Image 1
Image 2

AGRICULTURĂ SĂTMĂREANĂ

Fermierii sătmăreni au beneficiat de subvenții europene în valoare de 50 de milioane de euro în anul 2023

Fermierii sătmăreni au beneficiat de subvenții europene în valoare de 50 de milioane de euro în anul 2023
Aşa cum aţi aflat din presa cotidiană, din materialele publicate de Informaţia Zilei, din dezbaterea pe postul de televiziune Informaţia TV, începând cu 4 aprilie, a fost declanşată campania 2024 de depunere la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură –APIA a cererilor unice de plată ....
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

…. referitoare la sesiunea 2024, în noul context al exerciţiului financiar 2023 – 2027. Pentru acest interval, aşa cum am mai consemnat, o serie de forme de sprijin în ciclul financiar anterior, denumite sugestiv măsuri, iată că din anul 2024, vechile măsuri au devenit intervenţii şi/sau eco-scheme.

 

Aflat zilele trecute în studiourile Informaţia TV, Virgil Dragoş, directorul executiv al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură –APIA – Satu Mare, ne-a pus la dispoziţie câteva date statistice la nivelul judeţului nostru, dar mai ales cu privire la evoluţia lucrurilor în ceea ce priveşte preluarea de la fermieri a cererilor unice de plată aferente anului despre care facem vorbire.

Campania 2024 a început bine

 

Făcând o succintă prezentare a rezultatelor privind plata subvenţiilor solicitate de fermierii sătmăreni pentru anul 2023, Virgil Dragoş, directorul executiv al APIA Satu Mare, a evidenţiat faptul că, pentru anul precedent, 17.149 de fermieri au fost autorizaţi la plata drepturilor cuvenite pe seama măsurilor/intervenţiilor solicitate, ceea ce reprezintă un procent de peste 99%, în raport cu cererile declarate eligibile.
Suma plătită fermierilor ca avans aferent anului 2023 a fost de 29.723.100 de euro, la care s-a adăugat plata regulară în valoare de 19.548.306 euro. Cele două plăţi însumate reprezintă 49.271.406 de euro, la care se vor adăuga în perioada următoare şi alte autorizări la plată. Cu siguranţă, cifra de 50 de milioane de euro o să fie depăşită. Din totalul fermierilor sătmăreni care au fost eligibili pentru sesiunea 2023, doar 115 fermieri au rămas fără nicio plată, din diverse motive.
Este demn de remarcat faptul că, reducerea în acest an a perioadei de depunere a cererilor unice de plată şi eliminarea perioadei de depunere cu penalizări, nu pot conduce la inconveniente, în condiţiile în care fermierii se vor mobiliza de a da curs solicitărilor APIA în ceea ce priveşte respectarea unei programări transmise în timp util la primăriile din judeţ.

 

Măsuri/intervenţii pentru care se pot solicita subvenţii în 2024

 

Potrivit Planului Naţional Strategic – PNS şi a reglementărilor stabilite de Comisia Europeană  CE, pentru anul de cerere 2024 fermierii pot depune la APIA în intervalul 4 aprilie – 7 iunie cereri pentru o serie de măsuri/intervenţii/eco  scheme.
Plățile directe decuplate prevăzute în PNS 2023-2027:  PD-01: sprijinul de bază pentru venit în scopul sustenabilității – BISS; PD-02: sprijinul redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității – CRISS; PD-03: sprijinul complementar pentru venit pentru tinerii fermieri – CIS-YF; schemele pentru climă, mediu și bunăstarea animalelor, denumite în continuare ecoscheme, după cum urmează: a. în sectorul vegetal: PD-04: practici benefice pentru mediu aplicabile în teren arabil; PD-05: practicarea unei agriculturi prietenoase cu mediul în fermele mici, respectiv gospodăriile tradiționale; PD-06: înierbarea intervalului dintre rânduri în plantațiile pomicole, viticole, pepiniere și hameiști; b. în sectorul zootehnic: PD-07: creșterea nivelului de bunăstare a vacilor de lapte; PD-08: măsură pentru bunăstarea tineretului bovin la îngrășat; PD-27: Creșterea nivelului de bunăstare a bovinelor prin pășunat extensiv pe pajiști în condiții optime de sustenabilitate.

 

CIS – sprijinul cuplat pentru venit include: a. intervenții în sectorul vegetal: PD-09: sprijin cuplat pentru venit – soia; PD-10: sprijin cuplat pentru venit – lucernă; PD-11: sprijin cuplat pentru venit – leguminoase pentru industrializare, mazăre de grădină, fasole boabe și fasole păstăi; PD-12: sprijin cuplat pentru venit – cânepă; PD-13: sprijin cuplat pentru venit – orez; PD-14: sprijin cuplat pentru venit – sămânță de cartof; PD-15: sprijin cuplat pentru venit – hamei; PD-16: sprijin cuplat pentru venit – sfecla de zahăr; PD-17: sprijin cuplat pentru venit – legume cultivate în câmp pentru consum în stare proaspătă sau destinate industrializării (tomate, castraveți, ardei, vinete); PD-18: sprijin cuplat pentru venit – legume cultivate în sere și solarii(tomate, castraveți, ardei, vinete); PD-19: sprijin cuplat pentru venit – fructe (prune, mere, cireșe, vișine, caise și piersice); PD-20: sprijin cuplat pentru venit – producere semințe pentru plante furajere; b. intervenții în sectorul zootehnic: PD-21: sprijin cuplat pentru venit – vaci de lapte; PD-22: sprijin cuplat pentru venit – carne vită; PD-23: sprijin cuplat pentru venit – bivolițe de lapte; PD-24: sprijin cuplat pentru venit – ovine-caprine; PD-25: sprijin cuplat pentru venit– viermi de mătase; PD-26: sprijin cuplat pentru venit – porumb pentru siloz.

 

Ajutoarele naționale tranzitorii (plăți din bugetul național), prevăzute în anexa nr. VI la PS 2023-2027: a.în sectorul vegetal: ANT 1 – plată culturi în teren arabil; ANT 2 – plată decuplată pentru in pentru fibră; ANT 3 – plată decuplată pentru cânepă pentru fibră; ANT 4 – plată decuplată pentru tutun; ANT 5 – plată decuplată pentru hamei; ANT 6 – plată decuplată pentru sfeclă de zahăr; b.în sectorul zootehnic: ANTZ 7 – lapte de vacă – plată decuplată de producţie; ANTZ 8 – carne de vită şi mânzat – plată decuplată de producţie; ANTZ 9 – ovine şi caprine femele – plată cuplată de producţie.
Mai sunt şi o serie de intervenţii referitoare la agro-mediu pe pajişti permanente, Măsuri/intervenţii de agro mediu; Intervenția DR-02 – Agro-mediu și climă pe terenuri arabile din PS 2023-2027 ş.a.

 

CITEȘTE ȘI:

 

”Suntem o forţă în sectorul ovin”, a declarat recent Florin Barbu, Ministrul Agriculturii

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with

Creștinii ortodocși intră în Postul Paștelui

BISERICA ORTODOXĂ

Creștinii ortodocși intră în Postul Paștelui

Creștinii ortodocși intră în cel mai lung și mai aspru post de peste an, și anume cel al pregătirii pentru Învierea Domnului. Postul Paștelui are o durată de 48 de zile, timp în care credincioșii vor acorda o mai mare atenție momentelor de rugăciune și curățenie sufletească, lăsând la o parte bucatele de origine animală, precum carne, produsele lactate și ouă.