Muzeul Judeţean Satu Mare găzduieşte începând de ieri o expoziţie spectaculoasă sub denumirea ”Lumea Bibliei”. Vernisajul a avut loc de la ora 12 în prezenţa zecilor de sătmăreni care au fost curioşi să vină să vadă aşa numita ”Biblie microscopică”. Desigur, nu au lipsit organizatorii care s-au ocupat în detaliu să le explice vizitatorilor, să le dea informaţii privind bibliile sau alte obiecte expuse.
Într-o sală a Muzeului Judeţean se găsesc peste 150 de biblii, iar pe lângă acestea se găsesc diverse obiecte interesante. Printre cele expuse am putut întâlni biblii vechii din anii 1700 – 1800, biblii celebre ca şi Biblia Strassburg 1630, Biblia Şerban Cantacuzino 1688, Biblia Germanică Martin Luther 1545, sau biblii în diferite limbi şi dialecte, ebraică, greacă, africană. A atras atenţia sătmărenilor biblia microscopică care are dimensiuni milimetrice, un glob al pământului suspendat, o bucată de papirus cu prinţesa Nofretete, templul lui Solomon, ieslea din Beteleem sau piatră originală din muntele Sinai, unde au fost rostite cele zece porunci.
Colecţia prezentă la Satu Mare îi aparţine lui Florian Stoica din Cluj Napoca. Ea a fost organizată de către Liga Bibliei, din Germania, de Institutul de Studii Biblice ”Sola Scriptura”, în colaborare cu Consiliul Judeţean Satu Mare. Florian Stoica ne-a povestit că această colecţie a strâns-o în timpul călătoriilor pe care le-a făcut în lume. ”Peste tot unde am mers în concediu sau în vizită am cumpărat o biblie ca aducere aminte. Expoziţia cuprinde în mare măsură biblii şi foarte mult material ajutător stilului acestei expoziţii. Cel mai vechi exponat este o biblie în traducere de Martin Luther, iar cea mai valoroasă este o copie a unui manuscris ce se află în original la Universitatea din Frankfurt.” spune Florian Stoica. Legat de biblia microscopică, am aflat că este o biblie pe diapozitiv care a fost transportată şi pe Lună de Apollo 11 şi Apollo 12. Acum aceasta se comercializează şi are sume destul de mari, licitaţia începe de la 5000 de dolari. Florian Stoica a avut în buzunar o carte foarte mică, e vorba de ”Tatăl Nostru” în 7 limbi, care nu este micşorată pe cale optică ci este tipărită după vechea tradiţie a tipografilor.
Impresionata colecţie de biblii îi aşteaptă pe toţi sătmărenii în perioada 17 – 31 octombrie la Muzeul Judeţean, iar intrarea este liberă. Pe lângă această expoziţie, în 21, între 23 şi 28 octombrie vor fi organizate diverse conferinţe legate de biblii şi Transilvania, Biblia şi Arta, Biblia şi Legile Civile, Biblia şi Ştiinţa sau alte teme de la ora 17.
Fii primul care comentează