Image 1
Image 2

NOI IMPOZITE ÎN UE

Impozitarea multinaționalelor care își desfășoară activitatea în UE

Noi norme ale UE au intrat în vigoare pe 1 ianuarie, introducând o rată minimă de impozitare efectivă de 15% pentru întreprinderile multinaționale care își desfășoară activitatea în statele membre ale UE.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Potrivit unui comunicat de presă al executivului comunitar, aceste norme vor aduce o mai mare echitate și stabilitate în peisajul fiscal din UE și de la nivel mondial. Intrarea în vigoare a normelor minime de impozitare efectivă, convenite în unanimitate de statele membrie în 2022, oficializează punerea în aplicare de către UE a așa-numitelor norme ale pilonului 2 convenite în cadrul acordului global privind reforma fiscală internațională din 2021.

 

”Prin reducerea stimulentelor pentru ca întreprinderile să transfere profiturile către jurisdicții cu un nivel redus de impozitare, noile norme vor contribui la reducerea așa-numitei ”uniformizări la un nivel inferior” a ratelor impozitului pe profit în UE și la nivel mondial. Încurajez toți semnatarii acordului fiscal global să meargă pe calea discuției, și să pună rapid în aplicare această reformă esențială, care are potențialul de a genera o sumă suplimentară de 220 miliarde dolari anual pentru a ajuta țările din întreaga lume să finanțeze investiții esențiale și servicii publice de înaltă calitate”, a declarat comisar pentru economie, Paolo Gentiloni.

 

Normele se vor aplica grupurilor multinaționale de societăți și grupurilor naționale de mari dimensiuni din UE, cu venituri financiare combinate de peste 750 de milioane euro pe an. Normele propuse se vor aplica oricărui grup mare de societăți, atât național, cât și internațional, cu o societate-mamă sau o filială situată într-un stat membru UE.

 

Directiva include un set comun de norme privind modul de calculare și de aplicare a unui ”impozit suplimentar” datorat într-o anumită țară în cazul în care cota efectivă de impozitare este mai mică de 15%. În cazul în care o filială nu este supusă cotei efective minime într-o țară străină în care este situată, statul membru al societății-mamă va aplica, de asemenea, un impozit suplimentar pentru aceasta din urmă. În plus, directiva asigură impozitarea efectivă în situațiile în care societatea-mamă este situată în afara UE într-o țară cu un nivel scăzut de impozitare care nu aplică norme echivalente.

 

CITEȘTE ȘI:

Sătmărenii persoane fizice şi juridice şi-au plătit impozitele şi taxele locale în proporţie de 90%

 

 

 

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with