Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

VERIFICAREA REZIDUURILOR DE PESTICIDE

În România nu există teste rapide care să ofere determinări corecte, în cazul probelor de legume-fructe din pieţe

În România nu există teste rapide care să ofere determinări corecte, în cazul probelor de legume-fructe din pieţe
Vâlva stârnită cu prilejul acestor controale atât de necesare în fapt, a deranjat până şi pe organizatorii acestor acţiuni
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

 

 

Probabil vă mai amintiţi, în prima decadă a acestei luni, presa cu specific agricol anunţa cititorii despre ample controale care vor fi organizate în pieţe de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale – MADR şi Autoritatea Naţională Fito-Sanitară – ANF, cu scopul de a verifica legumele şi fructele româneşti scoase la vânzare.

 

 

Desigur, controalele au vizat şi vizează în continuare verificarea eventualei remanenţe de pesticide în legumele proaspete.

 

 

 

Vâlva stârnită cu prilejul acestor controale atât de necesare în fapt, a deranjat până şi pe organizatorii acestor acţiuni. După cum subliniază publicaţia Agroinfo, MADR face următoarele precizări: Conform art. 100 din Regulamentul (UE) 2017/625 privind controalele oficiale și alte activităţi oficiale efectuate pentru a asigura aplicarea legislaţiei privind alimentele și furajele, a normelor privind sănătatea și bunăstarea animalelor, sănătatea plantelor și produsele de protecţie a plantelor, România, în calitate de stat membru al UE, are obligația să desemneze unul sau mai multe laboratoare naţionale de referinţă.

 

 

Prin urmare, Autoritatea Națională Fitosanitară a desemnat ca laborator de referință Laboratorul Național Fitosanitar în domeniul sănătăţii plantelor pentru detecţia şi identificarea organismelor dăunătoare plantelor și produselor vegetale și determinarea reziduurilor de pesticide în legume, fructe și cereale.

 

 

Un singur laborator în România

 

 

Laboratorul oficial este acreditat în conformitate cu standardul EN ISO/IEC 17025. Acreditarea metodelor utilizate în laboratoarele oficiale garantează competența și capabilitatea acestora de a genera rezultate valide.

 

 

Precizăm că, în cadrul laboratoarelor pentru controlul reziduurilor de pesticide, o analiză efectuată pentru determinarea reziduurilor de pesticide include identificarea și cuantificarea a sute de substanțe active, analiză care poate fi efectuată doar într-un laborator echipat corespunzător.

 

 

Într-un control oficial este obligatorie identificarea clară a substanțelor active din produsele de protecție a plantelor și valoarea exactă a acestora pentru a putea compara rezultatul obținut cu valoarea limitei maxime admise (LMA). Buletinul de analiză emis de unul dintre laboratoarele Autorității confirmă oficial conformitatea/neconformitatea. În ceea ce privește utilizarea testelor rapide în vederea determinării reziduurilor de pesticide, acestea nu sunt selective și specifice pe fiecare pesticid și nu permit identificarea cu acuratețe a reziduurilor și a cantităților acestora.

 

 

În concluzie, MADR, prin ANF, informează că nu există niciun fel de teste rapide care să ofere determinări corecte, prezentarea în spațiul public a unor așa zise rezultate obținute cu instrumente neomologate nu face altceva decât să inducă dezinformarea populației

 

 

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns