Image 1
Image 2
Acasa

”DECLARAȚIA DE RĂZBOI ÎMPOTRIVA MONARHIEI AUSTRO-UNGARE"

Înființarea Comitetului Național a Românilor Emigranți din Austro-Ungaria

În ziua de 7 ianuarie 1917 (stil vechi), sau 20 ianuarie 1917 (stil nou), la Iași, s-a înființat Comitetul Național al Românilor Emigranți din Austro-Ungaria.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

“Înființarea Comitetului Național al Românilor Emigranți din Austro-Ungaria: Un Pas Hotărâtor către Independență în Tumultul Primului Război Mondial”

 

În ziua de 7 ianuarie 1917 (stil vechi), sau 20 ianuarie 1917 (stil nou), la Iași, s-a înființat Comitetul Național al Românilor Emigranți din Austro-Ungaria. Acest comitet a avut un rol semnificativ în contextul Primului Război Mondial și a implicării României în conflict. Evenimentul a avut loc în timpul ocupației Puterilor Centrale asupra unor părți semnificative ale teritoriului românesc și a exodului unor lideri politici, intelectuali și militari români în orașul Iași, care a devenit capitala temporară a țării.

 

 

Comitetul Național al Românilor Emigranți din Austro-Ungaria a fost format din 12 membri, printre care se numărau personalități marcante ale vremii precum Vasile Lucaciu, Octavian Goga, Ion Nistor și Sever Bocu. Acești lideri au semnat “Declarația de război împotriva monarhiei austro-ungare”, exprimând astfel hotărârea de a lupta împotriva regimului care ocupa părți ale teritoriului românesc și de a sprijini eforturile de eliberare națională.

 

 

În Declarația respectivă, se sublinia dorința de independență națională și unitate a românilor, precum și condamnarea ocupației străine. Acest act a fost un semnal clar al intențiilor românilor de a-și uni forțele în lupta împotriva inamicului comun.

 

 

Evenimentele din acea perioadă au contribuit la consolidarea eforturilor de rezistență națională și au avut un impact semnificativ asupra evoluțiilor ulterioare ale României în cadrul războiului. În cele din urmă, la sfârșitul războiului, România a fost una dintre țările care au beneficiat de schimbările aduse de Tratatul de la Versailles, obținând recunoașterea drepturilor sale teritoriale și suveranitate.

 

 

 

Citește și:

„16/29 Octombrie 1918: Proclamarea Unirii Românilor din Transilvania, Banat, Maramureș și Bucovina cu România”

 

 

Ciornă automată

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with

S-au împlinit 139 de ani de la naşterea lui Iuliu Maniu

JUSTIȚIE

Un scurt capitol din procesul liderului PNȚ Iuliu Maniu

București, 11 noiembrie 1947: în urmă cu 76 de ani, Tribunalul Militar a încheiat un capitol important din istoria sa postbelică – procesul lui Iuliu Maniu, liderul Partidului Național Țărănesc (PNȚ), și al altor membri proeminenți ai partidului, printre care Ion Mihalache și Grigore Gafencu.