Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

FORȚĂ DE MUNCĂ

 Indemnizația de șomaj a crescut din luna martie

Postare ( Sablon)
 Indemnizația de șomaj a crescut din luna martie
Postare ( Sablon)
Cei care primesc indemnizație de șomaj sunt fericiți. Nu că sunt șomeri, ci că vor încasa mai mulți bani.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Maramureșenii trebuie să știe că această majorare se aplică de la 1 martie şi pentru persoanele ale căror drepturi au fost stabilite anterior acestei date.

Potrivit autorităților, baza de calcul a indemnizaţiei de şomaj şi a altor măsuri de stimulare a ocupării forţei de muncă oferite de ANOFM s-a majorat de la 1 martie. Agenția Națională de Ocupare a Forței de Muncă a anunțat că potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS), rata inflaţiei pentru 2023 este de 10,4%, astfel că ISR creşte de la 598 de lei la 660 de lei. Prin urmare, indemnizaţia de şomaj precum şi alte măsuri de stimulare a ocupării forţei de muncă, stabilite prin Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, aplicate de ANOFM, se majorează.

 

Indemnizaţia de şomaj va creşte cu 62 de lei lunar pentru fiecare persoană: „Acest drept se calculează astfel: valoarea ISR în vigoare la data stabilirii indemnizaţiei de şomaj, la care se adaugă, după caz, o sumă calculată prin aplicarea asupra mediei veniturilor care constituie baza de calcul a indemnizaţiei de şomaj pe ultimele 12 luni în care s-a realizat stagiu de cotizare, a unei cote procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare).

Indemnizaţia de şomaj acordată absolvenţilor instituţiilor de învăţământ şi absolvenţilor şcolilor speciale pentru persoane cu handicap (50% din valoarea ISR, în vigoare la data stabilirii acesteia) – creştere de la 299 lei la 330 lei lunar”.

 

Conform ANOF: ”Pima de inserţie acordată absolvenţilor instituţiilor de învăţământ şi absolvenţii şcolilor speciale, în vârstă de minimum 16 ani, care, în termen de 60 de zile de la absolvire, se înregistrează la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă şi se angajează cu normă întreagă pentru o perioadă mai mare de 12 luni (de 3 ori valoarea ISR în vigoare la data încadrării) – creştere de la 1.794 lei la 1.980 lei.

Subvenţia acordată angajatorilor care încadrează tineri cu risc de marginalizare socială şi care beneficiază de acompaniament social personalizat în baza unui contract de solidaritate (o sumă egală cu salariul de bază stabilit la data angajării tinerilor, dar nu mai mult de patru ori valoarea ISR, în vigoare la data încadrării în muncă, până la expirarea duratei contractului de solidaritate) – creşterea subvenţiei lunare, pentru fiecare persoană încadrată, va fi de la maximum 2.392 lei la maximum 2.640 lei. Stimulentul financiar lunar acordat angajatorilor care încadrează în muncă elevi şi studenţi pe perioada vacanţelor (50% din valoarea ISR în vigoare) – creşterea subvenţiei lunare, pentru fiecare persoană încadrată, va fi de la 299 lei la 330 lei”.

V. Gherman

 

 

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns