Ajungem astfel să mâncăm prea puțin, sărim peste mese și recurgem la gustări nesănătoase, doar pentru că le avem la îndemână, precum produsele de patiserie. Îți explicăm astăzi de ce fiecare masă în parte este importantă și de ce ar trebui să mănânci la aceleași ore, în fiecare zi.
Trei mese principale și două gustări sunt esențiale pentru un stil de viață sănătos. Organismul uman este obișnuit să primească mâncare la intervale regulate, pentru a-și putea reface resursele de energie și nutrienți. Un alt factor important de luat în calcul este faptul că un program concret de masă te poate ajuta să nu te îngrași sau chiar să pierzi în greutate. Dacă vei avea un program strict de masă vei reduce riscul de a “ronțăi” pe fugă și nu vei ajunge în situația neplăcută de a-ți fi extrem de foame. Știm cu toții că în lipsa unei alternative, când suferim de foame, consumăm în special alimente grase, de tip fast food, patiserie, carbohidrați în exces și alimente bogate în zahăr. A mânca un pateu sau un baton de ciocolată nu trebuie să fie o opțiune!
Înfometarea, voită sau nu, este un dușman pentru greutatea ta. Privat de alimente, organismul consumă resursele pe care le are, ceea ce ți se poate părea un avantaj. Însă dacă nu mănânci, să spunem, timp de 12 ore, atunci când mănânci organismul tău va asimila tot ce poate, pentru a-și construi noi resurse, de teama unei noi `nfomet[ri. Ceea ce poate duce la un exces caloric și la mai multe rezerve de grăsime.
Combate lipsa de energie
Un alt efect negativ al unui program haotic de masă este lipsa de nutrienți din organism, care se traduce prin oboseală, amețeli, dureri de cap, fluctuații ale glicemiei. După un mic dejun bogat și sănătos, organismul tău are energie timp de 4-5 ore, după care este necesară o nouă masă, fie ea și doar o gustare. Dacă această masă lipsește timp de mai multe ore, primul simptom pe care îl vei observa este lipsa de energie. Mai mult decât atât, vei simți nevoia să consumi ceva dulce sau carbohidrați – îți este poftă de pizza, paste sau pâine. Este un semnal că organismul tău are nevoie de energie, tradusă în zaharuri.
Datorită implicațiilor pe care le are la nivelul întregului organism, o alimentație incorectă poate crește riscul pentru afecțiuni cronice sau poate duce la apariția unor complicații la pacienții deja diagnosticați. Principalele cauze țin de privarea de nutrienți esențiali, fluctuațiile glicemiei și alegerile nesănătoase pe care le facem. Iată câteva exemple de afecțiuni care pot fi favorizate sau agravate< diabetul zaharat, afecțiunile cardiovasculare, anemia și rahitismul, sindromul de oboseală cronică, migrenele, gastrită, sindromul de reflux gastroesofagian, sindromul de colon iritabil, afecțiunile autoimune.
Propune-ți să iei o pauză de cel puțin 30 de minute pentru masa de prânz, timp în care să te concentrezi pe lucruri pozitive. Pe lângă aceasta, cel puțin 2 pauze, una dimineață și una după-amiază, în care să ieși la puțin aer curat și să mănânci o gustare sănătoasă (un fruct, o mân[ de nuci sau migdale).
Câteva sfaturi utile
Cu siguranță te-ai gândit că tot ce ți-am explicat până acum pare logic, însă este dificil de pus în practică. Secretul constă în planificare și organizare. Indiferent dacă locuiești singur, ai o familie și/sau copii, este esențial să te organizezi astfel încât să rezervi timp pentru prepararea meselor pe care le vei lua la pachet.
Sfatul 1: când faci cumpărăturile pentru o săptămână, ia în calcul nu doar cina, ci și micul dejun și prânzul. Pregătește rețete pe care le poți împărți în mai multe porții, pentru 2 zile, să spunem.
Sfatul 2: gătește o dată la câteva zile cantități mai mari. Ca să nu te îngrijorezi în fiecare zi că nu ai timp să prepari mâncare, organizează-te astfel încât, o dată la 2-3 zile, să gătești mai multe feluri de mâncare, în cantități mai mari.
Sfatul 3: nu uita de gustări! Pe lângă prânzul la pachet, pune în geantă și 1-2 gustări sănătoase.
Sfatul 4: insistă să îți aranjezi programul astfel încât să poți lua masa la aproximativ aceeași oră, în fiecare zi.
Fii primul care comentează