Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Expoziţie de hărţi pictate pe piele, inspirate din legende, la Muzeul Naţional al Hărţilor şi Cărţii Vechi

Lucrări de Vali Irina Ciobanu
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Lucrări de Vali Irina Ciobanu
Lucrări de Vali Irina Ciobanu

Muzeul Naţional al Hărţilor şi Cărţii Vechi din Bucureşti va prezenţa o expoziţie de hărţi pictate pe piele, inspirate din istorii şi legende, intitulată “Istorii vizuale în jurul lumii – De la hartă la artă”, care va fi vernisată miercuri, la ora 18:00, şi va fi deschisă până pe 12 mai, anunţă News.ro. La vernisajul expoziţiei de hărţi pictate de artista Vali Irina Ciobanu, accesul se face exclusiv pe bază de invitaţie, informează Muzeul Naţional al Hărţilor şi Cărţii Vechi.

Expoziţia va putea fi vizitată de miercuri până duminică, în intervalul orar 10.00 – 18.00. Tariful este inclus în preţul de vizitare al muzeului, de 8 lei. În ultima sâmbătă din fiecare lună accesul este gratuit.

Expoziţia va cuprinde o serie de hărţi pictate pe piele preparată după o reţetă a artistului italian Leonardo da Vinci. Prin tehnică renascentistă a picturii pe piele, Vali Irina Ciobanu aduce la viaţă poveşti ţesute în jurul unor hărţi din vremea descoperirilor geografice, hărţi pe care le reinventează, inspirându-se din istorii şi legende precum cea a descoperirii cafelei sau din credinţe vechi precum aceea că automobilul ar putea funcţiona cu un simplu mecanism orologic.

“Harta Vinului Românesc”, “Delta Dunării”, “Istoria automobilului” şi “Cai din întreagă lume” sunt o parte dintre lucrările care compun această expoziţie. Expunerea cuprinde şi o serie de schiţe pregătitoare şi hărţi din patrimoniul muzeului, prin care este exemplificat drumul parcurs de artist de la sursa de inspiraţie la lucrarea finală.

În cadrul expoziţiei vor avea loc întâlniri dedicate publicului, atât activităţi pentru copii, cât şi întâlniri şi ateliere demonstrative realizate de Vali Irina Ciobanu.

Valentina Irina Ciobanu a studiat filosofia. Şi-a început cariera în artă prin realizarea de icoane care au ca punct de plecare manieră bizantină şi şi-a urmat apoi pasiunea lucrând pe câteva şantiere de restaurare, după care a început colaborarea cu galeriile Uniunii Artiştilor Plastici. Definitorie pentru cariera artistei a fost întâlnirea cu maestrul Dan Botezan şi atelierul său.

A participat la numeroase expoziţii, tabere de creaţie în ţară şi străinătate. Dintre proiectele artistei fac parte colaborarea cu Editura DPH şi scriitoarea Claudia Marinescu, realizând ilustraţiile cărţii pentru copii “Unde e căsuţa mea”, colaborarea cu GOBY Foundation şi Regno Recaş în care a portretizat, cu ajutorul personajelor alegorice, gustul vinurilor alb, roşu şi rose.

Picturile şi lucrările sale se află în colecţii particulare din toată lumea, fiind realizate prin tehnici diverse, precum tempera şi ulei pe lemn, ulei pe pânză, acuarelă, acuarelă pe piele, tuş pe piele şi email pe metal şi sticlă.

Muzeul Naţional al Hărţilor şi Cărţii Vechi deţine o colecţie de peste 750 de hărţi vechi şi gravuri ce reprezintă în principal regiunile române, dar şi ţările Europei şi alte continente. Cea mai veche harta din colecţie este o xilogravură (gravură în lemn) din anul 1525 ce reprezintă Europa Centrală, cu regiunile Ungariei, Prusiei, Rusiei, Valahiei şi Poloniei. Nucleul central al colecţiei îl constituie donaţia familiei Adrian şi Daniela Năstase din anul 2003, an în care a fost inaugurat muzeul.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns