Image 1
Image 2

MUNCITORI DIN STRĂINĂTATE

În anul 2024, un număr mare de lucrători extracomunitari pot fi aduşi la muncă în România

Conform unui nou proiect al Guvernului, angajatorii vor putea aduce la muncă, în România în cursul anului 2024, cel mult 140.000 de noi lucrători din afara UE.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Prin creşterea contingentului de lucrători străini nou-admişi pe piaţa muncii guvernul pare că ar fi înţeles noua realitate de pe piaţa muncii: tot mai mulţi români refuză să accepte posturi prost plătite, fără perspective de promovare, care întreţin spirala sărăciei în muncă.

 

Guvernul propune pentru anul 2024 un contingent de cel mult 140.000 de lucrători străini nou – admişi pe piaţa forţei de muncă din România, conform unui proiect de Hotărâre consultat de site-urile economice românești.

 

Pentru acest an guvernul a stabilit un contingent de cel mult 100.000 de lucrători străini nou-adminişi pe piaţa muncii din ţara noastră, prin Hotărârea Guvernului nr. 1448/2022.

 

Anual, executivul stabileşte prin HG numărul maxim de noi lucrători străini care pot fi aduşi la lucru în România.
Unul dintre criteriile relevante de cașre guvernul ţine cont când alege mărimea contingentului de străini nou-admişi pe piaţa muncii este indicatorul locuri de muncă vacante pentru care angajatorii nu au găsit candidaţi din România eligibili, dispuşi să le ocupe, cu toate că au căutat în mod repetat forţă de muncă locală.

 

Principalele motive pentru care românii refuză aceste posturi vacantate repetat de angajatori sunt remuneraţia modestă, care întreţine spirala sărăciei în muncă, posturile se află la distanţă mare faţă de casele candidaţilor, cu perspective de promovare profesională limitate şi implică volum mare de muncă.

 

Unii dintre cei care sunt eligibili să ocupe aceste posturi preferă să lucreze ocazional în străinătate ca să îşi sporească şansele să iasă din spirala sărăciei în muncă din ţara noastră, alţii aleg să lucreze în propria gospodărie, iar unii dintre ei îşi deschid mici afaceri.
Datele ANOFM arată faptul că peste 300.000 de locuri de muncă au fost vacantate de angajatori în mod repetat, în perioada ianuarie – august 2023, fără să găsească forţă de muncă locală.

 

Posturile pentru care angajatorii au căutat în mod repetat candidaţi din România în primele opt luni, şi nu au găsit, sunt în domenii precum: lucrări de construcții ale clădirilor rezidențiale și nerezidențialeș peste 46.600 de locuri de muncă neocupate, refuzate de româniș activități poștale și de curier (peste 24.000 de posturi); restaurante (peste 18.300 de posturi)ș activități ale agențiilor de plasare a forței de muncă (peste 11.000 de posturi); activități de protecție și gardă (peste 9.900 de posturi); comerț cu amănuntul în magazine nespecializate, cu vânzare predominantă de produse alimentare, băuturi și tutun (peste 5.800 de posturi); lucrări de instalații sanitare, de încalzire și de aer condiționat (peste 4.900 de posturi); fabricarea pâinii, fabricarea prăjiturilor și a produselor proaspete de patiserie (aproape 3.800 de posturi nedorite de români) sau hoteluri și alte facilități de cazare similare (peste 3.400 de posturi) conform datelor ANOFM.

 

Conform datelor, aproape 52.000 de oameni din afara UE aveau permise de şedere în ţara noastră, în scop de angajare, la sfârşitul anului 2022. Majoritatea provin din Nepal, Turcia şi Sri Lanka şi au între 18 şi 60 de ani. Peste 64% dintre străinii care muncesc în România sunt încadraţi în posturi de muncitor necalificat, reiese din analiză.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with