Image 1
Image 2

GRĂDINĂRIT

Ghid de cultivare a cepei verzi: De la plantare la recoltare

Ghid de cultivare a cepei verzi: De la plantare la recoltare
Ceapa verde, ușor de cultivat și extrem de versatilă în bucătărie, reprezintă o adăugare minunată și fără efort la orice grădină casnică.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Ceapa verde, cunoscută și sub numele de ceapă de primăvară, reprezintă o adăugare valoroasă la orice grădină datorită aromei sale puternice și utilizării versatile în bucătărie. Acest ghid detaliat vă va conduce prin procesul de plantare, îngrijire și recoltare a cepei verzi (Allium fistulosum), precum și a cepei cu bulbi (Allium cepa) recoltate devreme.

 

Alegeți un loc însorit cu sol fertil, neutru până la ușor acid, și bine drenat. Ceapa verde prosperă în paturi ridicate sau containere, necesitând minim de spațiu pentru creștere.

Semănați semințele în aer liber la mijlocul primăverii sau începeți în interior devreme în primăvară pentru a transplanta ulterior. Pentru recolte succesive, plantați din nou la mijlocul verii.

Asigurați-vă că zona de plantare este liberă de buruieni. Ceapa verde are nevoie de un sol bine drenat și preferă o umiditate constantă, fără a sta în apă.

Crește cel mai bine în plin soare, dar tolerează și umbra parțială.
Un lut nisipos fertil este ideal, cu un pH neutru până la ușor acid. Mențineți umiditatea constantă, evitând supra-udarea.

Ideală pentru creșterea în sezoanele reci, semințele germinează la temperaturi ale solului peste 40°F, cu o temperatură optimă de germinare de 75°F.
Compostul adăugat înainte de plantare și îmbrăcarea laterală cu un îngrășământ organic lunar stimulează creșterea.

 

 

Ghid de cultivare a cepei verzi: De la plantare la recoltare
Ghid de cultivare a cepei verzi: De la plantare la recoltare

 

 

 

Recoltarea Cepei Verzi
Așteptați până când tulpinile ating grosimea unui creion. Trageți întreaga plantă, curățați și utilizați proaspătă. Pentru recolte pe tot parcursul anului, lăsați rădăcinile în sol pentru a permite creșterea de noi frunze.

 

 

Combaterea Dăunătorilor și Bolilor
Monitorizați culturile pentru dăunători precum viermii de ceapă și nematozii, și rotați plantarea pentru a evita problemele recurente. Utilizați pământ de diatomee pentru a combate melcii.

 

 

Înmulțirea și soiuri de ceapă
Majoritatea cepei verzi se cultivă din semințe, semănate direct sau începute în interior. Pentru o recoltă continuă, semănați periodic pe parcursul sezonului.

Soiuri: ‘Paradă’, ‘White Spear’, ‘Red Beard’, și ‘Evergreen Hardy White’ sunt soiuri excelente, fiecare cu caracteristici unice, de la tulpini roșii strălucitoare la toleranța la frig.

Ceapa verde este o cultură ușor de crescut care adaugă aromă și prospețime oricărei grădini. Cu puțină atenție la detalii, puteți avea o recoltă abundentă de ceapă verde gata să îmbogățească salatele, sosurile și supa dvs. urmând acest ghid pas cu pas.

 

 

 

Bogată în vitaminele A, C și K, ceapa verde contribuie la întărirea sistemului imunitar, îmbunătățirea sănătății ochilor și sprijinirea coagulării sângelui. Conține și antioxidanți care luptă împotriva inflamației și îmbunătățesc sănătatea inimii.

 

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with