Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

În satul Horea s-a dezvelit un monument dedicat eroilor din al Doilea Război Mondial

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Duminică 28 mai, în satul Horea a fost dezvelit monumentul închinat eroilor locali ce au luptat în cel de-al Doilea Război Mondial. Invitaţi de seamă au participat la manifestare, atmosfera fiind însufleţită de grupurile folclorice din satele Marna, Horea, Ianculeşti , Scărişoara dar şi din oraşul Carei.

Eroii locali din satul Horea din judeţul Satu Mare nu au fost uitaţi ci dimpotrivă aceştia au fost comemoraţi şi omagiaţi de către localnici, administraţia publică locală şi asociaţiile cultural patriotice.

În cinstea lor aici a fost ridicat un obelisc cu o lungime aproximativă de cinci metri pe care au fost inscripţionate numele soldaţilor ce au luptat cu vitejie în cel de-al II-lea Război Mondial.

Ceremonia solemnă de dezvelire a monumentului a avut loc în acest sfârşit de săptămână. Aceasta a început cu tăierea panglicii, moment urmat de o slujbă de pomenire rostită de un sobor compus din 10 preoţi printre care şi parohul Tihai Lucian din satul Horea.

La eveniment au participat multe oficialităţi atât de pe plan naţional precum ministrul Apărării Naţionale Gariel Leş, dar şi de pe plan local şi anume Kardasi Zoltan primarul comunei Sanislău. Invitaţi au fost şi reprezentanţii mai multor asociaţii din judeţul Satu Mare sau de pe plan naţional, precum: Victor Bercea- preşedintele Consiliului Naţional Avram Iancu; Bîtea Bercea – preşedinte de onoare al Asociaţiei Avram Iancu; Mircea Dobra – preşedintele filialei Satu Mare al Asociaţiei Cultural Patriotice Avram Iancu; Ionel Costescu – preşedintele Asociaţiei Codrenii; Daniela Ciută- preşedinte Asociaţia Astra Carei;  colonel Codreanu Nicolae- preşedintele Asociaţiei Veteranilor de Război şi Zorand Platec – preşedintele Asociaţiei Cadrelor în Rezervă Regina Maria.

După ce mulţi dintre cei menţionaţi în rândurile de mai sus au susţinut discursuri şi Daniela Bălu – directorul adjunct al Muzeului Judeţean Satu Mare a susţinut o cuvântare cu caracter istoric legată de eveniment. Atmosfera a fost mai apoi însufleţită de grupurile folclorice din satele Marna, Horea, Ianculeşti , Scărişoara dar şi din oraşul Carei.

La final toţi cei prezenţi au fost serviţi cu bucate alese.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

1 comentariu

Lasă un răspuns