Image 1
Image 2

SITUAȚIA SUBVENȚIILOR

Dubla declarare a terenurilor şi/sau a animalelor, conduce la excluderea de la subvenţii pentru anul în curs

Dubla declarare a terenurilor şi/sau a animalelor, conduce la excluderea de la subvenţii pentru anul în curs
În plină campanile de depunere la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură APIA, a cererilor unice de plată aferente anului 2024, conducerea agenţiei trage un semnal de alarmă.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Aşa cum menţionează publicaţia Agroinfo, fermierii, crescătorii de animale pot rămâne anul acesta fără subvențiile pe hectar și cap animal dacă Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) constată că aceleași terenuri/animale se regăsesc în două sau mai multe cereri de plată. Termenul APIA pentru clarificarea situației este de 30 de zile.

 

 

În cursul controalelor administrative referitoare la utilizarea terenurilor agricole care fac obiectul cererii de plată, funcţionarul APIA responsabil cu administrarea cererii de plată verifică corespondenţa suprafeţelor utilizate înscrise în adeverinţă cu suprafeţele declarate în cererea de plată. În urma verificărilor, funcţionarul APIA responsabil cu administrarea cererii de plată notifică, după caz, fermierul pentru clarificări suplimentare, în urma cărora decide dacă sunt necesare măsuri de reducere a suprafeţei declarate, conform art. 5 alin. (6) din Ordinul MADR nr. 106/2024.

În conformitate cu prevederile art. 6 alin. (10) din H.G. nr. 1571/2022, cu modificări și completări ulterioare, ”nu se acordă plăţi directe niciunui solicitant în cazurile în care se constată că terenul sau efectivele de animale fac obiectul cererilor a doi sau mai mulţi solicitanţi. La constatarea acestei situaţii,
în cursul controalelor administrative încrucişate, APIA, în termen de 30 de zile calendaristice de la constatarea situaţiei, va notifica solicitanţii care au depus cererile, care au obligaţia să clarifice situaţia constatată.

 

 

Dacă situaţia constatată nu se clarifică în termen de 30 de zile calendaristice de la data primirii notificării, suprafaţa de teren sau efectivele de animale cuprinse în cereri nu sunt eligibile la plată în anul curent de cerere, cu excepţia cazurilor în care situaţia constatată este clarificată de către o instanţă judecătorească”.

Suprafeţele declarate în cererile de plată pentru care nu se depun documentele care fac dovada utilizării terenului până la data-limită de depunere a cererilor de plată sunt neeligibile, conform Ordinului MADR nr. 106/2024, informează Ghidul APIA 2024.

 

CITEȘTE ȘI:

 

Sumele SCZ aferente bovinelor şi oilor pentru anul 2023

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with