Image 1
Image 2

Evoluţia principalelor cursuri: Cu cât a scăzut euro?

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Leul a profitat de climatul existent în pieţele financiare internaţionale şi s-a apreciat faţă de principalele valute, în ziua în care guvernatorul BNR a prezentat cel de al treilea „Raportul asupra Inflaţiei” din acest an.

Cursul euro a scăzut de la 4,9497 la 4,9477 lei, iar tranzacţiile se realizau în culoarul 4,942 – 4,949 lei.

Necesitatea acoperirii deficitului bugetar, care a devenit principalul pericol pentru economia României, a făcut ca BNR să revizuiască ascendent prognoza privind inflaţia la sfârşitul anului la 7,5%, faţă de precedentele proiecţii făcute în februarie, 7%, respectiv 7,1% în mai

Guvernatorul BNR a afirmat că „guvernul trebuie să facă şi ajustare şi consolidarea fiscală, dar în acelaşi timp trebuie să asigure stabilitatea politică şi coeziunea socială. Fără stabilitate politică şi coeziune socială nu putem să avem stabilitate financiară”.

În privinţa cursului de schimb, Isărescu a spus că acesta a ajutat la temperarea inflaţiei şi la stabilitatea financiară, însă „dacă corecţia fiscală şi consolidarea fiscală nu ating nivelurile care sunt percepute a fi necesare de către instituţiile cu care lucrăm, o bună parte din corecţie se va face de către pieţe (…) Când corecţia se face prin mecanisme de piaţă este mult mai greu de controlat. Se duce pe curs, nu o să mai intre prea mulţi bani în România. Noi dacă avem acum o rezervă extraordinară, chiar dacă protejăm presiunile pe curs, dispare lichiditatea din piaţă şi cresc dobânzile. Depinde de cum se va face această corecţie fiscală”.

În privinţa dobânzii de politică monetară, guvernatorul BNR a exclus posibilitatea reducerii acesteia în cursul acestui an şi a precizat că „nu scădem dobânzile până inflaţia nu vine în mod clar în jos”.

Miercuri, indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, a stagnat la 6,40%. Indicele la şase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, s-a oprit la 6,49% iar cel la 12 luni a scăzut de la 6,66 la 6,65%.

Euro se tranzacţiona în culoarul 1,0951 – 1,0989 dolari, iar media monedei americane a coborât de la 4,5112 la 4,5049 lei.

În piaţă se contura o tendinţă de apreciere pentru euro, după ce un oficial al Rezervei Federale americane a declarat c[ ratele dobânzilor ar putea rămâne stabile la următoarea reuniune a conducerii Fed din septembrie.

Cursul francului elveţian a scăzut la 5,1455 lei iar cel al lirei sterline la 5,7391 lei.

Preţul gramului de aur a scăzut la 279,1391 lei.

În regiune, media monedei maghiare s-a depreciat la 388,16 forinţi/euro iar a celei poloneze la 388,16 forinţi/euro.

Moneda rusă s-a depreciat miercuri la minime ale ultimului aproape un an şi jumătate, la 97,32 ruble/dolar, respectiv 106,84 ruble/euro.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

IFPLUSINVESTIȚII CJ SATU MARE

Angajații din Palatul Administrativ vor avea căldură eficientă

Vineri, 27 octombrie 2023, consilierii judeţeni sătmăreni au fost convocaţi să participe la şedinţa ordinară din octombrie.

This content is for IZ Digital+Print, IZ Duminica si IZ Plus 1 An, IZ PLUS 3 LUNI, IZ PLUS ANUAL, IZ Plus Lunar, IZ Plus si Ziarul Digital 1 An, IZ+ <35, IZ+ si IZ PDF 1 An, IZ+ si IZ PDF 3 luni, IZ+ si IZ PDF Lunar, IZ+ si PDF <35 1 Luna, IZ+ si Tiparit si PDF 1 An, IZ+ si Tiparit si PDF 3 Luni, and IZ+ si Tiparit si PDF Lunar members only.
Log In Join Now