Image 1
Image 2

DESPRE HIPERTENSIUNE

Hipertensiunea arterială, principalul factor de risc cardiovascular

Hipertensiunea  arterială, principalul factor de risc cardiovascular
Despre hipertensiunea arterială (HTA) se afirmă că provoacă în egală măsură disperare și speranță. Disperare, întrucât are complicații cardiovasculare severe și pentru că este  frecvent nedepistată sau subtratată.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Speranță, pentru că prin tratament corect și susținut poate fi controlată și pot fi prevenite complicațiile ei, se arată în lucrarea “Pentru o inimă sănătoasă“.

 

HTA reprezintă cel mai răspândit factor de risc cardiovascular de pe glob. Până la vârsta de 50 de ani, 1 din 5 oameni are hipertensiune arterială, după vârsta de 50 de ani, 1 din 3, iar după vârsta de 65 de ani, 2 din 3. Se estimează că în România sunt peste 5 milioane de hipertensivi.

 

Cercetările efectuate în țara noastră arată că, dintre bolnavii depistați cu hipertensiune arterială, aproape jumătate nu știau că au HTA, iar dintre cei care se știau cu această afecțiune, 60% nu făceau tratament.

 

Prin hipertensiune arterială se înțelege presiunea prea mare de curgere a sângelui. Sângele este pompat ritmic în artere de către inimă care dezvoltă o anumită presiune pentru a reuși să trimită sângele în tot arborele arterial, la toate organele. Această presiune se poate măsura și se numește presiune/tensiune arterială sistolică (TAS). În momentul următor, inima se relaxează și primește o nouă cantitate de sânge oxigenat de la plămâni, iar în timpul acestei relaxări a inimii în artere se menține o presiune mai mică numită presiune/tensiune arterială diastolică.

 

Valorile normale ale tensiunii arteriale (TA) sunt<140/90 mmHg> 130/80 mmHg la cei cu diabet și risc cardiovascular crescut, iar valoarea considerată optimă este de 120/80 mmHg.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns