Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

În şcoli se lucrează de zor la igienizare, pe ultima sută de metri

Scoala Avram Iancu
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Scoala Avram Iancu
Scoala Avram Iancu

Mai sunt puţine zile până la începerea noului an şcolar, iar lucrările de igienizare, reparaţii, reabilitări sau amenajări de curţi sunt pe punctul de a fi finalizate în majoritatea instituţiilor învăţământ din judeţ.

Pentru ca elevii din judeţul Satu Mare, în număr de circa 60.000, să fie primiţi în bănci, în cele mai bune condiţii, reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean, ai Direcţiei de Sănătate Publică şi ai primăriilor au desfăşurat verificări în toate unităţile de învăţământ.
„În ceea ce priveşte obţinerea autorizaţiei sanitare de funcţionare, ne situăm printre primele judeţe din ţară. Mai sunt însă şcoli în care se efectuează lucrări de reabilitare şi renovare”, ne spune Călin Durla, inspector şcolar general.
Pentru a cunoaşte realitatea la faţa locului, am vizitat două şcoli: Şcoala Gimnazială Odoreu şi Şcoala Gimnazială Avram Iancu Satu Mare.

Stadiul pregătirilor la Şcoala Gimnazială Avram Iancu

Dintre şcolile din municipiul Satu Mare, Şcoala Gimnazială Avram Iancu este o unitate de învăţământ relativ mare, cu 24 de săli de clasă şi încă un corp de clădire în care funcţionează sala de sport. Aici sunt înmatriculaţi 740 de elevi, repartizaţi în 20 de clase primare şi 12 clase de gimnaziu. Întrucât numărul de clase depăşeşte numărul de săli de cursuri, o parte dintre elevi frecventează şcoala în două schimburi.
Din păcate, această şcoală este cel mai puţin pregătită să primească elevii. Motivul este întârzierea lucrărilor efectuate de constructor, prevăzute a se finaliza pe 16 august. Este vorba de un proiect de reabilitare energetică a clădirii şcolii, constând în izolare termică, înlocuirea geamurilor şi uşilor cu tâmplărie termopan, înlocuirea caloriferelor. Costul proiectului s-a cifrat la circa 2 milioane euro şi este finanţat din fonduri europene.
După cum ne-a relatat directoarea Cătălina Satmari, întârzierea lucrărilor a dus la o criză de timp. O mână de ajutor au primit şi din partea viceprimarului Radu Roca, mereu prezent pe şantier. El a repartizat la lucrări şi câţiva muncitori de la primărie. Dar cu toate că întreg personalul didactic este antrenat în sprijinirea lucrărilor de igienizare, timpul disponibil este foarte scurt. În căutare de soluţii, directoarea va angaja o firmă de efectuare a curăţeniei pentru a urgenta finalizarea lucrărilor.

Profesorii din Odoreu participă la igienizare

O problemă de altă natură am întâlnit la Şcoala Gimnazială Odoreu. Cum directoarea Livia Sarca nu a reuşit să obţină finanţare prin PNDL, primarul Dorel Pop a hotărât să finanţeze lucrările din fonduri proprii ale Consiliului Local. Când am ajuns noi acolo, toate cadrele didactice erau mobilizate la lucrări de amenajare şi curăţenie a sălilor de curs.

Contractul de reabilitare a şcolii este încheiat pentru o perioadă de 3 ani, dar primarul preconizează să o finalizeze până în toamna anului viitor. Ne spune că va începe cu acoperişul şi cu exteriorul, în perioada cu temperaturi care permit lucrul în aer liber. Odată cu răcirea vremii, constructorii vor lua etaj cu etaj până la finalizarea lucrărilor, timp în care câteva clase de elevi vor frecventa şcoala în schimburi. Deocamdată, constructorii lucrează la acoperişul grădiniţei din localitate, prin care pătrunsese ploaia. Directoarea ne-a spus că a cumpărat perdele uniforme pentru toate sălile de clasă, va primi bănci pentru trei clase, precum şi şase catedre, după ce în anul şcolar încheiat a primit 11 calculatoare. De asemenea, şcoala dispune de un sistem antiefracţie şi va avea în dotare 16 camere video pentru supraveghere.

 

 

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

6 comentarii

  1. In emisiunea de joi va rog sa-i puneti inspectorului general Durla urmatoarele intrebari: la ce firme sau institutii din judet, angajatii inainte de a se intoarce din concediu, merg mai repede cu o saptamana ca sa+si faca curat la locul de munca?
    In ce tara europeana profesorii, invatatorii si maistrii merg sa faca curat in scoli?
    Ce au facut femeile de serviciu timp de 3 luni cat timp cadrele didactice au fost in concediu? au fost si ele in concediu platit in acest timp?
    Asa nu se mai poate, profesori din odoreu sau de la avram iancu, cu grade didactice si facultati absolvite spala pe jos si sterg praful in locul femeilor de serviciu.

  2. Nu inteleg de ce nu apare comentul meu ? Am jignit pe cineva ? Pe vremea cand eu bateam bancile liceului !!!!!!!!!! Era vorba de liceul de Matematica fizica Mihai Eminescu , dascalii veneau inaintea elevilor , si erau prezenti toata ziua , daca nu in alta parte , in sala profesorala ……!!!!!!!!!Cum adica azi profesorii vin si merg toata ziua in si din scoli/licee , ce exemplu este asta dat elevilor ? Ca doar de la cap se pute pestele ! Si ce credeti de ce sunt elevele si elevii imbracati in asa fel , simpla explicatie : unii dascali vin la scoala de parca ar fi niste pasari exotice !!!!!!!!!! In toate culorile posibile !!!!!!!!!!!!! Nu stiu ce rost mai are cuvantul “decent “in ziua de azi !? Si ma rog de ce directorii de scoli inchid ochii cand subalternii , si subalternele fac meditatii in salile de clasa libere ? Deci nu vrera sa faca Stimabilul/stimabila acasa mizerie si face meditatii la scoala ! Bravo !!!!!Si inca se plang de salarii !

  3. DE CE SA NU IA PARTE LA IGIENIZARE SI DASCALII ? Ca doar este locul lor de munca in primul rand ! Cine nu a auzit cum se intampla in fabrici ? Si peste tot in lume ? Ca doar no sa vina la mine in curte sa faca curatenie vecinu , sau in casa vecina ! Daca se permite tinerea atator personal auxiliar sa se tina , dar eu cred ca la inceput de drum nu-i pica nimanuia verigheta de pe deget daca spala macar un geam , ca la ea acasa !!!!! Sau spala o usa !!!!!!!!!!!!! Oricum din cate stiu trebuie sa merga la serviciu din 1 septembrie ! De ce merg atunci ? Sa povesteasca fiecare pe unde a umblat vara trecuta , din meditatii ? Caci oricum nu platesc impozite dupa ele !!!!!?????????????!

  4. pentru a cunoaste realitatea trebuie vizitate scolile din fiecare cartier.
    in micro 17, la scoala lucian blaga actiunea de igienizare este in grafic fiind efectuata de catre personalul de serviciu din scoala. astfel elevii vor fi primiti in cele mai bune conditii.
    la scoala ion creanga lucrarile de reabilitare vor incepe saptamana viitoare si nu se stie cand vor fi finalizate. la igienizare situatia este in felul urmator: parintii spala acasa perdelele din fiecare clasa, elevii si invatatoarele sunt adusi din vacanta ca sa faca curatenie. in schimb femeile de serviciu stau toata ziua si fumeaza desi primesc salariu ca sa faca curatenie. nici nu este de mirare ca in fiecare an numarul elevilor care se inscriu la scoala creanga este tot mai mic. pana cand va continua aceasta situatie? d-le redactor va rog sa mergeti la scoala creanga sa vedeti de ce arata deplorabil aceasta unitate de invatamant?

Lasă un răspuns