Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

In scurt timp, un micro-robot va trai in noi, urmand a detecta toate afectiunile

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Oamenii de stiinţa britanici lucreaza la realizarea unui micro-robot care va acţiona la fel ca un organism viu, identificand bolile din corpul uman.
Intitulat Cyberplasm, micro-robotul va aplica cele mai noi realizari din domeniul microeletronicii in cadrul unui design biomimetic (in care tehnologia este inspirata de natura) – arata descopera.ro.

Micro-robotul va beneficia de un sistem nervos electronic, urmand sa fie dotat cu „ochi” si cu „nas” – senzori derivaţi din celule de mamifer si cu muschi artificiali ce vor folosi glucoza ca sursa de energie.

Micro-robotul Cyberplasm va fi proiectat sa imite funcţiile esenţiale ale lampretei, o creatura ce traieste in Oceanul Atlantic. Lampreta prezinta un sistem nervos extrem de primitiv, mai usor de imitat decat sistemele nervoase mai sofisticate. Sistemul nervos al lampretei si faptul ca acest animal inoata l-au facut candidatul ideal pentru acest proiect.

Oamenii de stiinţa spera ca astfel invenţia va putea fi extrem de sensibila la mediul inconjurator in care este introdusa. Cercetatorii vor sa introduca acest micro-robot in corpul uman, unde va „inota” fara probleme, detectand afecţiunile de care sufera pacientul.

„Nimic nu se compara cu capacitatea naturala a unei fiinţe vii de a observa si detecta prin miros mediul sau inconjurator, colectand astfel date despre ce se petrece in jurul sau”, a explicat Daniel Frankel, bioinginer la Universitatea Newcastle.

„Momentan dezvoltam si testam componentele individuale ale Cyberplasm, urmand sa atingem faza de asamblare in aproximativ doi ani. Credem ca Cyberplasm va putea fi folosit in cazuri concrete in maxim 5 ani”, susţine Frankel.

Proiectul Cyberplasm este realizat la Universitatea Newcastle, in cadrul unei colaborari internaţionale finanţate de o instituţie din Marea Britanie, Engineering and Physical Sciences Research Council, si de o instituţie din SUA, National Science Foundation.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns