Image 1
Image 2

Generalul se aruncă în luptă

După îndelungate ezitări, PNL își anunță candidatul la prezidențiale. Nu este o surpriză. Potrivit cutumei instituită în rândul formațiunilor politice, președintele partidului intră automat în cursa prezidențială.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Așadar Nicolae Ciucă intră în lupta pentru Cotroceni. Înconjurat de fruntașii liberali, președinți de organizații județene, europarlamentari, parlamentari, nu părea foarte entuziasmat. Nici măcar emoționat, a ținut să spună că i s-a cerut “să-și asume”.

Și și-a asumat responsabilitatea conform cu cutuma. Cuvântul – cheie din discursul de acceptare a fost “asumare”. PNL și-a cam “asumat” multe decizii controversate. Una și cea mai discutată a fost intrarea la guvernare alături de PSD, adversarul natural.

 

Rămas fără dușman, PNL a fost din ce în ce mai derutat. Se știe că prima condiție pentru menținerea spiritului combativ într-un partid este găsirea unei ținte, inventarea unui dușman împotriva căruia trebuie să lupte fără încetare.

 

După combinația cu PSD, liberalii au fost derutați. Și continuă să fie. Nu au găsit o soluție miraculoasă prin care să explice de ce s-au aliat cu PSD. Stabilitatea politică invocată este o scuză prea subțire.

 

După cedarea funcției de prim ministru, PNL-ul nu și-a mai găsit tonul firesc în relațiile dintre conducerea centrală și filiale, și nici cu restul partidelor. S-a defectat și dialogul cu palatul Cotroceni.
Sub presiunea organizațiilor județene, la rândul lor derutate, președintele partidului și-a “asumat” datoria politică de a-și anunța înscrierea în cursa prezidențială.

 

Din acest moment se poate vorbi despre un altfel de PNL. Reacția firească a PSD este de a-și anunța urgent candidatul cu care intră în luptă.
În mod natural prezidențiabilul partidului este însuși președintele. PSD nu a mai deținut funcția supremă în stat de la Ion Iliescu. Se vorbește de un candidat independent, de un om dinafara partidului, însă este limpede că Marcel Ciolacu nu va rata șansa de a bate, cu succes, la poarta palatului Cotroceni.

 

Calculele pornesc de la ideea că Nicolae Ciucă nu va intra în finală. Victoria este mai aproape dacă sondajele se vor adeveri și candidatul AUR va intra în turul doi alături de Marcel Ciolacu. George Simion este la fel de ușor de învins ca Vadim Tudor sau Viorica Dăncilă.
Având un candidat anunțat PNL are acum o țintă clară. Partidul se va mobiliza pentru a susține candidatul. Atacurile la adresa politicii partidului vor înceta. Până și Florin Cîțu va fi obligat să-și revizuiască poziția față de conducere.

 

Dacă desemnarea candidatului la președinție este un apel la unitate, pe de altă parte se deschide un nou front de luptă. Relația dintre Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu nu mai poate fi una de non-combat, ci una de confruntare. Cei doi intră într-o competiție care-i obligă să lupte unul împotriva altuia.

 

Candidatul prezidențial este locomotiva partidului. De la procentul pe care-l are acum, undeva sub 20%, PNL trebuie tractat spre un 20-25%. Rezultatele de la eruroparlamentare vor arăta dacă Nicolae Ciucă a ridicat partidul sau nu l-a mișcat din loc.

 

Un candidat anunțat este deja expus la diferite atacuri. George Simion, Diana Șoșoacă, dar și Cătălin Drulă, posibilul candidat USR, vor tăbărî pe candidatul PNL cu toată forța. Norocul lui Nicolae Ciucă este că nu intră în polemică indiferent cine îl atacă.

 

Putem afirma că PNL are un candidat prezidențial atipic. Lucru ce îi va pune în dificultate pe adversari. Inclusiv Marcel Ciolacu va întâmpina greutăți într-o confruntare deschisă cu un adversar care, se pare, refuză să lupte cu armele tradiționale, atac la persoană, ton agresiv, atitudine civilizată.