Image 1
Image 2

În municipiul Satu Mare sunt de două ori mai multe farmacii decât este nevoie

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

În ultimii ani, farmaciile s-au înmulţit în judeţul Satu Mare. Trendul este acelaşi în toată România. Au fost şi cazuri în care s-au închis magazine alimentare, iar în locul lor au apărut unităţi medico-farmaceutice. Cel mai recent caz pe care-l cunoaştem vine din Satu Mare, din Micro 17, de pe strada Păuleştiului, unde în curând se va inaugura o nouă farmacie.

Direcţia de Sănătate Publică Satu Mare ne pune la dispoziţie documente privind numărul exact al farmaciilor din judeţ. Listele sunt întocmite pentru anul 2022, deci totalul farmaciilor ar putea fi mai mare, unele fiind în construcţie.

Ce spune legea despre numărul farmaciilor în mediul urban

Legea Farmaciei nr. 266/2008, actualizată, spune că înfiinţarea unei farmacii comunitare în mediul urban se face în funcţie de numărul de locuitori, dovedit prin adeverinţă eliberată de autoritatea administraţiei publice locale. Astfel, conform legii, în municipiul Bucureşti ar trebui să existe o farmacie la 3.000 de locuitori, iar în oraşele reşedinţă de judeţ, o farmacie la 3.500 de locuitori. În ceea ce priveşte celelalte oraşe, este nevoie de o farmacie la 4.000 de locuitori. În mediul rural, la sate, s-a eliminat criteriul demografic pentru a se stimula deschiderea de farmacii.

84 de farmacii în municipiile şi oraşele din judeţul Satu Mare

Numărul farmaciilor din oraşele şi municipiile din judeţul Satu Mare:
• Municipiul Satu Mare: 58 de farmacii
• Municipiul Carei: 13 farmacii
• Oraşul Negreşti-Oaş: 6 farmacii
• Oraşul Tăşnad: 3 farmacii
• Oraşul Ardud: 2 farmacii
• Oraşul Livada: 2 farmacii
TOTAL: 84 de farmacii.

În ceea ce priveşte mediul rural, comunele au 1, 2, sau 3 farmacii. Singura cu trei farmacii este comuna Turţ.
Unităţile administrativ teritoriale cu 2 farmacii sunt: Acâş, Apa, Beltiug, Berveni, Botiz, Doba, Halmeu, Medieşu Aurit, Micula, Odoreu, Păuleşti, Petreşti, Pişcolt, Racşa, Sanislău, Turţ, Turulung, Valea Vinului, Vetiş, Viile Satu Mare. În total sunt 72 de farmacii în mediul rural la care se mai adaugă 21 de puncte de lucru, adică ”prelungiri” în unele sate ale unor farmacii.

În ceea ce priveşte străzile pe care sunt cele mai multe farmacii, avem următorul top: 1.Strada Careiului din municipiul Satu Mare – 6 farmacii, 2.Strada Victoriei din oraşul Negreşti-Oaş – 5 farmacii, 2.Bulevardul Lucian Blaga din municipiul Satu Mare – 3 farmacii.

În judeţul Satu Mare sunt două depozite farmaceutice, ambele în municipiul reşedinţă de judeţ, pe strada Botizului.

O farmacie la 1.578 de locuitori în municipiul Satu Mare

Conform datelor definitive de la Recensământul din anul 2021, municipiul Satu Mare are o populaţie rezidentă de 91.520 de persoane. Împărţind acest total la numărul de farmacii rezultă una la 1.578 de locuitori, ceea ce înseamnă mai mult decât dublu conform Legii Farmaciei.

Luând datele aceluiaşi recensământ, mergem mai departe: Carei – o farmacie la 1.458 de locuitori, Ardud – o farmacie la 3.062 de locuitori, Livada – o farmacie la 2.946 de locuitori, Negreşti-Oaş – o farmacie la 2.436 de locuitori, Tăşand – o farmacie la 2.686 de locuitori.

Populaţia totală a judeţului Satu Mare este de 330.668 de locuitori. Asta înseamnă că per total avem o farmacie la 1.868 de locuitori. Am luat în calcul numărul farmaciilor din mediul urban (84), rural (72) şi punctele de lucru din mediul rural (21).

Peste 8.000 de farmacii în România

Din presa naţională aflăm că în România există peste 8.000 de farmacii, locul 7 în Uniunea Europeană. Cele mai multe unităţi sunt în Spania, peste 21.000 de farmacii, în Franţa, peste 20.000 de farmacii, şi în Italia, care se apropie de nivelul de 20.000 de unităţi.

Raportat la numărul de farmacii per 1 milion de locuitori, ţara noastră se află pe locul 4, după Grecia, Bulgaria şi Spania.

Taxe pentru înfiinţare

La final spunem că există şi taxe pentru emiterea autorizaţiei de funcţionare. Pentru înfiinţarea de farmacii în mediul urban, taxa este de 3.000 de lei, iar în mediul rural de doar 150 de lei.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with