Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Guvern mare, ambiții pe măsură

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

    Guvernul instalat la sfârșitul primăverii s-a primenit și s-a îmbogățit cu câteva ministere în plus. Printr-o redistribuire a priorităților, tâind într-o parte, adăugând în alta, Guvernul Ponta 2 este mai mare decât Guvernul Ponta 1.
    Primul lucru care frapează este faptul că nu s-a dezbătut absolut deloc despre restructurarea guvernului.

În campania electorală s-au dezbătut o mie de probleme însă nu s-a suflat o vorbuliță despre cum va arăta Executivul după alegerile parlamentare. Dacă se lansa o dezbatere despre Ministerul “Marilor Proiecte” sau despre cel al “Energiei” cu siguranță  alegătorii și-ar fi putut spune punctul de vedere.

Probabil că ar fi votat mai cu inimă dacă ar fi știut că prin votul său România va avea un guvern mai mare, mai apropiat de structura Comisiei Europene.  Dacă s-a ținut un secret desăvârșit asupra acestei chestiuni, de ce nu ne-am pune întrebarea despre alte secrete pe care liderii USL le vor dezvălui rând pe rând.

După cum au regizat suspansul despre componența guvernului ne putem face o primă impresie despre modul în care se va administra comunicarea. Și ăstora le place secretomania, la fel ca lui Traian Băsescu.

Aceiași lideri au păstrat secretul și despre conținutul foilor pe care președintele le-a înmânat la Bruxelles unor membri ai Comisiei Europene și Parlamentului European. Crin Antonescu și Victor Ponta se joacă de-a politica, asemeni lui Traian Băsescu, în spatele culiselor. Tot la secrete bine păstrate se numără și acordul cu UDMR, semnat tocmai în vară.

Nu mai este cazul să vorbim despre numele viitorilor miniștri. Și aici s-au jucat cu presa de-a șoarecele și pisica, aruncând pe surse tot felul de variante. Este un mod de a capta atenția opiniei publice nu foarte cinstită și corectă. În situația în care se află România se pare că numai guvernanților le arde de glume.

Din mai vechea gardă au fost păstrați doar câțiva miniștri, nu neapărat cei mai buni. Mariana Câmpeanu, de exemplu, a rămas deși se vorbea prin vară că trebuia remaniată. La Externe, Justiție, Agricultură nu s-au operat schimbări. Mircea Dușa a fost transferat de la Interne la Apărare. Din exterior nu se înțelege prea bine logica mutărilor, permutărilor, aducerii unor personaje în guvern.

Așa numiți miniștri fără portofoliu sunt doar decorativi, sunt câini de pază sau li se plătește cu câte o funcție niște servicii?

Senzația de aranjamente este foarte evidentă. La desemnarea miniștrilor s-a ținut seama de influența unor organizații, de slăbiciunile altora. Probabil în aceste zile se nasc foarte multe nemulțumiri, date fiind așteptările foarte mari din campania electorală.

S-a promis prea mult și oarecum fără discernământ. Va trebui să treacă o vreme până se vor uita acele promisiuni și se va reintra în normal. Desigur, în normalul pe care îl cunoaște toată lumea și de care toată lumea este nemulțumită.

Prea atenți la formarea Guvernului Ponta a trecut aproape neobservată  schimbarea de gardă din Parlament. Sute de boboci și-au făcut apariția în Camera Deputaților și Senat. Ei vor valida guvernul, fără să-i fi întrebat cineva pe cine doresc în funcțiile de miniștri. De fapt ei sunt cei care au făcut promisiunile în campania electorală.

Ca să le poată îndeplini vor bate la ușile celor pe care Victor Ponta și Crin Antonescu, precum și micul grup din jurul lor, i-au ales să fie miniștri în cel mai consistent guvern post-decembrist. Avem un guvern mare, mai rămâne să vedem dacă are și ambiții pe măsură.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)
Sigla Informatia Zilei

Un grup eterogen

Asculta acest articol Parafrazându-l pe dr. Vasile Lucaciu care, referindu-se la Ştefan Tisza, personaj de o rară inteligenţă, dar cu

Sigla Informatia Zilei

Un test

Asculta acest articol     Scriam cândva despre un „Referendum prelungit”. La ora aceea nu bănuiam că voi avea dreptate. În