Image 1
Image 2

EDUCAȚIE

În Satu Mare, imaginea școlilor este mai importantă decât raportarea drogurilor

De câteva luni, nivel național au luat startul mai multe campanii privind combatarea consumului de droguri în rândul elevilor și nu numai. Acțiuni importante s-au desfășurat inclusiv în județul Satu Mare.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Totodată, la nivel județean s-a lansat și campania ”Spune STOP violenței și drogurilor”. S-a lansat și numărul de telefon 119 la care pot fi raportate cazurile de trafic și consum de droguri. Într-o lună, doar 6 persoane au sunat la acest număr.

 

Bilanțul polițiștilor sătmăreni la capitolul droguri

 

De la începutul anului școlar 2023-2024 și până pe 13 octombrie 2023, polițiștii din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Satu Mare, sub coordonarea directă a procurorilor din cadrul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Satu Mare, au efectuat 17 percheziții domiciliare.

 

Cu această ocazie, s-au emis ordonanțe de reținere pe o perioadă de 24 de ore pentru 5 inculpați, cercetați pentru săvârșirea infracțiunilor de trafic de droguri de risc și mare risc, precum și operațiuni cu substanțe susceptibile de a avea efecte psihoactive. Ulterior, un Judecător de Drepturi și Libertăți din cadrul Tribunalului Satu Mare a dispus arestarea preventivă pe o perioadă de 30 de zile pentru aceștia.

 

În timpul perchezițiilor domiciliare, au fost găsite și confiscate următoarele bunuri: 744 de doze conținând materie vegetală de culoare verde oliv, 407 grame de substanță cristalină de culoare albă (3-CMC), 5 comprimate ecstasy (MDMA) și 10 grame de cannabis.

 

În 11 octombrie 2023, polițiștii din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalității Satu Mare, sub coordonarea directă a procurorilor din cadrul DIICOT Biroul Teritorial Satu Mare, au organizat o operațiune de prindere în flagrant a unui suspect în vârstă de 35 de ani. Acesta a fost surprins în timp ce vindea, unui colaborator autorizat, elev al liceului Unio din municipiul Satu Mare, o cantitate de aproximativ 30 de grame de substanță cristalină de culoare albă (3-CMC).

 

Persoană de 35 de ani nu lucra, însă primea ajutor social din Franţa, după ce o perioadă a muncit în străinătate. Mai avea şi o altă sursă de venit de la o persoană apropiată din Germania. Elevul de la Liceul Unio ar fi vorbit cu un consilier despre problemele pe care le are, după care s-a apelat la Serviciul de Combatere a Criminalităţii Organizate din Satu Mare. Inculpatul susţine că avea drogurile la el pentru uz personal.

 

Cazuri sunt sensibile, nu se declară

 

Aceste cazuri privind traficul și consumul de droguri sunt foarte sensibile în rândul instituțiilor de învățământ. De exemplu, în cazul elevul de la Liceul Unio, mulți au aflat din cotidianul Informația Zilei liceul de la care provine elevul care ar fi fost amenințat și șantajat de acel dealer.
Cazurile privind consumul și traficul de droguri în rândul elevilor sunt însă mult mai multe pe raza municipiului Satu Mare și nu numai. Din diferite surse am aflat că sunt mulți directori de instituții de învățământ, din municipiul Satu Mare, care cunosc elevi ”problemă”, dar care nu raportează cazurile. Motivul este unul halucinant! Ei nu vor să păteze imaginea școlilor/liceelor pe care le conduc. În acest fel rețelele se extind, iar problemele nu se vor rezolva. Acești directori vorbesc despre astfel de cazuri cu persoane apropiate, însă public, dacă îi întrebi, ei nu știu nimic.

 

CITEȘTE ȘI:

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with