Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Elevii macedoneni şi-au încheiat stagiul de practică Colegiul Tehnic “Elisa Zamfirescu”

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Ma1Colegiul Tehnic “Elisa Zamfirescu” Satu Mare a fost gazdă timp de patru săptămâni unui grup de 20 de elevi, însoţiţi de două profesoare din Prilep, Macedonia.


Biljana Roskoska este coordonatoarea proiectului din partea liceului macedonean, iar Olivia Pop este din partea liceului sătmărean.
Elevii macedoneni au efectuat stagiu de practică timp de trei săptămâni la atelierele şcolii, iar o săptămână au fost la fabricile “Îmbrăcămintea” şi “Otto Hermann”, unde şi au încheiat stagiul de practică din cadrul proiectului. Profesoarele Balogh Iuliana şi Pridea Floare s-au ocupat cu dezvoltarea abilităţilor profesionale în domeniul textilelor ale elevilor macedoneni.
Ma 2Titlul proiectului Erasmus+ este intitulat “Through practice to better skills” – “Prin practică ne îmbunătăţim abilităţile profesionale” şi se desfăşoară în anul şcolar 2015- 2016, mai precis 14 noiembrie – 14 decembrie, fiind finanţat de programul Ersmus + al Comisiei Europene.
Colegiul gazdă a avut de data aceasta al doilea proiect European cu Şcoala din Prilep, numită “Şcoala Gjorche Petrov”.

Organizarea programului

Elevii oaspeţi au avut un program bine organizat. În prima parte a zilei aveau activitate la atelierele şcolii sau la cele două fabrici din domeniul textilelor, iar în a doua parte a zilei activităţi recreative.
În cele patru săptămâni elevii şi-au dezvoltat abilităţile profesionale în domeniul textilelor, având ca produse finale confecţionate şorţuri, fuste, genţi, papioane etc.
De asemenea, ei au participat şi la familiarizarea cu programul Gemini, unde au fost ghidaţi de profesoarele Buzilă Delia, Chira Monica şi Kiss Izabela.

Activităţi recreative

Ma 3După-amiezile au fost petrecute foarte plăcut, elevii având programe variate. Astfel, ei au participat la diferite cercuri în domeniul textilelor la Palatul Copiilor, unde directoarea Urs Gabriela le-a oferit activităţi de îndemânare foarte atractive. Totodată, au vizitat atracţiile turistice ale oraşului, au jucat bowling, au fost la cinema, la karaoke, la ştrand, la cursuri de dans şi s-au bucurat şi de spectacolul Miss Crăciuniţa, unde elevii ambelor licee au prezentat câte un frumos program artistic cu ocazia Sărbătorilor de iarnă.
Un alt moment deosebit a fost împodobirea bradului de Crăciun în holul Colegiului Tehnic “Elişa Zamfirescu”, unde elevii au intonate colinde tradiţionale. Liceenii i-au surprins pe micuţii de la Centrul de zi “Don Bosco” cu colinde şi cadouri cu ocazia zilei de Moş Nicolae.

Excursii

Ma 4Cele patru sfârşituri de săptămâna au fost, de asemenea pline cu evenimente. Astfel, în primul weekend au participat într-o excursie la Carei şi Oradea; în al doilea la Pensiunea La Domniţa, în Poienile Izei, Maramureş, unde au petrecut două zile. Cu toţii au avut şansa de a se familiariza cu tradiţiile maramureşene. Au participat la activităţi de lucru manual, au îmbrăcat cu toţii costume tradiţionale iar la mese au degustat mâncare tradiţională pregătită de doamna Domniţa. În al treilea weekend au vizitat Salina Turda şi Clujul, iar în ultima sâmbătă s-a făcut o excursie la Baia Mare. Atât elevii cât şi profesorii au fost foarte încântaţi şi impresionaţi de excursiile, vizitele şi de activităţile recreative. La toate acestea au participat şi elevii liceului gazdă, dându-le posibilitatea de a lega prietenii, de a se cunoaşte şi nu în ultimul rând, de a exersa comunicarea în limba engleză.

Seară macedoneano-română

S-a organizat de asemenea şi o seară tradiţională macedoneano-română, unde elevii din ambele şcoli au prezentat câte un program cu cântece şi dansuri tradiţionale, care s-a finalizat în degustarea mâncărurilor tradiţionale din ambele părţi. La această seară a participat şi directorul şcolii partnere macedonene, domnul Dejan Dimoski, care la rândul sau a adresat cuvinte de mulţumire conducerii liceului gazdă, directoarei Pop Alexandrina şi directoarei adjuncte Buzilă Delia şi nu în ultimul rând coordonatorului de proiect, profesoara Pop Olivia pentru primirea elevilor lor şi pentru modul deosebit în care aceştia îşi petrec stagiul de practică şi activităţile recreative.
“Proiectul a fost un adevărat succes şi aş dori să mulţumesc conducerii pentru susţinere, respectiv întregului colectiv de cadre didactice al Colegiului Tehnic “Elisa Zamfirescu” şi elevilor implicaţi, fără de care acest proiect nu s-ar fi putut bucura de acelaşi succes”, ne-a spus profesoara Olivia Pop, care ne-a trimis şi textul de faţă.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns