Image 1
Image 2

”DECLARAȚIA DE RĂZBOI ÎMPOTRIVA MONARHIEI AUSTRO-UNGARE"

Înființarea Comitetului Național a Românilor Emigranți din Austro-Ungaria

În ziua de 7 ianuarie 1917 (stil vechi), sau 20 ianuarie 1917 (stil nou), la Iași, s-a înființat Comitetul Național al Românilor Emigranți din Austro-Ungaria.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

“Înființarea Comitetului Național al Românilor Emigranți din Austro-Ungaria: Un Pas Hotărâtor către Independență în Tumultul Primului Război Mondial”

 

În ziua de 7 ianuarie 1917 (stil vechi), sau 20 ianuarie 1917 (stil nou), la Iași, s-a înființat Comitetul Național al Românilor Emigranți din Austro-Ungaria. Acest comitet a avut un rol semnificativ în contextul Primului Război Mondial și a implicării României în conflict. Evenimentul a avut loc în timpul ocupației Puterilor Centrale asupra unor părți semnificative ale teritoriului românesc și a exodului unor lideri politici, intelectuali și militari români în orașul Iași, care a devenit capitala temporară a țării.

 

 

Comitetul Național al Românilor Emigranți din Austro-Ungaria a fost format din 12 membri, printre care se numărau personalități marcante ale vremii precum Vasile Lucaciu, Octavian Goga, Ion Nistor și Sever Bocu. Acești lideri au semnat “Declarația de război împotriva monarhiei austro-ungare”, exprimând astfel hotărârea de a lupta împotriva regimului care ocupa părți ale teritoriului românesc și de a sprijini eforturile de eliberare națională.

 

 

În Declarația respectivă, se sublinia dorința de independență națională și unitate a românilor, precum și condamnarea ocupației străine. Acest act a fost un semnal clar al intențiilor românilor de a-și uni forțele în lupta împotriva inamicului comun.

 

 

Evenimentele din acea perioadă au contribuit la consolidarea eforturilor de rezistență națională și au avut un impact semnificativ asupra evoluțiilor ulterioare ale României în cadrul războiului. În cele din urmă, la sfârșitul războiului, România a fost una dintre țările care au beneficiat de schimbările aduse de Tratatul de la Versailles, obținând recunoașterea drepturilor sale teritoriale și suveranitate.

 

 

 

Citește și:

„16/29 Octombrie 1918: Proclamarea Unirii Românilor din Transilvania, Banat, Maramureș și Bucovina cu România”

 

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with

Colocviul național Nicolae Breban la Muzeul Național al Literaturii Române

SCRIITORI ROMÂNI

Colocviul național Nicolae Breban la Muzeul Național al Literaturii Române

Colocviul Național Nicolae Breban, un eveniment de anvergură culturală la Sala Perpessicius, marchează celebrarea a 90 de ani de viață ai scriitorului Nicolae Breban, reunind personalități literare și academice de seamă, printre care și scriitorii sătmăreni Dumitru Păcuraru și George Vulturescu, pentru a discuta și omagia opera și influența acestuia în literatura română.