Image 1
Image 2

Fabricile de lapte cresc preţurile fără să dea un ban fermierilor

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Fermierii primesc putin peste un leu pentru un litru de lapte
Fermierii primesc putin peste un leu pentru un litru de lapte

Un litru de lapte costă 5 lei în magazin, iar crescătorii primesc între 1 și 1,28 lei

În ultima perioadă ne este dat să auzim sau să citim fel şi fel de informaţii cu referire la creşteri de preţuri în perioada imediat următoare, la o serie de produse alimentare de strictă necesitate, pe fondul devalorizării leului în raport cu unele valute. Nimic despre creşteri ale sumelor pe care le-ar putea încasa

furnizorii de materie primă, ca urmare a instalării sezonului rece şi intrarea animalelor în stabulaţie.

Zilele trecute, Dorin Cojocaru, preşedintele Asociaţiei Patronale din Industria Laptelui (APRIL), la care au aderat şi o serie de procesatori din România, susţinea că produsele lactate se vor scumpi din cauza creşterii costurilor de transport, a lipsei de infrastructură rutieră şi a creşterii salariului minim pe economie.

Nicio vorbuliţă n-a fost avansată cu privire la implicaţiile celor de mai sus în preţul de producere a laptelui, la care se adaugă scumpiri ale unor cereale incluse în tainul zilnic al bovinelor. Unde mai punem faptul că în perioada de iarnă scad de regulă producţiile de lapte, iar costurile sunt mai mari.

“Sigur se va scumpi, pentru că avem în primul rând inflaţia, a crescut costul de transport, avem lipsa de infrastructură rutieră, salariul minim – am primit mesaj că nu ar fi acum în decembrie şi că o să amânăm – dar nici nu a fost bugetat la nimeni pe 2018. (…) Deci, costurile noastre au crescut foarte mult, ceea ce înseamnă că produsele se vor scumpi.

Cu cât? Nu pot să vă spun. Materiile prime s-au scumpit, indiferent că este făină, lapte, carne (afirmaţia nu este suţinută cel puţin în ceea ce priveşte laptele n.a.). Costurile pe transport au crescut, utilităţile, gaze şi energie, taxe (Oare pentru fermieri n-au crescut preţurile la utilităţi? n.a.)…. acum depinde când or să ne permită hipermarketurile să intrăm la negociere pentru creştere, nu pentru coborâre”, a declarat Dorin Cojocaru.

Procesatorii recunosc indirect că este o criză a laptelui de oaie

Afaceristul i-a atenţionat pe cei care îşi doresc să investească în industria laptelui, precizând că această piaţă este una foarte volatilă.
“Dacă doriţi să lucraţi sau să investiţi în piaţa laptelui, nu uitaţi că este foarte volatilă. (…) Dacă doriţi să investiţi în domeniul acesta, mergeţi pe lapte de oaie, pentru că nu prea mai este, întrucât ciobanii nu prea mai au mulgători la stână şi se duc şi ei pe carne.

La vacă gândiţi-vă să aveţi cam 40% ferma proprie, să vă asiguraţi un start-up în colectare lapte şi restul mergeţi pe nişă”, mai spune Cojocaru.
În România mai sunt 185 de fabrici de produse lactate autorizate sanitar-veterinar pentru comerţ intracomunitar şi funcţionează 135, doar cele care au mai mult de 5 angajaţi.

Faţă de cele de mai sus, fermierii rămân consternaţi. Creşterile tarifelor pentru servicii şi utilităţi sunt valabile doar pentru procesatori, în vreme ce iarna costurile de producere a laptelui, pe fondul scăderii producţiei, sunt considerabil mai mari, comparativ cu perioada de primăvară vară. La rândul lor, crescătorii de vaci cu lapte şi-ar dori un preţ mai bun pentru laptele materie primă, înainte de a ajunge în pragul falimentului.

Opinii ale fermierilor

Cornel Achim, din Domăneşti, comuna Moftin, ne-a spus că are aproape 30 de capete de bovine, din care, 70% sunt vaci de lapte, numai că în această perioadă, o parte din ele sunt în perioada de gestaţie. Cele rămase în lactaţie, odată cu instalarea toamnei au lapte mai puţin.

Procesatorii în marea lor majoritate au stabilit anumite grile privind cantitatea de lapte predată lunar, fapt ce permite negocierea preţului. Cantitatea de lapte predată de la animalele sale în această perioadă îl dezavantajează, motiv pentru care, preţul obţinut pentru laptele marfă este puţin peste un leu/litru.

Fermierul consideră că în aceste perioade critice, doar subvenţia este cea care vine să compenseze minusul înregistrat vremelnic.
Francisc Mozer, şef de asociaţie în comuna Petreşti, în ciuda faptului că predă zilnic prosatorului mii de litri de lapte, se dovedeşte oarecum nemulţumit de nivelul preţului materiei prime.

La costurile de producţie de aproximativ 1,3 lei/litrul de lapte marfă, suma primită de la procesator abia asigură un profit minim, în condiţiile în care un litru de lapte pe raft costă 5 lei şi chiar mai mult.

Daniel Frei, preşedintele unicei profilată pe lapte din judeţ, susţine că membrii acestei forme asociative predau laptele la preţul de 1,40 de lei/litru, ceea ce asigură fermierilor un posibil profit de 20 – 22 de bani/litru. Dacă procesatorii consideră că numai pentru ei cresc preţurile energiei electrice, a gazului şi a altor utilităţi, se înşeală amarnic.

Costurile sunt costuri pentru fiecare factor implicat în acest proces de producţie. Procesatorii au lăsat să se înţeleagă că menţinerea şi pe mai departe a actualului preţ este un demers mai mult decât salutar.

Marin Hendea, fermier din Carei, ne-a spus că procesatorul care preia laptele de la el a stipulat în contract faptul că, periodic, preţul materiei prime o să fie analizat şi renegociat în acord cu preţul materiei prime pe piaţa comunitară. În prezent, mai exact, pentru luna octombrie, laptele se plăteşte cu 1,28 lei/litru.

Puţin probabil ca în perioada ce vine să se poată vorbi despre un preţ mai bun. Aşa că, procesatorii şi comercianţii sunt cei care culeg “smântâna” laptelui, în vreme ce fermierii se aleg cu munca în zootehnie.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with

FOIENI

Incendiu la un cămin de bătrâni

Detașamentul de Pompieri Carei a intervenit luni, 5 februarie, în jurul orei 11.00, pentru lichidarea unui incendiu produs la un centru pentru îngrijirea vârstnicilor din localitatea Foieni.