Image 1
Image 2

BUGET PENTRU EDUCAȚIE

Guvernul nu va aloca 15% din Buget pentru Educație nici în 2024

În două interviuri succesive, la Euronews pe 4 octombrie și la TVR Info pe 5 octombrie, ministrul Educației Ligia Deca (foto) a spus, direct sau mai pe ocolite,...
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

… că noua prevedere legală de alocare a bugetului pentru Educație, va fi din nou încălcată. Este vorba despre 15% din bugetul general consolidat, înlocuitorul prevederii cu alocare de 6% din PIB, obligatorie prin Legea 1/2011, dar niciodată respectată în cei 12 ani de existență a acelei legi.

Acum sunt două legi, ambele legi Deca-Iohannis, care prevăd o finanțare a cheltuielilor din Educație necondiționată de niciun termen sau de vreun alt articol, de minimum 15% din BGC anual.
Legea 198 din 2023, a învățământului preuniversitar, prevede la articolul 134< „Finanțarea cheltuielilor pentru educație, la nivelul sistemului național de învățământ preuniversitar și superior, cu toate componentele sale, reprezintă, anual, minimum 15% din cheltuielile bugetului general consolidat”.

Legea 199 din 2023, a învățământului superior, prevede la articolul 147< „Finanțarea cheltuielilor pentru educație, la nivelul sistemului național de învățământ preuniversitar și superior, cu toate componentele sale, reprezintă, anual, minimum 15% din cheltuielile bugetului general consolidat”.

Deși prevederea legală este evidentă și obligatorie pentru Guvern în realizarea bugetului, Ligia Deca susține că „ar trebui corelată alocarea financiară prevăzută într-adevăr în noile legi, 15% din bugetul general consolidat, cu intrarea în vigoare a tuturor măsurilor legii”. Lucru fals, neprevăzut de nicio reglementare în nicio legislație.

Reamintim că Ligia Deca a declarat anul trecut pentru Edupedu.ro, în decembrie 2022, când a fost anunțat proiectul de buget și a primit doar 2,1% din PIB pentru Ministerul Educației, că este „acoperitor pentru funcționarea normală a sistemului de învățământ în anul următor, pe actuala lege“. Deca spunea la acel moment că „în momentul adoptării noilor legi, vom solicita actualizarea bugetului în concordanță cu noile prevederi”. Legile Educației au intrat în vigoare pe 3 septembrie 2023, iar până acum Guvernul a evitat constant să facă o rectificare bugetară, deși ministerele nu mai au bani nici de salarii, cum este cazul Ministerului Educației, și nici pentru alte cheltuieli.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with