Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Fostul gazetar Mihai Sas şi-a lansat al treilea volum de proză intitulat “În vâltoarea vieţii”

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Mihai Sas si-a lansat cel de al treilea volum de proza
Mihai Sas si-a lansat cel de al treilea volum de proza

 

    Joi, 19 decembrie, fostul gazetar Mihai Sas şi-a lansat la Biblioteca Judeţeană Satu Mare cel de al treilea volum de proză, al doilea în acest an. Este vorba despre tomul intitulat sugestiv “În vâltoarea vieţii”.

Întâlnirea cu literatura a fost moderată de Angela Câmpianu, directorul instituţiei gazdă. În deschidere, directoarea a salutat asistenţa constituită în general din persoane de vârsta a treia, multe din ele colegi de generaţiei ai autorului, după care a dat cuvântul celor care au prezentat cartea şi autorul. Este vorba despre Voicu D. Rusu, George Vulturescu, George Terziu, Ioan Corneanu, Vasile Moiş, Ovidiu Mica, Vasile Bărbuş-Crăţu, Ioan Sălăjeanu, Gheorghe Ardelean şi Sever Gătina.

Cei menţionaţi mai sus au subliniat printre altele talentul de povestitor al autorului, cel care a ştiu să-şi aleagă subiectele din viaţa reală a unor aşezări din Maramureş, locul de naştere al lui Mihai Sas. Se poate vorbi deja despre un scriitor consacrat, aflat la a treia carte publicată în doi ani, dar şi despre un stil inconfundabil.

Autorul poate fi recunoscător faptului că şi-a găsit un editor care a pus în valoarea munca, talentul şi experienţa omului care la cei 81 de ani mai are energia necesară spre a aduce în spaţiul public o serie de aspecte mai puţin cunoscute ale vieţii. Textele, unele mai scurte, altele mai lungi incită la autoanaliză serioasă. Nu lipsesc din carte nici o serie de cugetări axiomatice. S-a menţionat faptul că volumul nu are nuanţe politice chiar dacă reflectă unele aspecte de acest gen atât din perioada anterioară anului 1989, cât şi de după.

Majoritatea celor afirmate în cuprinsul volumului merită analizate chiar dacă cititorul nu este de acord cu ele. Nu sunt puţine lucrurile de învăţat. În unele texte din cuprinsul volumului ca personaj se regăseşte şi autorul, cel care a trăit în vâltoarea evenimentelor descrise. S-a subliniat curajul celui care a apărut în faţa cititorilor ca autor, dar şi ca personaj. Calităţile scriitoriceşti sunt subliniate inclusiv de faptul că unele descrieri se constituie în adevărate prozo-poeme.

Cărţile lui Mihai Sas se constituie într-un real cadou, o nouă posibilitate de reîntâlnire într-un cadru destins, emoţionant. Unele din sfaturile inserate în volum sunt demne de luat în seamă. Se subliniază faptul că una din cheile succesului în viaţă, dar şi de ieşire din anumite încurcături o reprezintă cunoştinţele temeinice acumulate în primii 25-30 de ani de viaţă.

Viaţa şi moartea sunt descrise tulburător ca o metaforă a nemuririi. Comentariile făcute de autor sunt suculente, acide, ironice într-un stil deja cunoscut. Oamenilor nu le pasă dacă sunt minţiţi, susţine autorul, atâta vreme cât minciuna este frumoasă şi e în concordanţă cu ceea ce vor ei să audă sau să citească.

În încheierea manifestării Mihai Sas a mulţumit gazdelor, dar şi celor care au dat curs invitaţiei. Şi-a manifestat bucuria că a putut aduce în prim plan o serie de aspecte pe care până şi tinerii de azi ar merita să le ia în seamă.

Printre participanţii la acest eveniment editorial găzduit de instituţia sătmăreană de cultură îi menţionăm pe: Augustin Tomuţ, Rodica Cuc, Ioan Opriş, Marta Cordea, Claudia Vulturescu, Constantin Bruciu, Carol Koka, Viorel Câmpeanu, Dorel Iurcenco, Decsei Nicolae, Livia Haidu, Mihai Macioca, Maria Rusu, Grigore Scarlat, Ioan Sălăjeanu, Mariana Savin, Cecilia Sas ş.a.

,

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

1 comentariu

Lasă un răspuns