Image 1
Image 2

LA CEAS DE SĂRBĂTOARE

Uniți pentru Satu Mare a mobilizat 250 de copii la Ziua Națională

Ziua Națională a României a fost celebrată cu mare fast și mult entuziasm la Satu Mare. Chiar dacă vremea nu a ținut deloc cu organizatorii, spiritul patriotic și iubirea de țară i-au făcut pe sătmăreni, dar și pe localnici din întreg județul, să se adune în centrul municipiului, pentru a celebra împreună această mare sărbătoare a românilor. 
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

În municipiul Satu Mare, șirul evenimentelor a început cu expoziția dedicată Marii Uniri, organizată la Muzeul de Artă, la care au participat oficialități locale și județene, oameni de cultură, reprezentanți ai grupărilor politice, dar și zeci de sătmăreni.

 

Din program au făcut parte depunerile de coroane la monumentele și busturile marilor politicieni români precum Ion I. C. Brătianu, Vasile Lucaciu, Iuliu Maniu, Statuia Ostașului Român și cea a Eroului Necunoscut, parada militară, care a fost urmată de parada portului popular, iar apoi s-a pus în scenă un amplu regal folcloric, prin care au fost reprezentate toate zonele etnografice din județ.

 

 

Slujba de Te Deum a fost oficiată de Preasfințitul Timotei

 

 

Cele mai ample manifestări s-au derulat pe platoul din fața Muzeului Județean, la Monumentul Ostașului Român, unde se desfășoară, în fiecare an, ceremonialul religios și militar. Slujba de Te Deum a fost oficiată de către Preasfințitul părinte episcop Timotei Sătmăreanul, în memoria tuturor celor care au militat pentru reîntregirea neamului românesc, precum și celor care s-au jertfit pentru țară.

 

 

După cum se obișnuiește la manifestările dedicate Zilei Naționale, prefectul județului, Radu Tiberiu Roca, a luat cuvântul, în calitate de reprezentant al Guvernului în teritoriu.

 

 

“Onorată asistență, sărbătorim azi, cu mândrie, Ziua Națională a României, aniversând împreună 105 ani de la Marea Unire, programată la 1 Decembrie 1918, la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia, unul dintre cele mai mărețe evenimente istorice ale poporului român.

 

 

În acel an de zbucium al popoarelor europene pentru autodeterminare, în cetatea istorică de la Alba s-au adunat românii cu dor sfânt în inimă, acela de unire națională și statală, de libertate și dreptate. Împlinirea unității de neam a fost nu doar rodul unor imense pierderi sau victorii pe câmpurile de luptă, de jertfe și sacrificii, ci și finalul luptelor pentru împlinirea unui vis multisecular, făurirea României Mari, unirea tuturor românilor într-un singur stat, liber și independent.

 

 

Ziua de 1 Decembrie 1918 are o semnificație deosebită pentru România. Pe de-o parte, ea simbolizează sfârșitul marelui război de reîntregire, cu peste 800.000 de jertfe, dar și sfârșitul unei perioade seculare, de nedreptate socială, politică, culturală și religioasă.

 

 

La 1 Decembrie 1918, la Alba Iulia, orașul în care s-au adunat românii din toate colțurile Transilvaniei, ca să-și exprime dorința și acordul privind realizarea Unirii Transilvaniei cu România, au participat și reprezentanți ai sătmărenilor, dar și din Carei, Tășnad, Oaș, Ugocea, preoți, dascăli, notari, avocați, economiști, țărani și muncitori, reprezentând Sătmarul și dorința românilor de unire cu Țara Mamă”, a precizat, în discursul său, prefectul Radu Roca, dând citire mesajului premierului Marcel Ciolacu. 

 

Parada cu tehnica militară a fost una excepțională anul acesta

 

A urmat o paradă militară impresionantă, la care a fost prezentată tehnica de care dispun instituțiile din subordinea Ministerului Afacerilor Interne: Poliția Română, Jandarmeria, Poliția de Frontieră, IGSU Satu Mare și altele. Cei care au apreciat cel mai mult parada au fost copiii, care au stat ore în șir în ploaie și în frig, însă și bucuria acestora a fost pe măsura așteptărilor.

 

 

În urma reprezentanților și angajaților din instituțiile anterior menționate au venit, în paradă, sutele de invitați și participanți la eveniment. Este vorba despre ansamblurile Cununița și Cununița Năzdrăvană împreună cu îndrăgitele Dorca Leontina și Maria Carmen Sas, Ansamblul de copii din Bocicău, interpreta Maria Petca Poptean cu Ansamblul Măgura Târșolț, Malvina Madar Iederan cu grupuri de copii din Soconzel și din Cuța, copiii de la Grădinița din Valea Seacă, Ansamblul Florile Tărnii, Formația de dansuri a Școlii din Homorodu de Mijloc, copiii de la școlile din Giorocuta și Supur.

 

 

De menționat este că instructorii de dans și coordonatorii acestor copii s-au pregătit de mai bine de o lună pentru a se prezenta în fața sătmărenilor așa cum se cuvine.

 

 

Parada portului popular strămoșesc a fost unul dintre momentele zilei mult așteptate de către sătmăreni. Copiii de toate vârstele, începând de la grădiniță și până la liceu au îmbrăcat straiele tradiționale, așa cum au purtat înaintașii noștri. Au avut asupra lor stegulețe tricolore, cordeluțe cu flori albastre, galbene și roșii, eșarfe în ton cu importanța zilei de 1 Decembrie.

 

 

Cert este că fiecare coordonator de ansamblu s-a ocupat așa cum se cuvine de fiecare copilaș pentru a le arata ce înseamnă dragostea de țară, dar și care este semnificația Zilei Naționale, în cazul celor mai mici, de grădiniță, sau din clasele primare.

 

 

Îndrăgita Leontina Dorca adresează calde mulțumiri celor care au făcut posibil acest eveniment, precum și Asociației Uniți pentru Satu Mare, cea care a asigurat masa festivă tuturor ansamblurilor și cetelor de copii invitați din întreg județul.

 

De asemenea, organizația non-guvernamentală a avut grijă ca fiecare copil prezent să fie răsplătit pentru gestul de a învăța cântece patriotice și colinde special pentru acest eveniment, dar și pentru că a îmbrăcat portul popular strămoșesc la ceas de sărbătoare.

 

Asociația Uniți pentru Satu Mare, prin președintele Vasile Bud, adresează, la rândul său, calde mulțumiri tuturor celor 250 de copii, părinților precum și coordonatorilor care s-au ocupat de ei, respectiv organizatorilor: Instituția Prefectului județului Satu Mare, Consiliului Județean Satu Mare, Primăriei municipiului Satu Mare, Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare, precum și Centrului Cultural G. M. Zamfirescu.

 

 

De asemenea, reprezentantul Asociației “Uniți pentru Satu Mare” a transmis că apreciază implicarea tuturor membrilor organizației non-guvernamentale, înființate în anul 2018, cu prilejul Centenarului Marii Uniri, când a organizat prima manifestare de amploare de 1 Decembrie.

Citește și:

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns