Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Harta electorală a alegerilor locale

EDITORIAL-DUMITRU-PACURARU
Roșu, galben-albastru, verde și un pic de alb. România s-a înroșit. Aproape întreaga Moldovă, cu excepția Iașului, este roșie. Gheorghe Flutur, baron PNL, după trei mandate pierde alegerile la Botoșani.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Țara Românească, Muntenia, este în întregime roșie. Doar la Dunăre, la Giurgiu, și la Marea Neagră, Constanța, rupe fundalul roșu, prin victoria PNL.

Transilvania a devenit leagănul PNL. Bihorul, Clujul, Aradul, Alba, Sibiu și Brașov, o zonă compactă în care lideri liberali marcanți, salvează onoarea electorală a PNL.

Câțiva liberali marcanți cer ieșirea de la guvernare, dar Rareș Bogdan, fost gazetar, prim vicepreședinte PNL, vede partea plină a paharului și prezintă doar victoriile. Este un punct de vedere care va fi adoptat de liberali.

Colorate în verde rămân în continuare județele Harghita, Covasna, Mureș și Satu Mare. În Mureș și Satu Mare, populația românească este majoritară, dar PSD și PNL și-au încercat puterile singure.

Alianța Dreapta Unită nu a obținut nicio funcție de președinte de consiliu județean, însă USR a câștigat câteva orașe, în primul rând București și Timișoara.

Cătălin Drulă și-a asumat eșecul la alegerile locale și demisionează de la conducerea USR. Cu siguranță și în PNL vor avea loc dezbateri și analize cu multe scântei. Așa cum de regulă se întâmplă în PNL.

În orice bătălie trebuie să fie un învingător. Cifrele, pierderea a șase funcții de președinți de consilii județene și de primari de reședințe de județ, orice criterii ar fi alese, nu pot da drept mare câștigător PNL-ul.

Fără să-și poată revendica o victorie absolută, PSD poate oferi date care să-l prezinte câștigătorul relativ al alegerilor locale.

Dacă la nivel național rezultatele sunt destul de încurcate, la nivelul județului Satu Mare situația este destul de clară. Primarul municipiului Satu Mare, Kereskenyi Gabor, a câștigat la scor un nou mandat. Podul și pasarela de peste Someș, refacerea Centrului Nou și a Centrului Vechi, i-au determinat pe mulți români să-l voteze pe candidatul UDMR.

Obținând peste 50% din primul tur, ar fi câștigat alegerile și dacă ar fi fost organizate din două tururi. Noua victorie îl obligă pe primarul Kereskenyi, așa cum îl obligă și pe Pataki Csaba, președintele Consiliului Județean, la o reconsiderare a raporturilor cu populația majoritară, românească.

Înainte de viitoarele alegeri, prezidențialele în septembrie și parlamentarele din decembrie, toate partidele se văd obligate să-și revizuiască strategiile electorale, atitudinea față de cetățeni, modul în care își gândesc și își prezintă programele.

Ce învățăminte ar putea trage în urma acestor alegeri liderii politici? Unde a greșit PNL?  De ce Alianța Dreptei Unite a obținut un scor atât de mic? Nici AUR nu s-a ridicat la nivelul sondajelor cu care era creditat înainte de alegeri, dar a depășit scorul celor trei partide USR, PMP și Forța Dreptei.

Câțiva politicieni au experimentat câteva strategii personale. De exemplu Adrian Cozma a candidat la funcția de președinte al Consiliului Județean Satu Mare realizând o controversată  înțelegere cu AUR. Astfel AUR nu și-a desemnat candidat pentru președinția Consiliului Județean, îndemnându-și susținătorii să voteze candidatul PNL.

Dacă ar fi avut candidat propriu la președinția consiliului județean, AUR ar fi obținut un rezultat mai bun chiar și pe listele pentru europarlamentare.

PSD a mers singur în alegeri, și la primăria Satu Mare și la Consiliului Județean, deși ar fi putut apela la  susținerea Pro România. Marea surpriză a oferit-o PSD câștigând alegerile de primar  la Vetiș. Fostul primar al municipiului Satu Mare, Iuliu Ilyés, pierzând în fața candidatului PSD.

Schimbă ceva în mod radical aceste alegeri locale? La Satu Mare foarte puțin, la nivel național foarte mult.

În schimb rezultatele de la alegerile europene câștigate de alianța PSD-PNL puse în relație cu rezultatele de la alegerile locale obținute de fiecare partid, vor da naștere la foarte multe interpretări.

Marea întrebare este însă dacă PNL va ieși de la guvernare pentru a se reconstrui pentru o nouă ofensivă la viitoarele alegeri.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Sigla Informatia Zilei

Un an de război

Asculta acest articol După o serie de ştiri contradictorii despre un posibil atac al armatei ruse asupra Ucrainei, aşa cum

Sigla Informatia Zilei

Două ore de armonie

Asculta acest articol     Poate că și vremea deosebit de frumoasă a contribuit la reușita aproape deplină a organizării Zilei

Sigla Informatia Zilei

Independenții-victime

Asculta acest articol Avem cel puțin trei – patru cazuri celebre în care candidații care au reușit să pozeze în