Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Euro a pierdut 3,4 bani în octombrie

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Reducerea volumelor de tranzacţionare din piaţa valutară, care au coborât miercurea trecută cursul euro la 4,8753 lei, minimul ultimelor aproape două luni, au făcut ca media de la începutul acestei săptămâni (31 octombrie) să urce la 4,9141 lei, în timp ce tranzacţiile se realizau în culoarul 4,912 – 4,92 lei.

Comparativ cu sfârşitul lui septembrie, euro s-a depreciat în octombrie cu 0,71%, dolarul american cu aproape 2%, francul elveţian cu peste 4,4%. Singura care s-a apreciat a fost lira sterlină cu circa 1,28%.

La începutul săptămânii, indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, a stagnat la 8,20% faţă de 2,36% la debutul lui noiembrie trecut. Indicele la şase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, s-a oprit la 8,31%, în timp ce acum un an valoarea lui era 2,48%, iar indicele la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase la nivel interbancar, a crescut de la 8,43 la 8,44%.

S[pt[m]na aceasta este dominată de şedinţele de politică monetară ale marilor bănci centrale. Întâlnirea comitetului monetar al Rezervei Federale americane, care se va desfăşura marţi şi miercuri, este cea mai importantă, nivelul dobânzii de referinţă influenţând direct evoluţia bancnotei verzi.

Moneda unică s-a depreciat la 0,9910 – 0,9966 dolari, după ce în urmă cu câteva zile a reuşit să depăşească pragul de 1 dolar, ceea ce a făcut ca media monedei americane să urce de la 4,9350 la 4,9487 lei. Evoluţia dolarului ar putea cunoaşte modificări după data de 8 noiembrie când se vor desfăşura alegerile parlamentare parţiale de la jumătatea mandatului prezidenţial, care ar putea provoca revenirea pe pieţele financiare a aversiunii faţă de risc, ceea ce va afecta monedele emergente.

Scăderea euro faţă de dolar se datorează şi diferenţialului de dobândă, după ce BCE a adus săptămâna trecută rata de referinţă din zona euro la 2%. O analiză Erste Group Research indică o nouă creştere în decembrie cu 50 puncte de bază la 2,5%, nivel care ar urma să fie păstrat pe parcursul lui 2023, valoare inferioară celei din Statele Unite, unde se anticipează atingerea în martie viitor a pragului de 5%.

Cursul francului elveţian a scăzut la 4,9460 lei iar cel lirei sterline a crescut la 5,7084 lei, maxim al ultimelor două săptămâni.

Metalul galben se deprecia la 1.636 – 1.645 dolari/uncie iar preţul gramului de aur a scăzut la 260,5682 lei.

În regiune, moneda poloneză s-a apreciat la 4,7089 zloţi/euro, efect al măsurilor de restrângere a lichidităţii în zloţi luate de autorităţile de la Varşovia. Piaţa maghiară era închisă cu prilejul sărbătoririi Zilei Republicii.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns