Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Imagini cu impact emoțional

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Mecanica fluidă a scenei publice din România începutului de secol 21 oferă din ce în ce mai multe spectacole deasupra cărora ar trebui inserată expresia obligatorie a CNA-ului “imagini cu impact emoțional”.

Politicienii profesioniști au învățat că lucrul cel mai important într-o competiție este crearea unei emoții. Fără emoție nu aduci oamenii la vot. Emoția este secretul succesului.

În decembrie 1989 s-a creat o emoție care l-a emanat pe cel mai puternic om politic al ultimului deceniu al secolului 20. Ion Iliescu a dominat scena politică din România ca erou al Revoluției anticomuniste. El, fostul comunist, adevărat animal politic, a devenit din vânător vânat.

Tot printr-o emoție colectivă a câștigat Traian Băsescu alegerile prezidențiale din 2004. Creator de emoții, a mai câștigat un rând de alegeri, plus două referendumuri de suspendare. Instrumentele lui ajutătoare s-au numit “lupta anticorupție” și “statul de drept”. Mânuind aceste concepte Traian Băsescu a creat ceea ce a numit el însuși “dumnezei”. Asta după ce a pierdut puterea.

Fostul președinte Băsescu a vorbit printre primii despre “statul mafiot”, despre “dumnezeii Coldea și Kovesi”.

Până la urmă într-o sălbăticie scăpată de sub control vânătorul devine vânat. Într-o societate cu tente totalitare judecătorul devine cel judecat. L-am văzut pe Ceaușescu încătușat. Îl vedem pe Ion Iliescu în postura de acuzat de faptele care păreau victorii asupra unui sistem opresiv. L-am văzut pe fostul premier Năstase după gratii. Am văzut numeroși miniștri în postura de pușcăriași. L-am văzut pe un fost procuror general al României destituit, am văzut VIP-uri asaltate de ziariști la intrarea și ieșirea de la DNA, în postura de suspecți, acuzați, infractori care promiteau că își vor dovedi nevinovăția.

  În sfârșit, vedem simbolul luptei anticorupție în postura foștilor penali. Revocată din funcție, Laura Codruța Kovesi este citată în fața procurorilor pentru a fi audiată într-un dosar de corupție. Acuzațiile sunt cele clasice: luare de mită, abuz în serviciu, mărturie mincinoasă. Sunt exact armele pe care DNA le folosea împotriva clienților.

Fosta șefă DNA se apără exact la fel cum se apărau penalii chemați la DNA. Că nu este o simplă coincidență chemarea în fața procurorului ca să-i blocheze obținerea unei funcții la nivel european.

Doamna Kovesi a devenit o victimă a sistemului în fruntea căruia s-a aflat.

Așa funcționează un sistem închis, după principiul vaselor comunicante: ieri sus, azi jos.

Ca întotdeauna, în fața fiecărui caz, partidele politice se pun în poziție de luptă, pro sau împotriva acuzatului. PNL și USR țin partea fostei șefe DNA, în timp ce PSD și ALDE se bucură că se închide cercul cu tragerea la răspundere a celei ce trăgea la răspundere.

Cine va câștiga în urma acestei situații? Dacă am folosi cuvinte mari am spune ADEV{RUL. Dacă o ascultăm pe suspectă zicem că pierde România prin faptul că datorită abuzurilor procurorilor este împiedicată să ajungă șefa procurorilor europeni, o nouă instituție gen DNA la nivel de UE.

Nu se putea să nu intervină și președintele. Klaus Iohannis, deși putea să se abțină, a dat un comunicat prin care cere să se rezolve “cu celeritate” cazul Kovesi.

De unde atâta grabă când se știe că președintele se deplasează cu încetinitorul?

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)
Sigla Informatia Zilei

Fenomenul “Olguța”

Asculta acest articol Olguța l-a scos pe Klaus Iohannis din dificultate. După ce a așteptat săptămâni la rând să-i aprobe

Sigla Informatia Zilei

Săptămâna decisivă

Asculta acest articol Organizarea celor două mari evenimente, congresul popularilor europeni şi lansarea candidaţilor USL, ambele la Bucureşti în aceeaşi

Sigla Informatia Zilei

Armistiţiu de Paşti

Asculta acest articol Sărbătorile pascale au întrerupt în mod dramatic disputele dintre politicieni. Fiecare a fost nevoit să se retragă