile” si “Lupoaica”, raman repere in istoria cinematografului central-european si nu numai.

Ciornă automată

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns