Image 1
Image 2

MAJORĂRI SALARIALE

Indemnizațiile medicilor de gardă rămân neschimbate, asigură ministerul sănătății în contextul noilor măsuri salariale

Indemnizațiile medicilor de gardă rămân neschimbate, asigură ministerul sănătății în contextul noilor măsuri salariale
Ministerul Sănătăţii confirmă menţinerea indemnizaţiilor pentru medicii specialişti şi primari în regim de gardă, în urma introducerii majorărilor salariale prin OUG nr. 19/2024.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Ministerul Sănătăţii a făcut un anunț clarificator, subliniind că indemnizaţiile pentru medicii specialişti şi primari care prestează serviciul de gardă nu vor suferi modificări. Această declarație vine în contextul publicării în Monitorul Oficial al României, ediția nr. 202 din 11 martie 2024, a Ordonanței de Urgență nr. 19/2024. Noua reglementare legală aduce în prim-plan măsuri referitoare la ajustarea salarială a personalului din domeniile sănătate, asistenţă socială și alte categorii bugetare, stabilind majorări salariale efective începând cu luna martie 2024.

 

 

Interesant este faptul că, prin această ordonanță, se introduce o indemnizație de 350 de lei, respectiv 700 de lei, destinată medicilor de medicină generală angajați în serviciile de ambulanţă și structurile de primiri urgenţe (UPU/CPU), ce efectuează o gardă, sau cel puţin două gărzi pe lună, în baza unui contract de muncă cu timp parţial.

 

 

Această nouă prevedere marchează prima oară când această categorie de medici este recunoscută și recompensată pentru serviciul de gardă, contrastând cu situația anterioară în care nu exista o indemnizație specifică pentru această activitate. În pofida acestei noi introduceri, Ministerul Sănătăţii a fost prompt în a asigura că indemnizaţiile pentru medicii specialişti, primari și rezidenți, reglementate anterior prin OUG nr. 63/2023 și ajustările sale ulterioare, rămân neschimbate.

 

 

Remarcabilă a fost reacţia deputatului USR, Adrian Wiener, care a criticat această ordonanţă, sugerând că, deși aduce majorări salariale, ea ar putea, în același timp, să diminueze indirect indemnizațiile pentru gărzile efectuate în spitale, descriind gestionarea situației drept neprofesională și în detrimentul profesioniștilor din sănătate.

 

 

Astfel, în ciuda unor posibile interpretări conflictuale ale impactului ordonanţei asupra sistemului de sănătate, mesajul Ministerului Sănătăţii rămâne ferm: indemnizaţiile pentru medicii care efectuează gărzi nu sunt afectate de ultimele reglementări, garantând astfel stabilitatea și recunoașterea eforturilor acestora în cadrul sistemului medical românesc.

 

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with