Image 1
Image 2

CELEBRARE VECHE

Halloween, o sărbătoare preluată astăzi de multe popoare

Halloween-ul este o sărbătoare celebrată în fiecare an pe 31 octombrie, iar Halloween-ul 2023 va avea loc marți, 31 octombrie.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Tradiția își are originea odată cu vechiul festival celtic Samhain, când oamenii aprindeau focuri de tabără și purtau costume pentru a îndepărta fantomele.

 

 

În secolul al VIII-lea, Papa Grigore al III-lea a desemnat ziua de 1 noiembrie ca un moment de onorare a tuturor sfinților. În curând, Ziua Tuturor Sfinților a încorporat unele dintre tradițiile lui Samhain. Cu o seară înainte a fost cunoscută sub numele de All Hallows Eve, iar mai târziu Halloween.

 

De-a lungul timpului, Halloween-ul a evoluat într-o zi de activități, cum ar fi șmecherul, sculptarea felinarelor, adunările festive, îmbrăcarea costumelor și mâncarea.

 

Originile Halloween-ului datează din vechiul festival celtic Samhain. Celții, care au trăit acum 2.000 de ani, mai ales în zona care acum este Irlanda, Regatul Unit și nordul Franței, și-au sărbătorit noul an pe 1 noiembrie.

 

Această zi a marcat sfârșitul verii și recolta și începutul iernii întunecate și reci, o perioadă a anului care a fost adesea asociată cu moartea omului.

 

 

Celții credeau că, în noaptea dinaintea noului an, granița dintre lumile celor vii și ale morților a devenit neclară.

 

 

În noaptea de 31 octombrie au sărbătorit Samhain, când se credea că fantomele morților s-au întors pe pământ.
Pe lângă faptul că provoacă necazuri și dăunează recoltelor, celții credeau că prezența spiritelor de pe altă lume a făcut mai ușor pentru druidi sau preoți celți să facă predicții despre viitor. Pentru un popor dependent în întregime de lumea naturală volatilă, aceste profeții au fost o sursă importantă de confort în timpul iernii lungi și întunecate.

În a doua jumătate a secolului al XIX-lea, America a fost inundată de noi imigranți.Acești noi imigranți, în special milioanele de irlandezi care fugeau de foametea irlandeză de cartofi, au ajutat la popularizarea sărbătorii de Halloween la nivel național.

 

Împrumutând din tradițiile europene, americanii au început să se îmbrace în costume și să meargă din casă în casă cerând mâncare sau bani, o practică care a devenit în cele din urmă tradiția „trick-or-treat” de astăzi. Femeile tinere credeau că de Halloween puteau ghici numele sau înfățișarea viitorului lor soț făcând trucuri cu fire, tăieturi de mere sau oglinzi.

 

La sfârșitul anilor 1800, a existat o mișcare în America de a transforma Halloween-ul într-o sărbătoare mai mult despre comunități și întâlniri de vecinătate decât despre fantome, farse și vrăjitorie. La începutul secolului, petrecerile de Halloween atât pentru copii, cât și pentru adulți au devenit cel mai obișnuit mod de a sărbători ziua. Petreceri concentrate pe jocuri, mâncăruri de sezon și costume de sărbătoare.

 

Părinții au fost încurajați de ziare și de liderii comunității să elimine orice „înfricoșător” sau „grotesc” din sărbătorile de Halloween. Datorită acestor eforturi, Halloween-ul și-a pierdut majoritatea tonurilor superstițioase și religioase până la începutul secolului al XX-lea.

 

În anii 1920 și 1930, Halloween-ul devenise o sărbătoare seculară, dar centrată pe comunitate, cu parade și petreceri de Halloween în întreg orașul ca divertisment recomandat. În ciuda eforturilor multor școli și comunități, vandalismul a început să afecteze unele sărbători în multe comunități în acest timp.

 

Până în anii 1950, liderii orașului au limitat cu succes vandalismul, iar Halloween-ul a evoluat într-o sărbătoare destinată în principal tinerilor. Datorită numărului mare de copii mici în timpul baby boom-ului anilor cincizeci, petrecerile s-au mutat din centrele civice ale orașului în sala de clasă sau acasă, unde puteau fi mai ușor adăpostiți.

 

Între 1920 și 1950, a fost reînviată și practica veche de secole a trick-or-treating. Trick-or-treating a fost o modalitate relativ ieftină pentru o întreagă comunitate de a împărtăși sărbătoarea de Halloween. În teorie, familiile ar putea preveni, de asemenea, să le fie jucate trucuri, oferind mici delicii copiilor din cartier.Astfel, s-a născut o nouă tradiție americană, care a continuat să crească.

 

Astăzi, americanii cheltuiesc aproximativ 6 miliarde de dolari anual de Halloween, ceea ce o face a doua cea mai mare sărbătoare comercială din țară după Crăciun.

 

 

Filmele înfricoșătoare de Halloween au o istorie lungă de a fi hituri de box office

 

 

Filmele clasice de Halloween includ franciza „Halloween”, bazată pe filmul original din 1978 regizat de John Carpenter și cu Donald Pleasance, Nick Castle, Jamie Lee Curtis și Tony Moran în rolurile principale. În „Halloween”, un băiat pe nume Michael Myers își ucide sora în vârstă de 17 ani și este condamnat la închisoare, doar pentru a scăpa de adolescent în noaptea de Halloween și a căuta vechea lui casă și o nouă țintă. O continuare directă a filmului original „Halloween” a fost lansată în 2018, cu Jamie Lee Curtis și Nick Castle în rolurile principale. O continuare a acesteia – „Halloween Kills”, al doisprezecelea film din franciza „Halloween” – a fost lansată în 2021.

 

Considerat un film de groază clasic până la coloana sa sonoră înfricoșătoare, „Halloween” a inspirat alte „filme slasher” emblematice precum „Scream”, „Nightmare on Elm Street” și „Friday the 13”. Mai multe filme de Halloween pentru familii includ „Hocus Pocus”, „The Nightmare Before Christmas”, „Beetlejuice” și „It’s the Great Pumpkin, Charlie Brown”.
Tradiția americană de Halloween de tip trick-or-treating datează probabil de la primele parade de Ziua Sufletelor din Anglia. În timpul festivităților, cetățenii săraci cerșeau mâncare, iar familiile le dădeau produse de patiserie numite „prăjituri de suflet” în schimbul promisiunii lor de a se ruga pentru rudele decedate ale familiei.

 

Distribuția de prăjituri de suflet a fost încurajată de biserică ca o modalitate de a înlocui vechea practică de a lăsa mâncare și vin pentru băuturi spirtoase. Practica, la care se face referire ca „going a-souling”, a fost în cele din urmă preluată de copiii care vizitau casele din cartierul lor și li se dădea bere, mâncare și bani.

 

Tradiția de a se îmbrăca în costum de Halloween are rădăcini atât europene, cât și celtice. Cu sute de ani în urmă, iarna era o perioadă incertă și înspăimântătoare. Rezervele de hrană s-au epuizat adesea și, pentru mulți oameni care se temeau de întuneric, zilele scurte de iarnă erau pline de griji constante.

 

De Halloween, când se credea că fantomele se întorc în lumea pământească, oamenii credeau că vor întâlni fantome dacă își părăsesc casele. Pentru a evita să fie recunoscuți de aceste fantome, oamenii ar purta măști atunci când își părăseau casele după întuneric, astfel încât fantomele să le confunde cu alte spirite. De Halloween, pentru a ține fantomele departe de casele lor, oamenii puneau boluri cu mâncare în afara caselor lor pentru a potoli fantomele și a le împiedica să intre.

 

 

Halloween-ul a fost întotdeauna o sărbătoare plină de mister, magie și superstiție

 

 

A început ca un festival celtic de sfârșit de vară în timpul căruia oamenii s-au simțit deosebit de apropiați de rudele și prietenii decedați. Pentru aceste spirite prietenoase, ei au stabilit locuri la masă, au lăsat bunătăți pe pragul ușii și pe marginea drumului și au aprins lumânări pentru a-i ajuta pe cei dragi să-și găsească drumul înapoi în lumea spiritelor.

 

Fantomele de Halloween de astăzi sunt adesea descrise ca fiind mai înfricoșătoare și răuvoitoare, iar obiceiurile și superstițiile noastre sunt și mai înfricoșătoare. Evităm să ne încrucișăm cu pisicile negre, de teamă că ar putea să ne aducă ghinion. Această idee își are rădăcinile în Evul Mediu, când mulți oameni credeau că vrăjitoarele evitau depistarea transformându-se în pisici negre.

 

Încercăm să nu mergem pe sub scări din același motiv. Este posibil ca această superstiție să fi venit de la egiptenii antici, care credeau că triunghiurile sunt sacre (ar putea avea de-a face și cu faptul că mersul pe sub o scară înclinată tinde să fie destul de nesigur). Iar în preajma Halloween-ului, mai ales, încercăm să evităm să spargem oglinzile, să călcăm pe crăpăturile drumului sau să vărsăm sare.

 

Dar cum rămâne cu tradițiile și credințele de Halloween de care smecherii de astăzi au uitat complet? Multe dintre aceste ritualuri învechite se concentrau pe viitor în loc de trecut și pe cei vii în loc de morți.

 

În special, multe au avut de-a face cu a ajuta tinerele să-și identifice viitorii soți și să le liniștească că într-o zi, cu noroc, până la Halloween-ul următor, se vor căsători. În Irlanda din secolul al XVIII-lea, un bucătar de potrivire ar putea îngropa un inel în piureul ei de cartofi în noaptea de Halloween, sperând să aducă dragoste adevărată celei care l-a găsit.
În Scoția, ghicitorii recomandau unei tinere eligibile să numească câte o alună pentru fiecare dintre pretendenții ei și apoi să arunce nucile în șemineu. Nuca care a ars în cenuşă în loc să explodeze sau să explodeze, spunea povestea, reprezenta viitorul soţ al fetei. (În unele versiuni ale acestei legende, opusul a fost adevărat: nuca care a ars simboliza o dragoste care nu va dura.)
O altă poveste spunea că, dacă o tânără ar mânca un amestec de zahăr făcut din nuci, alune și nucșoară înainte de culcare, în noaptea de Halloween, ar visa la viitorul ei soț.

 

Femeile tinere aruncau cojile de mere peste umeri, sperând ca acestea să cadă pe podea sub forma inițialelor viitorului lor soț; au încercat să învețe despre viitorul lor uitându-se la gălbenușurile de ou care pluteau într-un vas cu apă și au stat în fața oglinzilor din camere întunecate, ținând lumânări și uitându-se peste umeri după chipurile soților lor.

 

Alte ritualuri erau mai competitive. La unele petreceri de Halloween, primul invitat care găsește o bavură la o vânătoare de castane ar fi primul care se căsătorește. La altele, primul mere-bobber de succes ar fi primul de pe culoar.
Desigur, fie că cerem sfaturi romantice, fie că încercăm să evităm șapte ani de ghinion, fiecare dintre aceste superstiții de Halloween se bazează pe bunăvoința acelorași „spirite” a căror prezență au simțit-o atât de puternic primii celți.

Episcopi și cavaleri din tezaurul Lewis Chessmen, recuperați de pe insula Lewis, prin British Museum

ISTORIA JOCURILOR

Ce făceau Vikingii în timpul liber?

Jocurile vikinge de masă medievală, precum cele regăsite pe o tablă de joc din os cu cuie la Viking Birsay, Orkney, au un cuvânt cheie în tradiția lor: tafl, provenind din limba norvegiană veche și traducându-se drept “masă”.