Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Duminică romano-catolicii sărbătoresc Botezul Domnului

Botezul Domnului in apa Iordanului
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Botezul Domnului in apa Iordanului
Botezul Domnului in apa Iordanului

În prima duminică de după Bobotează, în acest an în 11 ianuarie, credincioşii romano-catolici sărbătoresc Botezul Domnului.

În timp ce Biserica Ortodoxă a prăznuit în 6 ianuarie Botezul lui Iisus Hristos în râul Iordan, sau Boboteaza, Biserica Romano-Catolică a sărbătorit Epifania Domnului, ce aminteşte de vizita celor trei magi la Pruncul Iisus. În limbaj teologic, Botezul Mântuitorului poartă si denumirea de “Epifanie” sau “Teofanie”. Oricum, ambele biserici sărbătoresc pe data de 6 ianuarie recunoasterea lui Iisus ca Mesia.

Botezul lui Isus a fost unul dintre momentele fundamentale ale vieţii sale omeneşti. Botezat de Ioan Botezătorul, a primit de la Dumnezeu-Tatăl misiunea de a vesti Împărăţia. Acest moment este relatat în Mc 1,9-11; Mt 3,13-17; Lc 3,21-22, aşadar în evangheliile sinoptice, în timp ce Evanghelia după Ioan redă mărturia lui Ioan Botezătorul despre coborârea Duhului Sfânt asupra lui Isus, fără a menţiona botezul lui (In 1,32). Botezul primit de Isus este botezul pe care Ioan îl administra poporului lui Israel în apele Iordanului. Ritul roman celebrează Botezul Domnului în prima duminica după Epifanie (prezentarea Domnului, Boboteaza).

Având în vedere marcarea separată a celor două sărbători, unele biserici romano-catolice sfinteşte apa la Bobotează, iar altele în duminica următoare, la sărbătoare Botezului Domnului. În cadrul Episcopiei Romano-Catolice de Satu Mare pe data de 6 ianuarie

Boboteaza este o sărbătoare complexă, în care se cinsteşte în primul rând vizita celor trei magi la Pruncul Isus, dar prin secolul IV, sub denumirea de Epifanie a fost pomenită şi începutul vieţii publice a Lui Isus, care a avut loc în momentul Botezului său. Biserica de la Roma a considerat de cuviinţă să acorde o sărbătoare separată acestui eveniment. Episodul Botezului lui Isus este contemplat ca prim mister în cadrul misterelor de lumină ale Sfântului Rozariu. Tot până în secolul IV, împreună cu Boboteaza a fost sărbătorită şi Naşterea Domnului, ceea ce, se regăseşte în ortodoxia de rit vechi.

De sărbătoarea Botezului Domnului, la Catedrala Romano-Catolică din Satu Mare, slujba festivă de la ora 11, iar la restul biisericilor cultului, conform programului obișnuit pentru zilele de sărbătoare.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns