Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

După oceane, solurile sunt principalele puţuri de carbon ale planetei

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Şi pe mai departe, Uniunea Europeană – UE duce la îndeplinire obiectivele propuse până în anul 2050, în ceea ce înseamnă protecţia mediului, inclusiv aspectele referitoare la extinderea şi stocarea de carbon în sol, în dorinţa de a se reduce efectul de seră, cu toate urmările nefaste.

Subiectul a fost rediscutat recent la Bruxelles, într-o reuniune a statelor membre UE.
După cum menţionează publicaţia Ştiriagricole, reuniţi în jurul ministrului francez al Agriculturii, Julien Denormandie, reprezentanţii celor 27 de state membre vor alterna vizitele pe teren cu discuţiile, pentru a alimenta procesul de reflexie înainte de punerea în practică a unui cadru de reglementare pentru a certifica soluţiile pentru absorbţia de carbon.

Agricultura este responsabilă pentru aproximativ 10% din emisiile europene de gaze cu efect de seră, în Franţa, primul producător agricol din UE, ponderea urcând la 19%. Chiar dacă este şi ea o victimă a schimbărilor climatice, agricultura oferă şi soluţii în condiţiile în care după oceane, solurile sunt principalele puţuri de carbon ale planetei.

La întrebarea cum poate fi sechestrat carbonul în solurile agricole, soluţiile sunt cunoscute: să nu fie lăsate solurile goale, fără vegetaţie, prin dezvoltarea de pajişti sau a culturilor intermediare între două recolte, plantarea de garduri vii în jurul câmpurilor, utilizarea gunoiului de grajd etc.

Însă mai rămân de stabilit criteriile de certificare pentru a ajunge la un consens şi la o viziune comună, acesta este obiectivul întâlnirii de la Strasbourg la care Julien Denormandie vrea să continue “eforturile de structurare a pieţei creditelor de carbon generate de fermieri”.

Julien Denormandie a invitat recent sectorul privat şi cel public să investească în creditele de carbon generate de agricultorii francezi, pledând pentru un demers proactiv, în condiţiile în care în prezent tona de carbon este de cinci până la zece ori mai scumpă în Europa decât în America Latină sau Asia.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns