Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

BRUXELLES

Europarlamentarul Cristian Terheș cere sprijin european pentru recuperarea Tezaurului României din Rusia

Apel istoric în Parlamentul European pentru recuperarea Tezaurului României de la Moscova.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Europarlamentarul PNȚCD Cristian Terheș a abordat o problemă istorică în plenul Parlamentului European, solicitând sprijinul instituțiilor europene pentru returnarea tezaurului național al României, reținut de Rusia de peste un secol.

 

“Tezaurul național al României cântărind 94 de tone de aur, ce constă în bani, lingouri, bijuterii sau alte obiecte de artă, se află de peste 100 de ani în Rusia, iar aceasta refuză să-l restituie României”, a declarat Terheș în discursul său.

 

Tezaurul a fost transferat în Rusia Țaristă în 1916 pentru protecție, în contextul Primului Război Mondial. Cu căderea Rusiei Țariste și apariția Uniunii Sovietice în 1917, situația tezaurului a devenit incertă. “Nu doar că sovieticii au furat și pârjolit țări vecine, dar au preluat ca fiind a lor inclusiv bunuri ce se aflau la adăpost în băncile sau în garanție în băncile din Imperiul Țarist”, a explicat europarlamentarul.

 

Federația Rusă, care a succedat Uniunii Sovietice, continuă să rețină tezaurul, menținând o “atitudine banditească”, susține Terheș. “Actuala Federație Rusă a continuat această atitudine banditească, refuzând restituirea tezarului național al României pe care-l deține abuziv și în prezent”, a afirmat acesta.

 

Tezaurul nu reprezintă doar valoare materială, ci și o parte semnificativă din identitatea și moștenirea culturală a României. Terheș a cerut Comisiei Europene și Parlamentului European să colaboreze cu Guvernul României și Banca Națională a României, folosind “toate mijloacele diplomatice și juridice disponibile” pentru a corecta această nedreptate istorică.

 

Declarația a fost urmată de o cerere clară și fermă: “Solicit de aceea Comisiei Europene și Parlamentului European ca, în colaborare cu Guvernul României și Banca Națională a României, să se folosească de toate mijloacele diplomatice și juridice disponibile pentru a repara această nedreptate, iar tezaurul național al României să se întoarcă din Rusia acasă.”

 

Discursul integral, difuzat de Biroul de Presă al europarlamentarului, poate fi urmărit pe pagina de socializare a acestuia.

 

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns