Image 1
Image 2

În aşteptarea Paştelui, ortodocşii şi greco-catolicii sătmăreni au sărbătorit Floriile

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol


În duminica a şasea din Postul Sfintelor Paşti, 9 aprilie 2023, credincioşii ortodocşi şi greco-catolici au sărbătorit Intrarea Domnului în Ierusalim, sărbătoare cunoscută în popor şi sub numele de Duminica Floriilor.

Lăcaşurile de rugăciune au fost pline până la refuz cu o prezenţă numeroasă din partea tinerilor şi a copiilor. Urmând tradiţia, credincioşii au ţinut în mâini crenguţe de salcie sfinţite amintind de momentul întâmpinării Domnului în Ierusalim de către mulţime cu ramuri de finic. O zi frumoasă de duminică, cu un cer senin promiţător de vreme bună în care bisericile au fost împodobite nu numai cu flori ci şi cu mulţime de oameni. Predicile au rememorat Evanghelia acestui moment premergător pătimirii Mântuitorului, contextul istoric, învierea lui Lazăr la patru zile de la îngropare, simbolistica ramurilor de finic şi a modului în care Iisus Hristos a fost primit de mulţime.

Părtaşi la minunile săvârşite de Iisus Hristos, cea mai apropiată dintre ele fiind învierea lui Lazăr, este întâmpinat de mulţimea care striga: Osana! Binecuvântat este Cel ce vine întru numele Domnului, Împăratul lui Israel! dar şi împlinirea prorociei, precum este scris: “Nu te teme, fiica Sionului! Iată Împăratul tău vine blând, şezând pe mânzul asinei”.

Intrarea Mântuitorului în Ierusalim pregătea biruinţa Sa asupra morţiii şi deschiderea drumului de mântuire către Ierusalimul ceresc, pentru toţi cei ce aveau să creadă în El. Aşa se explică faptul că în această zi, îl întâmpinăm pe Domnul cu ramuri verzi, ca la o înainte prăznuire a Învierii Sale din morţi. În cadrul predicii la duminica praznicului s-a dat cuvântul şi mesajului pastoral al Preasfinţitului Părinte Iustin, Episcop al Maramureşului şi Sătmarului, pentru pregătirea clerului şi poporului de praznicul Învierii Domnului 2023.
”Odată cu marea sărbătoare a Intrării Domnului în Ierusalim, Biserica şi poporul lui Dumnezeu intră în Săptămâna Sfintelor Pătimiri ale Mântuitorului nostru Iisus Hristos numită şi Săptămâna Mare. Se numeşte aşa pentru că în fiecare zi din această săptămână slujbele ce se săvârşesc şi pericopele evanghelice ce se citesc ne aduc aminte de ultimele evenimente din viaţa pământească a Mântuitorului înainte de Patima, Crucea, moartea şi Învierea Sa din morţi”

De altfel, prin intermediul acestui mesaj pastoral, episcopul Iustin explică credincioşilor unicitatea acestor zile din Săptămâna Pătimirilor pentru înţelegerea cât mai profundă a fiecărui moment liturgic şi a trăirii lui în acord cu sobrietatea pe care o impune, dar şi a pregătirilor specifice pentru noaptea de Înviere.
“Deniile din Săptămâna Sfintelor Pătimiri au darul de a ne pregăti şi a spori credinţa, recunoştinţa şi iubirea noastră faţă de Mântuitorul care a pătimit, s-a răstignit, a murit şi a înviat a treia zi pentru noi şi pentru a noastră mântuire. Cu Denia Prohodului am intrat în atmosfera plină de tăcere şi durere adâncă, noi toţi şi odată cu noi, întreaga creaţie, cerul şi pământul venerând Sfintele Pătimiri ale Domnului şi rămânând în aşteptarea împlinirii făgăduinţei Domnului: ,,după trei zile mă voi scula” (Matei 27, 63)” subliniază episcopul Iustin în mesajul pastoral.

Un moment emoţionant al slujbei de duminică a fost şi cel al împărtăşirii cu Sfintele Taine a copilaşilor, dar şi a credincioşilor care s-au spovedit.

După binecuvântările de la sfârşitul Sfintei Liturghii, credincioşii au luat anafură şi au fost miruiţi cu untdelemn sfinţit.

Toţi cei care poartă nume de floare au fost felicitaţi de către preoţi şi credincioşi deopotrivă.

Concert de Florii cu 6 coruri

Tot ieri, ca o încununare a acestui praznic, la Biserica Ortodoxă Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel din Satu Mare a avut loc un Concert de Florii. Evenimentul a reunit 6 coruri bisericeşti din municipiul Satu Mare şi Corala preoţească a Protopopiatului Ortodox Satu Mare. Sătmărenii au dat curs acestei invitaţii printr-o participare numeroasă, prestaţia corurilor fiind una de excepţie, răsplătită cu ropote de aplauze.

Frumuseţea şi unicitatea cântecelor intrepretate a fost dată de: Corul Parohiei Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel, Corul Parohiei Bunavestire, Corul Parohiei Adormirea Maicii Domnului, Corul Parohiei Naşterea Maicii Domnului, Corul Parohiei Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena, Corul Solemnis al Parohiei Naşterea Domnului şi aşa cum am pomenit în rândurile de mai sus, la final, Corala preoţească. Tototdată amintim strădania gazdelor, părintele paroh, Dorel Silaghi alături de preoţii slujitori la sfântul altar: pr. Ovidiu Fărcaş, pr. Petre Tătărean şi pr. Vasile Feher.

Părintele protopop, Ioan Socolan a adresat un cuvânt de bun venit credincioşilor prezenţi la concert amintind printre altele că acest eveniment se află la cea de-a opta ediţie, iar părintele paroh, Dorel Silaghi a făcut prezentarea corurilor dublate de scurte citate ce au putut fi luate drept repere scripturistice ale praznicului şi zilelor din Săptămâna Mare. La finalul concertului, credincioşii au avut privilegiul de a asculta câteva cuvinte dedicate praznicului de către preotul Aurel Sas, actualmente paroh la Biserica Ortodoxă Română Sf. Gheorghe din Las Vegas (Statele Unite ale Americii).

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with