Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Guvernul va despăgubi cultivatorii de cartof consum

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

    Cartoful reprezintă unul dintre alimentele de bază pentru o bună parte a populaţiei. Din păcate pentru consumatori, dar şi pentru cultivatori, de o vreme putregaiul inelar şi cel brun a produs pagube. Pentru a încuraja fermierii preocupaţi de această cultură considerată de unii ca fiind strategică, Ministerul Agriculturii a alocat două milioane de lei ca despăbugiri pentru anul 2012, din bugetul anului 2014.

Se are în vedere cartofii consum, precum şi obţinerea unor producţii de calitate superioară prin aplicarea corectă a măsurilor de control în cazul depistării organismelor dăunătoare. „(…) Analizele de laborator aferente recoltei anului 2012, au confirmat prezenţa organismelor de carantină Clavibacter michiganensis ssp. sepedonicus (putregaiul inelar al tuberculilor de cartofi) şi/sau Ralstonia solanacearum (putregaiul brun al cartofului)”.

În proiectul de act normativ, oficialii MADR enumără inclusiv beneficiarii care ar urma să primească ajutorul de stat: „(…) Producătorilor agricoli, persoanelor fizice autorizate, întreprinderilor individuale şi întreprinderilor familiale constituite potrivit Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 44/2008 privind desfăşurarea activităţilor economice de către persoanele fizice autorizate,

întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale, cu modificările ulterioare, şi/sau persoane juridice, grupuri de producători recunoscute sau organizaţii de producători recunoscute, după caz, şi care deţin suprafeţe de teren însămânţate cu sămânţă de cartof certificată conform legislaţiei în vigoare,

în scopul producerii de cartofi de sămânţă sau cartofi de consum a căror producţie a fost afectată de organismele de carantină Clavibacter michiganensis ssp. sepedonicus si Ralstonia solanacearum. Putregaiul inelar al cartofului provoacă pierderi semnificative la culturile semincere.

Transmiterea bolii se face atât prin sămânţă, cât şi prin sol, afide, utilaje agricole, animale şi apă. Combaterea maladiei este extrem de dificilă, toţi cartofii proveniţi de pe suprafaţa afectată trebuind a fi distruşi prin tratament termic şi, eventual, folosiţi, ulterior, în hrănirea animalelor.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns