Image 1
Image 2

PIAȚA JUDEȚUL SATU MARE

Duminică, comercianţii din Piaţa Someş au avut parte de dezamăgire totală în ceea ce priveşte vânzările

Duminică, comercianţii din Piaţa  Someş au avut parte de dezamăgire  totală în ceea ce priveşte vânzările
Ultima duminică a lunii martie fiind pe 31, a coincis în acest an cu Ziua de Paşte a Catolicilor şi a Reformaţilor.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Pe o vreme superbă, cu valori termice deosebit de plăcute, după o sâmbătă de 30 martie cu temperatură de peste 25 de grade Celsius în tot judeţul, Piaţa Someş din Satu Mare era aproape goală.

 

Câţiva comercianţi, alături de puţini producători agricoli şi-au dat întâlnire în piaţa în care, de această dată, oferta era cu mult peste ceea ce înseamnă în mod frecvent cererea de legume proaspete, dar şi de flori. Privind de la anume distanţă, din afara spaţiului delimitat de gardurile pieţei, aveai pentru moment senzaţia că te îndrepţi spre a viziona o adevărată expoziţie florală. Explozia de culoare ar fi fost greu de imortalizat pe pânză fie şi de cel mai talentat artist plastic, mare iubitor al florilor. Şansa momentului de a surprinde frumuseţea florilor care erau expuse pe mese, pe diverse suporturi sau chiar pe asfalt, a reprezentat-o modernele aparate telefonice care au o fidelitate deosebită în a surprinde imaginile şi a reproduce culorile fără a fi distorsionate de eventuala stângăcie a celui care deţine telefonul.

 

Într-un asemenea peisaj, dacă-l putem numi aşa, pe o vreme chiar caldă raportată la ultima zi a lunii martie, am descins şi noi în piaţa mai sus menţionată pentru a avea imaginea pieţei într-o zi de Paşte în Satu Mare. Am remarcat parcă o mai mare amabilitate a comercianţilor de a te convinge să cumperi ceva, într-un spaţiu mare, în care doar câţiva curioşi se plimbau prin piaţă fie pentru a-şi delecta privirea cu numeroase verdeţuri de sezon, dar şi cu frumoasele narcise colorate, cu un rând sau cu mai multe rânduri de petale, muşcate curgătoare numai bune pentru a fi amplasate în balcoanele blocurilor, garofiţe deosebit de parfumate, panseluţe care de regulă colorează atmosfera apăsătoare din cimitire ş.a.

Oferta de flori a fost peste așteptări

Depăşind aceste momente de descriere, de nostalgie sau de aducere aminte, am notat în carnetul de reporter şi informaţii din ceea ce a însemnat oferta în ziua de Paştele Catolic, din Piaţa Someş din Satu Mare.
Iată câte ceva din ofertă şi preţurile de comercializare care n-au suferit modificări semnificative în comparaţie cu cele practicate cu o săptămână în urmă: cartofi 3,5 lei kilogramul; ridichi de lună roşii 2 – 2,5 lei legătura, ceapă verde 1,5 – 2 lei legătura; ceapă galbenă 3,5 – 6 lei kilogramul; arpagic la 20 de lei kilogramul; castraveţi şi roşii la 10-15 lei kilogramul; varză albă 6 lei kilogramul; varză murată 8 lei kilogramul; gulii, ţelină în funcţie de mărime la 3 – 5 lei bucata; hrean rădăcină la 20 de lei kilogramul; frunze de mărar şi de pătrunjel la 1,5 – 2 lei legătura; ştevie 2,5 – 3 lei legătura; salată căpăţână 3 lei; spanac 10 lei kilogramul; morcovi 5 lei kilogramul; pătrunjel rădăcină la 6 – 12 lei kilogramul; fasole boabe uscată 16 – 40 de lei kilogramul; mere 5 lei kilogramul, sâmburi de nucă la 35 lei kilogramul; ouă la un leu bucata; usturoi 20 – 25 de lei kilogramul; miere la 25 – 40 de lei kilogramul ş.a.

 

 

Aşa cum anticipam, oferta de flori a fost una peste aşteptări, fiind vorba despre specii şi soiuri în diverse culori: lalele 2 – 3 lei firul, narcise galbene cu rând simplu şi dublu de petale 5 lei buchetul; piciorul cocoşului în ghivece mici 5 lei şi în ghiveci mare 10 lei; cineraria 20 de lei ghiveciul; bănuţei 4 lei ghiveciul; muşcate curgătoare la 10 lei ghiveciul, panseluţe la 2 – 2,5 lei bucata ş.a.
Ca o concluzie, duminica de 31 martie a fost una dintre cele mai nepotrivite zile de piaţă mai ales pentru cultivatorii şi comercianţii de flori la fir în mod expres. Nu s-au ales cu vânzările aşteptate nici comercianţii de legume, care mai sperau că vor avea vânzare şi într-o asemenea zi de mare sărbătoare creştină pentru o bună parte a sătmărenilor.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with