Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Gospodarii se pot aproviziona cu puieți de pomi din piețe

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Acasa
Asculta acest articol

În această perioadă gospodarii din Satu Mare își pot mări livezile de pomi fructiferi deoarece a început sezonul plantărilor.

Este o vreme prielnică pentru a planta pomi și arbuști fructiferi, astfel că în piețe și alte puncte de vânzare specifice, sunt scoși la vânzare o varitate mare de puieți din diferite soiuri de pomi și alți arbuști fructiferi. Desigur, plantări se pot face și primăvara, fiecare gospodar alegând care este perioada cea mai convenabilă pentru el.

Miercuri, 30 octombrie 2019, în Piața Mare din municipiul Satu Mare, am stat de vorbă cu Burjan Sandor din Viile Satu Mare, un pomicultor bine cunoscut de către sătmăreni. Acesta a scos la vânzare multe soiuri de pomi și arbuști fructiferi printre care enumerăm meri, peri, pruni, caiși, nuci, afini, coacăzi etc.

Prețuri la puieți

Puieții de pomi fructiferi se vând la 10 – 12 lei bucata, în timp ce afinul trece cu 12 lei, coacăzul cu 5 lei și vița de vie cu 6 lei. Burjan Sandor le spune cumpărătorilor chiar și cum să planteze pomii, bineînțeles dacă îl întreabă. Recomandarea lui este să se sape o groapă cu o adâncime de 40 de cm în care se pune puietul, peste rădăcina pomului fructifer se pune apoi o lopată de gunoi și una de pământ după care se astupă, la final se calcă bine și se adaugă o găleată de 15 litri de apă.

Cumpărători tot mai puțini

Pomicultorul spune că de câțiva ani, numărul cumpărătorilor este în scădere și că în ultimii 5 ani a vândut aproximativ 1000 / 1500 de puieți de pomi și arbuști fructiferi. De regulă cumpărătorii sunt simpli gospodari care doresc să își extindă livezile cu încă 2, 3 soiuri de pomi fructiferi. Pomicultorul spune că cel mai bine se vând puieții de cireș, cais, piersic, nectarin, păr etc.

”În urmă cu 5 ani vindeam câte 100 de puieți pe zi, iar acum vând vreo 15. Într-un sezon vând 1000, 1500 de bucăți, uneori chiar și 2000. Dacă mă întorc puțin în timp, într-un sezon vindeam câte 3000 de bucăți.” a declarat Burjan Sandor.

Acesta spune că dintre toți pomii și arbuștii fructiferi cel mai greu de întreținut este afinul care necesită multă îngrijire și la fel de multă apă. În luna februarie de obicei se tund afinii de crengile uscate și se răresc dacă este cazul.

Ciornă automată

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with